Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Offsite Team -
21.12.2020 - 18:55

Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Thumbnail
Έρευνα συνδέσμου καταναλωτών

Ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει πως η έρευνα για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού  διεξάχθηκε από τις 10 μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020. Έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία, τέσσερις μικρότερες υπεραγορές και ένα συνοικιακό κατάστημα. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών.

Για το 2020, σε σύγκριση με το 2019, παρατηρήθηκε μια γενική μέση μείωση των τιμών που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά 13%.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2020 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης. Όπως αναφέρεται, η έρευνα άρχισε ενωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνταν όσο πλησίαζε η μέρα των Χριστουγέννων και αν κάποιες προσφορές προϊόντων θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η έρευνα επεξεργάστηκε τα στοιχεία με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους  του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για έξι άτομα.

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα προϊόντα της έρευνας από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι τις  21 Δεκεμβρίου που αυτή διήρκεσε.

Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές προσφοράς διατηρήθηκαν από την αρχή της έρευνας μέχρι το τέλος της και γι’ αυτό και λήφθηκαν υπόψη στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ως είχαν.

Οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν  μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση μέχρι τα Χριστούγεννα.  

Τέλος, σημαντικές διαφοροποιήσεις  παρατηρήθηκαν στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, αλλά επειδή τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη.  

ΚΥΠΕ

Home