Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία - Οι θέσεις 2 ειδικών

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 15.08.2021

Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία - Οι θέσεις 2 ειδικών

Πότε θα υποχωρήσει το 4ο κύμα; Θα έχουμε και 5ο; Οι μεταλλάξεις & οι εμβολιασμοί - Δύσκολο το φθινόπωρο λένε οι ειδικοί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Για τις δύσκολες ημέρες που αναμένεται να έρθουν το φθινόπωρο, το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας σοβαρής μετάλλαξης αλλά και τους εμβολιασμούς μίλησαν στην Offsite δύο ειδικοί.

Ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καραγιάννης, τονίζουν μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ενώ επαναλαμβάνουν πως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο δρ Βωνιάτης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μειώθηκαν τα κρούσματα, φτάνει βέβαια όπως είπε «να είναι πραγματική η εικόνα αυτή». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι νοσηλείες παραμένουν στα ψηλά και αυτό είναι το πρόβλημα, ανέφερε, και πρόσθεσε πως «το ποσοστό των πολύ βαριά νοσούντων είναι πολύ πιο ψηλό από ότι ήταν στα προηγούμενα κύματα. Δηλαδή το 35% των βαριά νοσούντων χρειάζεται νοσηλεία σε εντατικές ή μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ προηγουμένως το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 25%».

Ερωτηθείς ο δρ Βωνιάτης πότε να αναμένουμε ότι θα αποχωρήσει το 4ο κύμα, χαρακτηριστικά δήλωσε πως «είναι λίγο νωρίς».

«Το 4ο κύμα ήρθε απότομα, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Έχουν μειωθεί μεν τα κρούσματα, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πότε αυτή η πτώση θα πάει στα 200 ή και 100 κρούσματα και ακόμα πιο κάτω».

Σημείωσε δε πως μπαίνοντας στον Σεπτέμβριο τα πράγματα δε θα γίνουν πιο εύκολα, αλλά πιο δύσκολα. 

Την ίδια ώρα, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην Offsite υποστήριξε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα εξασθενήσει το 4ο κύμα του κορωνοϊού ενώ προειδοποίησε και για ένα 5ο κύμα. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εξασθενήσει πλήρως το 4ο κύμα και να έρθει και ένα 5ο το οποίο ελπίζουμε ότι λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης που θέλουμε βέβαια να αυξηθεί, δε θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα». 

Παράλληλα πρόσθεσε πως θα έχουμε πρόβλημα το φθινόπωρο «γιατί θα μπούμε ξανά σε κλειστούς χώρους. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά όλων μας, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων».

Θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δρ Βωνιάτη, εκτιμάται ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προκαλεί και πιο βαριά νόσηση ειδικά σε παιδιά. 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε κι άλλη σοβαρή μετάλλαξη όπως η μετάλλαξη Δέλτα, ο δρ Βωνιάτης τόνισε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι άμεσο στο προσκήνιο, όμως αφ' ης στιγμής ο ιός κυκλοφορεί δυστυχώς υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να έχουμε μια νέα μετάλλαξη. Σε περίπτωση που θα έχουμε μετάλλαξη που δε θα την καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα». 

Αναφερόμενος και ο δρ Καραγιάννης στις μεταλλάξεις, σημείωσε πως «έχουμε 2-3 μεταλλάξεις οι οποίες εδώ και καιρό ανιχνεύονται ωστόσο δε φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Μακάρι να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μην προκύψει κάτι πιο επιθετικό που να υποσκάψει τα εμβόλια»

Τείχος ανοσίας αν φτάσουμε το 80% των εμβολιασμών με 2 δόσεις

Καταληκτικά ο δρ Βωνιάτης αναφέρθηκε στο κεφάλαιο των εμβολιασμών, σημειώνοντας πως για να μπορούμε να πούμε ότι ως Κύπρος έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας ενάντια στον ιό, τότε θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% όλου του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά μεν, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά δεν ανταποκρίνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δηλαδή δεν μπορεί να ανακοπεί η πορεία αυτού του κύματος αποτελεσματικά και γρήγορα με τους ρυθμούς που έχουμε τη δεδομένη στιγμή στους εμβολιασμούς». 

Σημείωσε παράλληλα, ότι το ζήτημα είναι ο πλήρης εμβολιασμός, και όχι μόνο η 1 δόση. «Θα πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερους εμβολιασμένους από 12 ετών και άνω για να καλύψουμε το 80% του συνολικού πληθυσμού με δύο δόσεις, κάτι το οποίο δε φαίνεται να πετυχαίνεται πριν τον Νοέμβριο». 

Home