Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόσοι θα δώσουν Κυβερνητικές; Περίπου οι μισοί σε σχέση με πέρσι

Του Σωτήρη Νικηφόρου -
28.09.2019

Πόσοι θα δώσουν Κυβερνητικές; Περίπου οι μισοί σε σχέση με πέρσι

Thumbnail
Πόσοι υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στις φετινές Κυβερνητικές Εξετάσεις για θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία

Μειωμένο αισθητά είναι το ενδιαφέρον φέτος για τις Κυβερνητικές Εξετάσεις για πρόσληψη στο Δημόσιο. 

Θυμίζουμε κατ’ αρχάς ότι οι φετινές εξετάσεις θα γίνουν:

  • (α) το Σάββατο 19.10.19, για τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών (μη επιστημονικές θέσεις), και 

     

  • (β) το Σάββατο 2.11.19,αναφορικά με τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν (επιστημονικές θέσεις)

Ως γνωστό οι φετινές γραπτές εξετάσεις θα ισχύσουν για την πλήρωση θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία, που ενδεχομένως να δημοσιευτούν κατά το έτος 2020. Η λίστα με τους επιτυχόντες κάθε χρονιάς, ισχύει για ένα έτος. Όσοι πετύχουν στις φετινές εξετάσεις δηλαδή, θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις που θα δημοσιευθούν από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Οι φετινοί αριθμοί και η σύγκριση με πέρσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Οffsite ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων Δημήτρης Χανδριώτης, για τις φετινές εξετάσεις για την Κλίμακα Α7 πλήρωσαν το σχετικό αντίτιμο και έχουν δικαίωμα να παρακαθίσουν στις εξετάσεις 2975 άτομα ενώ πέρσι παρακάθισαν για τις ίδιες εξετάσεις 6869. Μιλάμε δηλαδή για 3894 άτομα λιγότερα και η ποσοστιαία μείωση είναι περίπου στο 57%.

Όσον αφορά την κλίμακα Α8 πλήρωσαν και θα παρακαθίσουν στις φετινές εξετάσεις 4796 άτομα ενώ πέρσι παρακάθισαν 9016 άτομα. Η μείωση ανέρχεται στα 4220 άτομα και η ποσοστιαία μείωση είναι περίπου στο 47%.

Που οφείλεται αυτή η μεγάλη μείωση;

Οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι ο αριθμός πέρσι ήταν ιδιαίτερα μεγάλος λόγω του ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που εφαρμόστηκαν οι Κυβερνητικές εξετάσεις και ήθελαν όλοι να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους και να διεκδικήσουν μια θέση στη Δημόσια Υπηρεσία. Έτσι η εκτίμηση είναι ότι τα φετινά νούμερα είναι πιο φυσιολογικά  σε σχέση με τα πολύ μεγάλα περσινά νούμερα.  Ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι ίσως το γεγονός ότι οι εξετάσεις ισχύουν μόνο για ένα έτος και ίσως οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν ξανά αυτή την παράμετρο. 

Τα περσινά ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας στις περσινές εξετάσεις κρίνονται φυσιολογικά αφού οι εξετάσεις γίνονται ακριβώς για να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι από τις χιλιάδες των υποψηφίων. Στις εξετάσεις για την Α8 πέτυχαν 2251 από τους 9016, ποσοστό περίπου 25% και για την Α7 πέτυχαν στις εξετάσεις 1933 υποψήφιοι από τους 6869, ποσοστό περίπου 28%. 

Οι φετινές διαθέσιμες θέσεις 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερο μας ρεπορτάζ από την αρχή του έτους  προκηρύχθηκαν πάνω από 350 θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν μόνο όσοι πέτυχαν στις περσινές κυβερνητικές εξετάσεις. ‘Αλλες 500 περίπου θέσεις προκηρύχθηκαν και  μπορεί κανείς να κάνει αίτηση, χωρίς να είναι αναγκαίο να έχει πετύχει στις κυβερνητικές εξετάσεις. Αναμένεται ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους. 

Τα επόμενα βήματα

Η Υπηρεσία εξετάσεων σύντομα θα αποστείλει με email στους υποψηφίους το Δελτίου Υποψηφίου και όλες τις πληροφορίες για τις εξετάσεις ενώ θα υπάρξει και ανακοίνωση. 

Αν πάντως ψάχνεται για δουλειά, το ergodotisi.com, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας στην Κύπρο, δημοσιεύει καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς. Δείτε όλες τις θέσεις ΕΔΩ. 

 

Home