Πως θα προμηθεύεστε την ιατρική κάνναβη (Βίντεο)

Σε έξαρση η κάνναβη στην Κύπρο
Το ερώτημα για την ιατρική κάνναβη για να αποφευχθεί η κατάχρηση

Αρκετή ικανοποίηση φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία μετά και την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για νομιμοποίηση της καλλιέργειας και διάθεση σπόρων κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς έρευνας.

Αναμφίβολα είναι μία απόφαση που φέρνει την Κύπρο πιο κοντά σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη που για χρόνια χρησιμοποιούν τους σπόρους κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, αφού αρκετές έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη που μπορεί να έχει για αρκετές ασθένειες.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή και την εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και τη χρήση της για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για ιατρικούς σκοπούς, για την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τη διαδικασία δωρεάν παροχής φαρμακευτικής κάνναβης στους δικαιούχους πάσχοντες ασθενείς.

 

Εκπαιδευτικά σεμινάρια και χορήγηση

Για να μπορεί ένας γιατρός ή φαρμακείο να χορηγεί ή να συνταγογραφεί ιατρική κάνναβη θα πρέπει να παρακολουθήσει συγκεκριμένο αριθμό σεμιναρίων από ειδικούς του επαγγέλματος.

Όσον αφορά την συνταγογράφηση της ιατρικής κάνναβης, θα μπορεί να γίνεται από οποιοδήποτε γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, εφόσον έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως το ίδιο θα ισχύει και για τα φαρμακεία.

Τα φαρμακεία θα προμηθεύονται την ιατρική κάνναβη από το Υπουργείο Υγείας το οποίο θα έχει την ευθύνη της εισαγωγής από τις εταιρείας που θα συνεργαστεί από το εξωτερικό ή τις εταιρείας που θα καλλιεργούν στην Κύπρο.

Το μεγάλο ερώτημα – Όριο και έλεγχο στη χρήση

Αναφορικά με το όριο χορήγησης που θα δικαιούται ο κάθε ασθενής, αρχικά είχε οριστεί στα 30g, το οποίο απεσύρθη μετά από σχετική τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Υγείας, Νίκο Νουρή, τον καθορισμό της ποσότητας της χορήγησης θα την αποφασίζει ο γιατρός ανάλογα με την ασθένεια και την ποσότητα που χρειάζεται ο ασθενής, καθώς επίσης θα αποφασίζει και για την μορφή της χορήγησης.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι με ποιο τρόπο θα ελέγχεται ότι ο ασθενής λαμβάνει την σωστή δόση που του αναλογεί για κάθε ημέρα, ούτως ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση.

Σε χώρες του εξωτερικού όπου η καλλιέργεια και χρήση ιατρικής κάνναβης γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια, ο έλεγχος της χρήσης γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως ρυθμισμένα μηχανήματα από τα φαρμακεία που απελευθερώνουν την ουσία ανάλογα με την ποσότητα που ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει.

ΠΟΣΠΦ: Άμεση ψήφιση του νόμου που θα επιτρέψει την προμήθεια φαρμακευτικής κάνναβης

Σε αναμονή το Υπουργείο

Σε στάση αναμονής βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μελετήσει τις τροποποιήσεις της Ολομέλειας της Βουλής με σκοπό να διασφαλίσει πως θα υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος για να αποφευχθεί η κατάχρηση της συνταγογράφησης από τους γιατρούς, όπως επίσης και η σωστή χρήση της ιατρικής κάνναβης από τους ασθενής έτσι ώστε να μην παρεκκλίνει της νομοθεσίας.

Ακόμη ένα σημαντικό σημείο που φαίνεται να απασχολεί το Υπουργείο Υγείας είναι οι ειδικότητες των γιατρών που θα μπορούν να χορηγούν την ιατρική κάνναβη, καθώς επίσης και ποιες ασθένειες θα αφορά η χορήγηση της κάνναβης, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία και την απαραίτητη αξιολόγηση του ασθενή.

Ποιος θα καλλιεργεί

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, άδεια καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης θα λάβουν μέχρι 3 εταιρείες αφού πληρούν τις προϋποθέσεις που θα θέσει η αρμόδια αρχή.

Οι υποψήφιοι παραγωγοί για να λάβουν άδεια καλλιέργειες θα πρέπει να πληρώσουν 500.000 ευρώ ενώ η ετήσια ανανέωση της άδειας θα ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. 

Την ίδια ώρα θα γίνεται και από το εξωτερικό εισαγωγή ιατρικής κάνναβης από το Υπουργείο Υγείας εκεί και όπου θεωρηθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite, ισραηλινή εταιρεία που δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον χώρο της καλλιέργειας κάνναβης, δήλωσε ήδη το ενδιαφέρον της για να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο.

Ποινές

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εταιρειών παραγωγής, των γιατρών, φαρμακοποιών αλλά και από πλευράς ασθενή, προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές σε σημείο που δεν θα συμφέρουν σε κανέναν να παρεκκλίνει της νομοθεσίας.

10