Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΟΣΠΦ:Συζήτηση για πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα σε περιβάλλον ΓεΣΥ

Offsite Team
- 06.03.2019

ΠΟΣΠΦ:Συζήτηση για πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα σε περιβάλλον ΓεΣΥ

Thumbnail
Έγινε μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ ΠΟΣΠΦ και Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συμμαχίας.

Ανοικτή συζήτηση γύρω από τα θέματα της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα και θεραπείες σε περιβάλλον Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την πρόσβαση των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δημοσιογράφων.

Κύριοι ομιλητές κατά τη συζήτηση ήταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Alliance for Patient Access (GAfPA), Brian Kennedy, και ο Στρατηγικός Σύμβουλος της European Alliance for Patient Access (EAfPA), Neil Betteridge, οι οποίοι έκαναν αναφορά στο εργαστήρι, που διοργανώνεται αύριο Πέμπτη, με τίτλο «Πρόσβαση σε βιολογικά και βιοπαρόμοια φάρμακα στο πλαίσιο του επερχόμενου ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε στη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΠΟΣΠΦ, Μάριος Κουλούμας, στόχος του εργαστηρίου «είναι να φέρει κοντά εκπροσώπους ασθενών και επαγγελματίες υγείας να τους ενημερώσει και να τους εκπαιδεύσει σε θέματα πολιτικής υγείας, που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής, σχετικά με τις ανησυχίες των ασθενών, για τα πολύ σημαντικά θέματα της πρόσβασης στα φάρμακα σε περιβάλλον ΓεΣΥ, όπως και να διασφαλίσει την ενσωμάτωση των απόψεων και ανησυχιών των ασθενών στη  διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Κουλούμας: Προκύπτουν πολλά ερωτήματα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Ο κ. Κουλούμας είπε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ προκύπτουν πολλά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν στο αυριανό εργαστήρι.

Μεταξύ άλλων, είπε, ότι στο αυριανό εργαστήρι «θα συζητηθεί το πώς θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή και κλινικά αποτελεσματική θεραπεία, ποιες οι προσδοκίες/ανησυχίες των ασθενών σε σχέση με το ΓεΣΥ, πώς θεωρούν οι γιατροί ότι το ΓεΣΥ θα επηρεάζει την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα όπως βιολογικά και βιοπαρόμοια και ποιές πολιτικές μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση και την υπεράσπιση στην Κύπρο».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Alliance for Patient Access (GAfPA), Brian Kennedy, είπε πως η Παγκόσμια Συμμαχία για την Πρόσβαση των Ασθενών αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο γιατρών και ασθενών, το οποίο εργάζεται για την προώθηση της πρόσβασης των ασθενών σε εγκεκριμένες θεραπείες και κατάλληλη κλινική φροντίδα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία, η οποία συνενώνει γιατρούς και ασθενείς για ασφαλή προσβασιμότητα στα φάρμακα, η οποία ξεκίνησε από την Αμερική πριν 10 χρόνια, και αφήνει πολλές ελπίδες για τη θεραπεία δύσκολων παθήσεων.

Ο κ. Kennedy είπε ότι η Παγκόσμια Συμμαχία στοχεύει περαιτέρω στην ανάδειξη καλών πρακτικών από άλλες χώρες, έτσι ώστε γιατρός και ασθενής να έρθουν πιο κοντά και να διεκδικήσουν μαζί την κατάλληλη θεραπεία, η οποία και θα επιμηκύνει τη ζωή του ασθενούς.

Έργο Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Πρόσβαση των Ασθενών

 

Ο Στρατηγικός Σύμβουλος της European Alliance for Patient Access (EAfPA), Neil Betteridge, μίλησε για το έργο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Πρόσβαση των Ασθενών, λέγοντας ότι μέσα από πολλές συναντήσεις που πραγματοποιεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθεί να φέρει κοντά εκπροσώπους ασθενών και επαγγελματίες υγείας, παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με τη πολιτική υγείας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τόνισε ότι ο ασθενής έχει εξειδικευμένες ανάγκες και πρέπει να έχει πρόσβαση στο καταλληλότερο φάρμακο, για να προσθέσει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν τις ασφαλέστερες, κλινικά αποτελεσματικότερες ιατρικές θεραπείες, ανεξάρτητα από το που ζουν στην Ευρώπη.

Επίσης, τόνισε ότι οι αποφάσεις για την φροντίδα ενός ασθενούς δεν πρέπει να είναι θεσμικές αποφάσεις, που λαμβάνονται από ανώνυμους ιθύνοντες, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτές οι αποφάσεις ανήκουν στον ασθενή και τον ιατρό του, που εργάζονται μαζί ως ομάδα.

Home