Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πότε σταματά να μεταδίδει τον ιό κάποιος που πήρε εξιτήριο

Του Σωτήρη Νικηφόρου
- 30.03.2020

Πότε σταματά να μεταδίδει τον ιό κάποιος που πήρε εξιτήριο

Thumbnail
Πότε παίρνει κανείς εξιτήριο από το νοσοκομείο - Η οδηγία που του δίνεται και πότε δεν μεταδίδει πλέον τον ιό

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα από τους Ειδικούς του Υπ.Υγείας για την πορεία εξέλιξης του κορωνοϊού στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπ. Υγείας, μέχρι σήμερα δυστυχώς χάσαμε 6 συνανθρώπους μας που νόσησαν με τον ιό, με τους 2 από αυτούς να έχουν καθαρό ιατρικό ιστορικό. 

Τα κρούσματα έφτασαν τα 214 ενώ 9 άτομα είναι διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Κυριακή αφού ανήλθε στα 35. Δυστυχώς κάποιοι ασθενείς δεν τήρησαν σωστά τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό και τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. 

Οι Ειδικοί του Υπ. Υγείας αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ως εκ τούτου το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και οφείλουμε να το ακολουθήσουμε. Βγαίνουμε από το σπίτι μόνο για τα απολύτως απαραίτητα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

Υπουργείο Υγείας, η Ειδική Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μεγάλη μάχη καθημερινά και σαφώς στα ευχάριστα είναι τα εξιτήρια για ασθενής που κερδίζουν την μάχη και επιστρέφουν στα σπίτια τους. 

Συνολικά μέχρι χθες Κυριακή (29/3) 18 άτομα αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο. 

Το πρωτόκολλο για το εξιτήριο

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για όσους αποθερεπεύονται, η Offsite επικοινώνησε με την κ. Ζωή Δωροθέα Πανά, παιδίατρο και καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με ειδικό ενδιαφέρον στις λοιμώξεις, η οποία είναι και μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

‘’Ουσιαστικά όταν ο ασθενής παρουσιάσει ύφεση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου, διενεργεί δύο τεστ. Εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά και αφού ήδη τα συμπτώματα δεν υφίστανται πλέον, τότε είναι ένδειξη ότι ο ασθενής έχει αποθεραπευτεί και μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είναι όλα με βάση πρωτοκόλλων τα οποία εξατομικεύονται για κάθε ασθενή. Όσοι βρίσκονται στο σπίτι υπό περιορισμό και είναι θετικοί, συνήθως είναι με ήπια συμπτώματα. Γι’ αυτό παραμένουν στο σπίτι με καθοδήγηση των γιατρών και αυτοπαρακολοθούνται. Αν κάποιου από αυτούς επιδεινωθεί η κατάσταση του μπαίνει στο νοσοκομείο’’. 

Τελικά μπορεί να ξανακολλήσει ένας που πέρασε τον ιό;

Ρωτήσαμε την κ. Πανά για το εάν ένας που ασθένησε με κορωνοϊό μπορεί να κολλήσει ξανά μετά την αποθεραπεία του. 

‘’Όσον αφορά την ανοσία τα δεδομένα που ξέρουμε για τον κορωνοϊό δεν είναι πολλά. Λειτουργούμε με βάση άλλες ιώσεις. Όταν περάσεις μία λοίμωξη αποκτάς ανοσία πάνω σ’ αυτή. Όμως η γρίπη π.χ. κάθε χρόνο αλλάζει, ο ιός αλλάζει κάθε χρόνο γι’ αυτό και πολλοί νοσούν ξανά. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς για τον νέο αυτό ιό τι γίνεται ακριβώς. Δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα ακόμα και πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς λειτουργεί’’. 

14 μέρες καραντίνα και μετά το εξιτήριο - Πότε δεν μεταδίδει πλέον

Όπως πληροφορούμαστε από το Υπ. Υγείας, οι οδηγίες που δίνονται στους ασθενής μετά το εξιτήριο είναι να παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι για ακόμα 14 ημέρες μετά το εξιτήριο. Με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το Υπ. Υγείας,  μέχρι και 14 μέρες μετά την αρνητικόποιηση των τεστ, την αποθεραπεία δηλαδή και το εξιτήριο, μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένας ασθενής. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά και για την ασφάλεια όλων, παραμένει στο σπίτι μακριά από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για άλλες 14 μέρες. Μετά τις 14 μέρες πλέον δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό και μπορεί να κυκλοφορήσει. Με βάση αυτά τα δεδομένα και τα άτομα που ασθενούν και μένουν σπίτι σε περιορισμό, επίσης πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 μέρες μετά την αρνητικοποίηση των τεστ τους. 

Home