Πότε σβήνονται οι βαθμοί ποινής για τροχαίες παραβάσεις;

Πότε σβήνονται οι βαθμοί ποινής για τροχαίες παραβάσεις;

Πόσους βαθμούς ποινής παίρνεις για κάθε παράβαση

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων και συγκρούσεων τον περασμένο Οκτώβριο του 2020, ξεκίνησαν να ισχύουν πιο … τσουχτερά πρόστιμα!  

Σε κάποιες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτόχρονα για κάποιες τροχαίες παραβάσεις η ποινή διπλασιάζεται σε περίπτωση που κάποιος υποπέσει στην ίδια παράβαση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά που ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο είναι και η αλλαγή στην ανοχή του 20% στα όρια ταχύτητας, η οποία θα συνεχίζει να εφαρμόζεται στους αυτοκινητοδρόμους, όμως όχι και στους αστικούς δρόμους.

Την ίδια ώρα όπως έγραψε η Offsite σε ρεπορτάζ της την Παρασκευή, έχουν παραληφθεί και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των καμερών, ενώ σε δύο περίπου μήνες αναμένεται και η λειτουργία τους.

>>> Διαβάστε επίσης: Ήρθαν οι κάμερες - Άρχισε η εγκατάστασή τους

Τι ισχύει με τους βαθμούς ποινής

Οι τροχαίες παραβάσεις δεν τιμωρούνται μόνο με πρόστιμα, αλλά ο οδηγός τιμωρείται και με βαθμούς ποινής.

Η Offsite έψαξε και εντόπισε τι ισχύει σήμερα με τους βαθμούς ποινής, μετά από πόσο χρονικό διάστημα σβήνονται και σε ποιες περιπτώσεις ο οδηγός χάνει την άδειά του.

Αρχικά σε ό,τι αφορά την ταχύτητα ισχύουν τα πιο κάτω:

  • Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 30%: €2/χλμ πρόστιμο και 1 βαθμός ποινής
  • Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 50%: €3/χλμ πρόστιμο και 2 βαθμοί ποινής
  • Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 75%: €5/χλμ πρόστιμο και 3 βαθμοί ποινής

1

Στον πίνακα με τα πρόστιμα και τις ποινές για την υπέρβαση ορίου ταχύτητας για παράδειγμα στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 30% αναγράφεται πως οι βαθμοί ποινής μπορούν να φτάσουν τους 3. 

Όπως εξήγησε στην Offsite ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου «ο 1 βαθμός επιβάλλεται αμέσως από την Αστυνομία εάν επιβληθεί σε κάποιον πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που λόγω παράβασης παραπεμφθεί ο οδηγός στο Δικαστήριο, τότε το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μέχρι και 3 βαθμούς», ανάλογα με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. 

Σε σχέση με το αλκοόλ ισχύουν τα πιο κάτω:

  • Αναλογία αλκοόλης εκπνοής 22-35μg/100ml: €125 πρόστιμο και 1 βαθμός ποινής 
  • Αναλογία αλκοόλης εκπνοής 36-55μg/100ml: €250 πρόστιμο και 3 βαθμοί ποινής 
  • Αναλογία αλκοόλης εκπνοής 56-70μg/100ml: €500 πρόστιμο και 4 βαθμοί ποινής

2

Και για την περίπτωση του αλκοόλ ισχύει ότι και στην περίπτωση του ορίου ταχύτητας. Δηλαδή εάν ένας οδηγός παραπεμφθεί ενώπιον Δικαστηρίου τότε μπορεί να του επιβληθούν περισσότεροι βαθμοί ποινής ανάλογα με την αναλογία αλκοόλης εκπνοής.

Πότε σβήνονται οι βαθμοί

Συνεχίζοντας ο κ. Ευριπίδου ανέφερε πως όταν συμπληρωθούν 3 χρόνια από την ημερομηνία της παράβασης τότε οι βαθμοί ποινής σβήνονται. 

Παράλληλα ως όριο, είναι οι 12 βαθμοί για κάθε οδηγό. «Όταν ένας οδηγός φτάσει τους 12 βαθμούς ποινής δεν μπορεί να πληρώσει εξώδικο και παραπέμπεται στο Δικαστήριο».

Από εκεί και πέρα, το Δικαστήριο, είτε θα επιβάλει επιπλέον βαθμούς ποινής, είτε στέρηση άδειας. 

Καταληκτικά ο κ. Ευριπίδου έστειλε μήνυμα στους οδηγούς σε σχέση με τις κάμερες που όπως μας ανέφερε αναμένεται να λειτουργήσουν 25 Οκτωβρίου. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Με την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα με το όριο ταχύτητας είτε το κράνος είτε το κόκκινο φανάρι, σε περίπτωση που δεν συμμορφώνεται ένας οδηγός, εύκολα θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο και θα κινδυνεύει να χάσει την άδεια του». 

Στους πίνακες αναγράφεται τι ισχύει για τα ναρκωτικά, την ταχύτητα με αλκοόλη ή/και ναρκωτικά, την αλόγιστη επικίνδυνη οδήγηση και την αμελής οδήγηση

>>> Δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα ισχύουν με πρόστιμα και βαθμούς ποινής

3

4

5

6

Home