Πότε μπορεί η Αστυνομία να σας σταματήσει για έλεγχο ή σύλληψη;

Πότε μπορεί η Αστυνομία να σας σταματήσει για έλεγχο ή σύλληψη;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν σας σταματήσει για έλεγχο ή σας συλλάβει η Αστυνομία στην Κύπρο

Σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί στη «δυσάρεστη» θέση να μας σταματήσει η Αστυνομία με το αυτοκίνητο για ελέγχους ρουτίνας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Μπορεί η πλειοψηφία των αστυνομικών να έχει άψογη συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, όμως πάντα υπάρχουν και οι αρνητικές περιπτώσεις.

Πότε όμως μπορεί ένας αστυνομικός να σας ανακόψει για έλεγχο;

Σύμφωνα λοιπόν με την κυπριακή νομοθεσία, ο αστυνομικός μπορεί να σας ανακόψει για έλεγχο σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη υποψία από πλευράς του (όταν το κρίνει αυτός σκόπιμο).

Αν τρέχετε φυσικά περισσότερο από το όριο ταχύτητας ή αν κάνετε οποιαδήποτε άλλη παρανομία σε σχέση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σας δει αστυνομικός και πάλι είναι αυτονόητο ότι θα σας σταματήσει.

Επίσης, έχει το δικαίωμα να ερευνήσει το όχημα σας για να διαπιστώσει κατά πόσο μεταφέρετε κάτι παράνομο, όπως για παράδειγμα εκρηκτικές ύλες, επιθετικό όπλο ή άλλο όργανο βιαιότητας.

Σε περίπτωση, που βρεθεί κάτι από το τα πιο πάνω υπόκεινται σε κατάσχεση.

Αρκετές φορές είδαμε περιπτώσεις όπου πολίτες δεν σταματούν στο νεύμα του αστυνομικού ή αρνούνται τον έλεγχο στο όχημα τους.

Σε τέτοια περίπτωση, ο οδηγός είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 1700 ευρώ ή και τα δύο.

1

Σε αρκετές περιπτώσεις, συμπολίτες μας έχουν αναφερθεί σε υπέρμετρη βία από πλευράς Αστυνομίας.

Που μπορεί όμως κάποιος να κάνει καταγγελία για συμπεριφορά αστυνομικού;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, που ένας πολίτης θεωρεί ότι συνελήφθη παράνομα ή έγινε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ή γενικά η συμπεριφορά από πλευράς Αστυνομίας δεν ήταν η πρέπουσα μπορεί να προβεί σε καταγγελία.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν διάφορες υποθέσεις που αφορούν την Αστυνομία στην «Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας».

2

Άκρως ενδιαφέρουσες είναι και οι περιπτώσεις όπου η Αστυνομία μπορεί να συλλάβει ένα πρόσωπο χωρίς ωστόσο να έχει ένταλμα.

Κάτι που έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις.

Συλλήψεις χωρίς ένταλμα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την κυπριακή νομοθεσία, η Αστυνομία μπορεί να συλλάβει οποιοδήποτε υποπτεύεται ότι διέπραξε ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο για φυλάκιση, για περίοδο που υπερβαίνει τα δύο έτη.

Άλλη μια περίπτωση, είναι όταν κάποιος διαπράττει ποινικό αδίκημα στην παρουσία αστυνομικού όπου τιμωρείται με φυλάκιση.

Επίσης όποιος παρεμποδίζει αστυνομικό, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην σύλληψη του.

Η Αστυνομία έχει την δυνατότητα να συλλάβει τον οποιοδήποτε, όπου στην κατοχή του βρίσκεται οτιδήποτε για το οποίο δύναται εύλογα να υπάρξει υποψία ότι είναι κλοπιμαίο.

Σύλληψη από αστυνομικό χωρίς ένταλμα μπορεί να γίνει επίσης όταν κάποιος αρνείται να δώσει το όνομα και τη διεύθυνση του ή δίνει όνομα ή διεύθυνση τα οποία ο αστυνομικός υποπτεύεται ότι είναι ψευδή.

3

Τι ισχύει σε έλεγχο ταχύτητας ή αλκοτέστ

Αρκετές φορές έχουμε δει, αστυνομικούς να πετάγονται στην κυριολεξία στην μέση του δρόμου για να ανακόψουν ένα όχημα, με κίνδυνο τις πλείστες φορές την ίδια την ζωή τους, αφού από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι στιγμής.

Ένα τέτοιο σενάριο, να κρύβεται δηλαδή ο αστυνομικός για να μην γίνεται αντιληπτός από τους οδηγούς απαγορεύεται ρητά από την Κυπριακή νομοθεσία.

Στην περίπτωση που ο οδηγός υπερβαίνει το όριο ταχύτητας και ανακοπεί για έλεγχο, ο αστυνομικός είναι υπόχρεος να δείξει στον οδηγό το νούμερο που αναγράφεται στο ραντάρ.

Επίσης άλλη μια περίπτωση είναι αυτή του αλκοτέστ, όπου ο οδηγός μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα του επιπέδου αλκοόλης. Σε ένα τέτοιο σενάριο γίνεται δεύτερος έλεγχος με πιο εξειδικευμένο μηχάνημα.

Home