Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσα οχήματα κλάπηκαν, πόσα εντοπίστηκαν & ποια... προτιμούν

Του Σωτήρη Νικηφόρου -
13.07.2019 - 06:33

Πόσα οχήματα κλάπηκαν, πόσα εντοπίστηκαν & ποια... προτιμούν

Thumbnail
Κλοπές αυτοκινήτων στην Κύπρο-Πόσα κλάπηκαν & πόσα εντόπισε η αστυνομία - Ποια προτιμούν, τι τα κάνουν-Μέτρα προστασίας

Αρκετά συχνές είναι πλέον δυστυχώς οι κλοπές αυτοκινήτων και χρειάζεται από όλους μεγάλη προσοχή ούτως ώστε με τα κατάλληλα μέτρα να μην γίνουμε εμείς τα επόμενα θύματα. Και αυτό το αναφέρουμε διότι κάποια από τα περιστατικά προκύπτουν μετά από εγκληματικά λάθη του ιδιοκτήτη, όπως π.χ. να κατέβει στο περίπτερο με τα κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητο ή να αφήσουμε τα κλειδιά μας σε περίοπτη θέση που μπορεί οποιοσδήποτε ξαφνικά να τα αρπάξει.

Η Αστυνομία κάνει μεγάλες προσπάθειες και οι αριθμοί δείχνουν ότι τα περισσότερα κλεμμένα αυτοκίνητα εντοπίζονται.

Η offsite έψαξε στοιχεία για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τους επίσημους αριθμούς από την Αστυνομία.

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι από το 2013 μέχρι και πριν από λίγες μέρες, (27 Ιουνίου συγκεκριμένα), κλάπηκαν συνολικά 2620 αυτοκίνητα. 

Ποιες μάρκες… προτιμούν; 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Αστυνομία οι κλέφτες προτιμούν συνήθως φθηνά αυτοκίνητα. Είναι λογικό να προτιμούν αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ευρέως στους κυπριακούς δρόμους. Και αυτό γιατί όπως θα δούμε παρακάτω πολλά από αυτά γίνονται παλιοσίδερα και τα εξαρτήματα τους... βγαίνουν στην πούληση. Άρα είναι λογικό οι κλέφτες να προτιμούν αυτοκίνητα που είναι ψηλά στις λίστες με τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κύπρο. Και λόγω αριθμού και για τους... εμπορικούς σκοπούς των ληστών.

Πόσα εντοπίζονται 

Τα στοιχεία που κατέχουμε για τα αυτοκίνητα που εντοπίστηκαν, ξεκινούν από το 2016 και σας τα παρουσιάζουμε. 

ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΟΠΙΜΑΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ
2016 313 201 112
2017 362 264 98
2018 371 289 82
2019 170 115 55

Όπως βλέπετε και από τους αριθμούς η πλειοψηφία των κλοπιμαίων αυτοκινήτων εντοπίζεται και αυτό είναι θετικό αφού καρποφορούν οι προσπάθειες της αστυνομίας.

Τι τα κάνουν οι κλέφτες - Τι γίνονται αυτά που δεν εντοπίζονται

Όπως προαναφέραμε, οι περισσότερες κλοπές οχημάτων γίνονται με σκοπό να πουληθούν/χρησιμοποιηθούν τα εξαρτήματα και τα αυτοκίνητα να γίνουν στη συνέχεια παλιοσίδερα. Συνήθως δεν είναι ακριβά αυτοκίνητα που προτιμούν. Γι’ αυτό και αριθμός αυτοκινήτων δεν εντοπίζεται. 

Δεν αποκλείεται κάποιοι αυτοκίνητα να περνούν μέσω από παράνομων διόδων στα κατεχόμενα αλλά αυτό δεν είναι εύκολο μας επισήμαναν. Από τα οδοφράγματα είναι αδύνατο να περάσει και να μην εντοπιστεί αφού από την πρώτη στιγμή που δηλώνεται ένα κλοπιμαίο αυτοκίνητο ενημερώνονται όλα τα σημεία διέλευσης. 

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα κάποια αυτοκίνητα να κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους τροποποιημένο και με κλεμμένες πινακίδες εγγραφής. Σε περίπτωση ελέγχου όμως, π.χ. και για ένα απλό αλκοτεστ, ή σε περίπτωση που εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο, αμέσως η αστυνομία εντοπίζει ότι πρόκειται για κλεμμένο όχημα με πλαστές πινακίδες. Δεν γίνεται συχνά όμως όπως πληροφορούμαστε.

Μέτρα προστασίας

Η αστυνομία συχνά δημοσιεύει τρόπους προστασίας από τις κλοπές αυτοκινήτων. Η Αστυνομία προειδοποιεί και συμβουλεύει τους πολίτες, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ιδιοκτήτες/οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι και φέρουν ευθύνη για τα οχήματά τους θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή φύλαξη τους, καθώς και των κλειδιών τους, προκειμένου να αποτρέψουν πρόσβαση σε αυτά και κλοπή τους.

Πέραν από τα επιπρόσθετα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία με την εντατικοποίηση των περιπολιών και τους τροχονομικούς ελέγχους, το κοινό προτρέπεται να εφαρμόζει τα ακόλουθα μέτρα:

Να μην αφήνει τα κλειδιά του οχήματός του εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία ή σε σημεία που μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοδήποτε.

  • Να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξη των κλειδιών του οχήματός του, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους (καταστήματα, εστιατόρια, παραλίες, κ.λ.π.) όπου υπάρχει πιθανότητα να καταστούν αντικείμενο κλοπής.
  • Να μην αφήνει το όχημά του σε λειτουργία ακόμα και αν θα λείψει έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ουδέποτε να αφήνει τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα.
  • Να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε άλλο σημείο που θεωρεί ασφαλές.
  • Να σταθμεύει πάντοτε το όχημά του, σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των κλεφτών.
  • Να βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του.
  • Να τοποθετεί σύστημα συναγερμού στο όχημά του.
  • Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.
  • Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο αυτοκίνητο, αυτά να τοποθετούνται κάτω από τα καθίσματα ή στο χώρο αποσκευών. Ουδέποτε να αφήνονται τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο.

Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που αντιληφθεί οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνει την Αστυνομία ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης 112 ή 199.

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

Offsite Team -
28.06.2022 - 19:06

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

ΧΑΡΤΗΣ - 2.9 Ρίχτερ ο δεύτερος σεισμός

Νέα σεισμική δόνηση ταρακούνησε για ακόμη μια φορά τη Λεμεσό. 

>>>> Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι η σμηνοσειρά σεισμών που ταρακουνεί τη Λεμεσό

Μέσα σε διάστημα περίπου μίας ώρας σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός με επίκεντρο τη Λεμεσό, ενώ πολίτες αναφέρουν πως ήταν πιο αισθητός από τον πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο Κύπρου η δεύτερη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 2.9 Ρίχτερ.

cyprus-seismological-center

Θυμίζουμε πως ο πρώτος σεισμός 2,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:57, 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού με επίκεντρο την περιοχή της Γερμασόγειας.

 

neos-sismos

neos sismos

Home