Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πως προστατεύουμε τα παιδιά μας από κακοποιητικούς ανθρώπους

Offsite Team -
25.01.2022 - 06:20

Πως προστατεύουμε τα παιδιά μας από κακοποιητικούς ανθρώπους

«Τα θύματα να μη νιώθουν ενοχή, να καταγγείλουν, να μιλήσουν, να το φωνάξουν, να το βγάλουν από μέσα τους»

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Με το μήνυμα «υπάρχει ελπίδα» τα θύματα να ξεπεράσουν το τραύμα του βιασμού, το οποίο όμως μένει πάντοτε χαραγμένο στη ψυχή του θύματος, η Ειδική Εγγεγραμμένη Ψυχολόγος, Πέρσα Κορφιάτη, αναφέρθηκε στον τρόπο που οι γονείς / κηδεμόνες μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά μας από το να πέσουν θύματα βιασμού, αλλά και τι πρέπει να κάνει το θύμα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην εκπομπή Offsite on Air την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Οι θύτες επιλέγουν ευάλωτα άτομα 

Όπως ανέφερε, στόχοι δραστών φαίνεται να είναι συνήθως ευάλωτα άτομα που αυτό μεταφράζεται με χαμηλή αυτοπεποίθηση, τα οποία αναζητούν έγκριση ή επιβεβαίωση ή μοναχικά άτομα. «Οι βιαστές ή θύτες, αντιλαμβάνονται αν το θύμα χρειάζεται επιβεβαίωση», σημείωσε. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο πια η μοναξιά, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ακόμη και το φλερτ έχει αλλάξει στις μέρες μας αφού το δια ζώσης έχει αντικατασταθεί από το διαδικτυακό. Αυτός ο παράγοντας, σημείωσε καταργεί την προσωπική εμπειρία και επαφή ώστε να κτιστεί η εμπιστοσύνη.

«O θύτης είναι σαγηνευτικός, λεει στην κοπέλα αυτά που θέλει να ακούσει και δεν έχιε να κάνει με αν το θύμα είναι ενήλικας ή και όχι», σημείωσε.

Αναφερόμενη η κα. Κορφιάτη, στην 24χρονη Γεωργία η οποία έκανε καταγγελία για ομαδικό βιασμό στην Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι προέκυψαν ακατάλληλα /υβριστικά ερωτήματα όπως τι γύρευε ένα 24χρονο κορίτσι σε ένα τέτοιο πάρτυ, απαντώντας ότι «το κάθε άτομο που θέλει να περάσει όμορφα που θέλει να νιώσει όμορφα και ερωτεύσιμο, δεν μπαίνει στο μυαλό του ότι το άτομο απέναντι του μπορεί να είναι ένας πιθανός βιαστής.

Πως θωρακίζουμε τα παιδιά μας

Η κα. Κορφιάτη σημείωσε ότι, πέρνα των περιπτώσεων που έχει κτιστεί μια ιδανική σχέση γονέα-παιδιού, όταν οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, είναι στο δωμάτιο τους και δύσκολα προσεγγίζονται, μπορούμε να πάρουμε το εν λόγω περιστατικό με την καταγγελία της 24χρονης ως θέμα προς συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ζητάμε την γνώμη του παιδιού για το θέμα, το ρωτάμε ποια θα ήταν η δική του αντίδραση και τι θα έλεγε στο κορίτσι αν ήταν φίλη του. Με αυτό τον τρόπο εξήγησε η κα. Κορφιάτη στον εκπομπή, μπορούμε να δούμε τις σκέψεις του παιδιού με αφορμή και όχι στενευμένα, γιατί όντας το παιδί στην εφηβεία μπορεί να νιώσει ότι του γίνεται έλεγχος ενώ όταν είναι ενήλικας μπορεί να πει σαν επιχείρημα ότι «είναι δικιά του η ζωή».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι τέτοιες συζητήσεις μπορούν να γίνονται από την προ εφηβεία, δηλαδή από την ηλικία των 9 περίπου χρόνων. «Παλαιότερα λέγαμε ότι η εφηβεία ξεκινούσε στα 14 – 15, ενώ τώρα ξεκινάει στα 8 -9 έτη, καθώς ήδη κορίτσια ξεκινούν από τα 9 τους χρόνια να έχουν εμμηνόρυση άρα και οι ορμόνες ξεκινούν ανάλογα».

Η κα. Κορφιάτη τόνισε ότι δεν ξέρουμε τι γνωρίζουν σήμερα τα παιδιά καθώς με την πρόσβαση τους σε κοινωνικά δίκτυα έχουν πρόσβαση και σε διάφορες πληροφορίες που καμιά φορά μπορεί να είναι παραπληροφορημένα.

Παράλληλα η κα. Κορφιάτη εισηγείται όπως, οι γονείς να επιβραβεύουν τα παιδιά τους και να επισημαίνουν τις αξίες και ικανότητες τους και να χρησιμοποιούν τον ίδιο τους τον εαυτό και επιτεύγματα τους ως μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα, σημείωσε, επειδή τα παιδιά μπορεί να μην μας πιστέψουν λόγω του ότι είμαστε οι γονείς τους, πρέπει να τους λέμε συγκεκριμένα για το που είναι καλοι και να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τι καλός που ήσουν στο περασμένο διαγώνισμα, τι όμορφα που ήσουν ντυμένος σε εκείνη την έξοδο κλπ.

Το πρότυπο του άντρα – αλήτη

Την ίδια ώρα η κα. Κορφιάτη σημείωσε ότι δυστυχώς το πρότυπο του άντρα έχει συνδεθεί με τον αλήτη ή τον σκληρό, την δύναμη. «Δεν είναι άντρας ο βιαστής, ούτε αυτός που χτυπά το χέρι του στο τραπέζι», σημείωσε.

Τι μπορεί να κάνει το θύμα

Κληθείσα να σχολιάσει πότε αναγνωρίζουμε συμπεριφορές που είναι βίαιες, σημείωσε ότι όταν νιώθει κάποιος ότι ο σύντροφος του, του χαλά την ζωή του, του κλείνει τους προσωπικούς τομείς, δεν αφήνει να μιλήσει με φίλους, κόβει ατομικές ανάγκες, είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει. «Το να χτυπά ένας άντρας δεν είναι φυσιολογικό», σημείωσε.

Υπάρχει «ελπίδα»

Κατά την κα. Κορφιάτη, οι διάφορες δομές, η αστυνομία και οι διάφοροι σύνδεσμοι, οι ψυχολόγοι, οι σύμβουλοι υγείας μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα να ξεπεράσουν ένα τέτοιο τραύμα. «Αυτό το τραύμα θα μείνει πάντοτε χαραγμένο στην ψυχή του θύματος, δυστυχώς είναι μια παραβίαση του ψυχισμού, του σώματος και δύσκολα θα ξεπεραστεί».

Η έκκληση της κα. Κορφιάτη είναι τα θύματα να μη νιώθουν ενοχή, να καταγγείλουν, να μιλήσουν, να το φωνάξουν, να το βγάλουν από μέσα τους, γιατί μόνο τότε θα νιώσουν δικαίωση. 

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air η Πέρσα Κορφιάτη:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home