Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πως προστατεύουμε τα παιδιά μας από κακοποιητικούς ανθρώπους

Offsite Team
- 25.01.2022

Πως προστατεύουμε τα παιδιά μας από κακοποιητικούς ανθρώπους

«Τα θύματα να μη νιώθουν ενοχή, να καταγγείλουν, να μιλήσουν, να το φωνάξουν, να το βγάλουν από μέσα τους»

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Με το μήνυμα «υπάρχει ελπίδα» τα θύματα να ξεπεράσουν το τραύμα του βιασμού, το οποίο όμως μένει πάντοτε χαραγμένο στη ψυχή του θύματος, η Ειδική Εγγεγραμμένη Ψυχολόγος, Πέρσα Κορφιάτη, αναφέρθηκε στον τρόπο που οι γονείς / κηδεμόνες μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά μας από το να πέσουν θύματα βιασμού, αλλά και τι πρέπει να κάνει το θύμα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην εκπομπή Offsite on Air την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Οι θύτες επιλέγουν ευάλωτα άτομα 

Όπως ανέφερε, στόχοι δραστών φαίνεται να είναι συνήθως ευάλωτα άτομα που αυτό μεταφράζεται με χαμηλή αυτοπεποίθηση, τα οποία αναζητούν έγκριση ή επιβεβαίωση ή μοναχικά άτομα. «Οι βιαστές ή θύτες, αντιλαμβάνονται αν το θύμα χρειάζεται επιβεβαίωση», σημείωσε. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο πια η μοναξιά, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ακόμη και το φλερτ έχει αλλάξει στις μέρες μας αφού το δια ζώσης έχει αντικατασταθεί από το διαδικτυακό. Αυτός ο παράγοντας, σημείωσε καταργεί την προσωπική εμπειρία και επαφή ώστε να κτιστεί η εμπιστοσύνη.

«O θύτης είναι σαγηνευτικός, λεει στην κοπέλα αυτά που θέλει να ακούσει και δεν έχιε να κάνει με αν το θύμα είναι ενήλικας ή και όχι», σημείωσε.

Αναφερόμενη η κα. Κορφιάτη, στην 24χρονη Γεωργία η οποία έκανε καταγγελία για ομαδικό βιασμό στην Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι προέκυψαν ακατάλληλα /υβριστικά ερωτήματα όπως τι γύρευε ένα 24χρονο κορίτσι σε ένα τέτοιο πάρτυ, απαντώντας ότι «το κάθε άτομο που θέλει να περάσει όμορφα που θέλει να νιώσει όμορφα και ερωτεύσιμο, δεν μπαίνει στο μυαλό του ότι το άτομο απέναντι του μπορεί να είναι ένας πιθανός βιαστής.

Πως θωρακίζουμε τα παιδιά μας

Η κα. Κορφιάτη σημείωσε ότι, πέρνα των περιπτώσεων που έχει κτιστεί μια ιδανική σχέση γονέα-παιδιού, όταν οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, είναι στο δωμάτιο τους και δύσκολα προσεγγίζονται, μπορούμε να πάρουμε το εν λόγω περιστατικό με την καταγγελία της 24χρονης ως θέμα προς συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ζητάμε την γνώμη του παιδιού για το θέμα, το ρωτάμε ποια θα ήταν η δική του αντίδραση και τι θα έλεγε στο κορίτσι αν ήταν φίλη του. Με αυτό τον τρόπο εξήγησε η κα. Κορφιάτη στον εκπομπή, μπορούμε να δούμε τις σκέψεις του παιδιού με αφορμή και όχι στενευμένα, γιατί όντας το παιδί στην εφηβεία μπορεί να νιώσει ότι του γίνεται έλεγχος ενώ όταν είναι ενήλικας μπορεί να πει σαν επιχείρημα ότι «είναι δικιά του η ζωή».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι τέτοιες συζητήσεις μπορούν να γίνονται από την προ εφηβεία, δηλαδή από την ηλικία των 9 περίπου χρόνων. «Παλαιότερα λέγαμε ότι η εφηβεία ξεκινούσε στα 14 – 15, ενώ τώρα ξεκινάει στα 8 -9 έτη, καθώς ήδη κορίτσια ξεκινούν από τα 9 τους χρόνια να έχουν εμμηνόρυση άρα και οι ορμόνες ξεκινούν ανάλογα».

Η κα. Κορφιάτη τόνισε ότι δεν ξέρουμε τι γνωρίζουν σήμερα τα παιδιά καθώς με την πρόσβαση τους σε κοινωνικά δίκτυα έχουν πρόσβαση και σε διάφορες πληροφορίες που καμιά φορά μπορεί να είναι παραπληροφορημένα.

Παράλληλα η κα. Κορφιάτη εισηγείται όπως, οι γονείς να επιβραβεύουν τα παιδιά τους και να επισημαίνουν τις αξίες και ικανότητες τους και να χρησιμοποιούν τον ίδιο τους τον εαυτό και επιτεύγματα τους ως μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα, σημείωσε, επειδή τα παιδιά μπορεί να μην μας πιστέψουν λόγω του ότι είμαστε οι γονείς τους, πρέπει να τους λέμε συγκεκριμένα για το που είναι καλοι και να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τι καλός που ήσουν στο περασμένο διαγώνισμα, τι όμορφα που ήσουν ντυμένος σε εκείνη την έξοδο κλπ.

Το πρότυπο του άντρα – αλήτη

Την ίδια ώρα η κα. Κορφιάτη σημείωσε ότι δυστυχώς το πρότυπο του άντρα έχει συνδεθεί με τον αλήτη ή τον σκληρό, την δύναμη. «Δεν είναι άντρας ο βιαστής, ούτε αυτός που χτυπά το χέρι του στο τραπέζι», σημείωσε.

Τι μπορεί να κάνει το θύμα

Κληθείσα να σχολιάσει πότε αναγνωρίζουμε συμπεριφορές που είναι βίαιες, σημείωσε ότι όταν νιώθει κάποιος ότι ο σύντροφος του, του χαλά την ζωή του, του κλείνει τους προσωπικούς τομείς, δεν αφήνει να μιλήσει με φίλους, κόβει ατομικές ανάγκες, είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει. «Το να χτυπά ένας άντρας δεν είναι φυσιολογικό», σημείωσε.

Υπάρχει «ελπίδα»

Κατά την κα. Κορφιάτη, οι διάφορες δομές, η αστυνομία και οι διάφοροι σύνδεσμοι, οι ψυχολόγοι, οι σύμβουλοι υγείας μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα να ξεπεράσουν ένα τέτοιο τραύμα. «Αυτό το τραύμα θα μείνει πάντοτε χαραγμένο στην ψυχή του θύματος, δυστυχώς είναι μια παραβίαση του ψυχισμού, του σώματος και δύσκολα θα ξεπεραστεί».

Η έκκληση της κα. Κορφιάτη είναι τα θύματα να μη νιώθουν ενοχή, να καταγγείλουν, να μιλήσουν, να το φωνάξουν, να το βγάλουν από μέσα τους, γιατί μόνο τότε θα νιώσουν δικαίωση. 

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air η Πέρσα Κορφιάτη:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home