Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσα έκανε ο Χαμπιαούρης στο Υπ. Παιδείας

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 04.12.2019

Πόσα έκανε ο Χαμπιαούρης στο Υπ. Παιδείας

Thumbnail
Οι 39+1 αλλαγές του Χαμπιαούρη στην Παιδεία

Ένα χρόνο και κάτι “έκατσε” ο Κώστας Χαμπιαούρης στο Υπουργείο Παιδείας ως Υπουργός και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι λίγα αυτά που έκανε, καθώς ο χώρος της παιδείας "είδε" ριζικές αλλαγές.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης ανέλαβε το Υπ. Παιδείας τον Μάρτιο του 2018 και μέχρι και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 που παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στον νέο Υπουργό, Πρόδρομο Προδρόμου, εφάρμοσε πάρα πολλές αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, που όπως φαίνεται ορισμένες από αυτές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τους επόμενους μήνες.

Κατά τη θητεία του Κώστα Χαμπιαούρη κατάφεραν να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

Πολιτικές και Οριζόντιες και άλλες δράσεις 

  1. Εφαρμογή Εξετάσεων Τετραμήνων στην Α’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, στο πλαίσιο του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης.
  2. Ψηφίστηκε ο Τροποποιητικός Νόμος όπως και κανονισμοί (Απρίλιος 2019) για την ενιαία αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που διορίζονται από τους πίνακες Διοριστέων και Διορισίμων.
  3. Ψηφίστηκε ο Τροποποιητικός Νόμος όπως και τροποποιητικοί Κανονισμοί (Ιούλιος 2019) για ενιαία κατάταξη των επιτυχόντων υποψηφίων διαφορετικών εξεταστικών περιόδων.
  4. Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της βίας στο Σχολείο.
  5. Προκήρυξη 27 θέσεων Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων.
  6. Εκσυγχρονισμός των Προγραμμάτων Αγοράς Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας. Ετοιμάστηκε σχετική μελέτη, με στόχο τον εξορθολογισμό τους, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους εκπαιδευόμενος, η οποία βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 
  7. Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ολοκλήρωση των κτηριακών υποδομών των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου και Παναγιάς. Σε εξέλιξη δύο προγράμματα, μετά από πρόταση του κ. Χαμπιαούρη. Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, με επίκεντρο την Αειφόρο Ανάπτυξη. 
  8. Πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επικύρωση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης.
  9. Επέκταση των Δράσεων Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε): 102 σχολικές μονάδες και καλύπτοντας το 15,6& του μαθητικού πληθυσμού. Αποτελεί το μεγαλύτερο Έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή” της Κύπρου.
  10. Προώθηση της διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό και Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας.
  11. Συμμετοχή και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων
  12. Σύσταση και λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους περί της Λειτουργίας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κανονισμούς, καθώς και τον μόνιμο χώρο στέγασης της Ακαδημίας.
  13. Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Νεολαία (ΕΣΝ)
  14. Έγκριση του χώρου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (παρά το παλαιό κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών) 
  15. Μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για τα κατασκευαστικά έργα του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα και εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες. 
  16. Προώθηση, υλοποίηση και παρακολούθηση τριετούς σχεδίου δράσης του Υπ. Παιδείας για την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση και παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής για το θέμα. 

Σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν

  1. Φωτοβολταϊκά: Στις 27 Νοεμβρίου υπογράφηκε συμφωνία με την ΑΗΚ για την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Μετρήσεων και Θερμομόνωσης Οροφής σε Δημόσια Σχολικά Κτήρια. 
  2. Διανέλλειο Σχολή: Επετεύχθη σχετική συμφωνία ανταλλαγής
  3. Καλογεροπούλειο Ίδρυμα: Επετεύχθη νέα συμφωνία
  4. Νικολαίδειο Γυμνάσιο: Εξεύρεση λύσης
  5. Μετεξέλιξη Γυμνασίου-Λυκείου Ομόδους σε Γυμνάσιο-Λύκειο-Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Ομόδους
  6. Μετεξέλιξη της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμύθου σε Οικονομική Εμπορική Σχολή (ΟΕΣ) ειδικού ενδιαφέροντος, η οποία συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.
  7. Γυμνάσιο Δερύνειας: Εξεύρεση λύσης, αρχίζει τη λειτουργία του ως εξατάξιο σχολείο και μετονομάζεται σε Γυμνάσιο - Λύκειο “Ειρήνης και Ελευθερίας” Δερύνειας - Σωτήρας.
  8. Αξιοποίηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς: αξιοποίηση των χώρων του παλιού δημοτικού σχολείου από το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με την Κοινότητα.
  9. Αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  10. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics): Εφαρμογή του Προγράμματος του STEM, από φέτος σε εννέα Δημοτικά Σχολεία σε όλες τις επαρχίες. 
  11. Εκπαιδευτική ένταξη μαθητών με Μεταναστευτική Βιογραφία: Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης και διεξαγωγή μελέτης και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (peer counselling), με συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έμφαση στις φάσεις υποδοχής. 
  12. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Το Υπ. Παιδείας εξασφάλισε τεχνική βοήθεια από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και τη συγγραφή κανονισμών. 
  13. Ενίσχυση του Τομέα της Ασφάλειας και της Υγείας: περιφράξεις, θυροτηλέφωνα, έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κάρτα εισόδου, Επιτηρητές Ασφάλειας στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, αναβάθμιση παιχνιδότοπων των Δημοσίων Νηπιαγωγείων, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση συνοδών στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές σε Δημόσια Περιφερειακά Νηπιαγωγεία και Δημόσια Περιφερειακά Δημοτικά Σχολεία, ενίσχυση Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας. 
  14. Κλάδος Αμπελουργίας - Οινοποιίας στη Σχολή Ομόδους: αίτημα Κοινοτήτων Κρασοχωρίων΄.
  15. Κλάδος “Ναυτιλιακά Επαγγέλματα”:  στην Α’ Τεχνική Λεμεσού. 
  16. Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 
  17. Εισαγωγή και εφαρμογή του Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης Μαθητή/τριας, με εφαρμογή στη Δημοτική Εκπαίδευση.
  18. Επέκταση του θεσμού των Εσπερινών Σχολών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης παγκύπρια. Ιδρύθηκαν τρεις νέες Εσπερινές Σχολές στην Πάφο, τη Λάρνακα και την Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου.
  19. Νέες Δομές: ΠΑΒΙΣ-ΟΑΠ-ΕΑΥΠ-Επιτροπή για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης.
  20. Χορηγία αεροπορικού εισιτηρίου και χριστουγεννιάτικο επίδομα. 

Αναδιοργάνωση Δομής και Λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας 

  1. Δημιουργία νέων Μονάδων (Δια βίου Μάθηση, Περιβάλλον, Ειδική Εκπαίδευση)
  2. Διαδικασία πρόσληψης 40 λειτουργών Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού (ΛΕΠ) που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  3. Ετοιμασία Νομοσχεδίου για Εκσυγχρονισμός των Σχολικών Εφορειών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
  4. Ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαμπιαούρης προχώρησε και σε επιπλέον, συγκεκριμένες αλλαγές στο χώρο της Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης καθώς και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στα Εσπερινά Σχολεία, στην Ιδιωτική και Ανώτερη Εκπαίδευση αλλά και στη στήριξη ευάλωτων ομάδων.

Home