Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πότε τελειώνει η έρευνα στην Αστυνομία για το θάνατο του 15χρονου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 09.12.2019

Πότε τελειώνει η έρευνα στην Αστυνομία για το θάνατο του 15χρονου

Thumbnail

Οι όροι εντολής του ερευνώντα αξιωματικού

Με τα μούτρα στη δουλειά ρίχθηκε ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας στον κλάδο Υποστήριξης Ανδρέας Κουσιουμής μετά το πόρισμα - καταπέλτης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδη για το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου. Ο κ. Κουσιουμής καλείται εντός ενός μηνός να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης μόλις παρέλαβε το πόρισμα με αστραπιαίες ενέργειες προχώρησε στο διορισμό του κ. Α. Κουσιουμή ως ερευνώντα αξιωματικού.

Ο κ. Κουσιουμής άρχισε ήδη τη λήψη καταθέσεων με στόχο να εξακριβώσει τα ακόλουθα:

 διερεύνηση των ευρημάτων του πορίσματος, που αφορούν τις ενέργειες της Αστυνομίας.

O ερευνών λειτουργός καλείται να διερευνήσει πιθανές παραλείψεις ή λανθασμένες ενέργειες, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος μελών της Αστυνομίας, στην υπό αναφορά υπόθεση, από το έτος 2007.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Στέλιος Στυλιανού μιλώντας στην Offsite ανέφερε: «Η ηγεσία της Αστυνομίας, αξιολογεί την υπόθεση ως ιδιαίτερα σοβαρή και έχουν δοθεί προς τούτο συγκεκριμένες οδηγίες, για ταχύτατη ολοκλήρωση της έρευνας».Ο κ. Στυλιανού πρόσθεσε ότι ο ερευνών αξιωματικός στη βάση των όρων εντολής του έχει ένα μήνα να ολοκληρώσει, αλλά έχει δικαίωμα να αιτηθεί παράτασης στην έρευνα.

Στο πόρισμά της η Επίτροπος κατέγραψε ότι:

«Εντοπίζονται πειθαρχικά αδικήματα από παραλείψεις και παραβίαση Αστυνομικών Διατάξεων». Σύμφωνα με την ίδια οι παραλείψεις της Αστυνομίας συνοψίζονται σε δυο φάσεις.

 

Η μια, αναφέρει, «αφορά την παράλειψη εκτίμησης κινδύνου για βία στην οικογένεια τόσο σωματική απέναντι στη μητέρα όσο και ψυχολογική απέναντι στα παιδιά».  

Όσον αφορά τη μη λήψη καταγγελιών αλλά απλών αναφορών βίας από αυτήν, προσθέτει, «σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας δεν τους απέκλειε την Υποχρέωση περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης εφόσον οι σχετικές αναφορές ξεπερνούσαν τις 20 και υπήρχε και μια καταδίκη του πατέρα για βία απέναντι στο ανήλικο Στυλιανό».

Τι δεν έπραξαν

Θα έπρεπε, σημειώνει η κ. Λοττίδη, «να είχαν προσμετρήσει την ύπαρξη ανηλίκων τέκνων και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας  που τόσο οι Αστυνομικοί πρώτης γραμμής όσο και το Γραφείο Πρόληψης Βίας της Αστυνομίας παρέλειψαν να εντοπίσουν παρότι είχαν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις που με μια αναζήτησή ταυτότητας έφερνε όλες συνολικά τις καταχωρήσεις».

ΛΟΤΤΙΔΟΥ

Ειδικότερα ως προς την ευθύνη, διευκρινίζει, «συνοψίζεται για το Γραφείο Πρόληψης Βίας στην παράλειψη να προβούν σε συντονισμό σύμφωνα με την Αστυνομική Διαταγή 336 με τις ΥΚΕ παρόλες τις αποχρώσες ενδείξεις που περιλάμβαναν πάνω από 20 αναφορές την ύπαρξη παιδιών και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας από την έκθεση στη βία που ασκείτο από ενήλικα, αλλά και την καταδίκη του πατέρα για βία απέναντι στο παιδί του, ώστε να τεθούν σε εγρήγορση και παρέμβουν έγκαιρα για αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων».

Η δεύτερη παράλειψη των Αστυνομικών πρώτης Γραμμής, συνεχίζει η κ. Λοττίδη, «ήταν η παράλειψη να ενημερώνουν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα, όλους τους εμπλεκόμενους (ΥΚΕ και Γραφείο Πρόληψης Βίας) μέσα από συγκεκριμένο έντυπο σύμφωνα με την υποχρέωση τους που απορρέει ειδικά από αστυνομική διάταξη δημιουργώντας προσωπική ευθύνη για τους Αστυνομικούς που παρέλειψαν να το πράξουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια πειθαρχικών αδικημάτων».  

Η εν λόγω παράλειψη, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης, «έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών όσο και για τους αστυνομικούς του Γραφείου Πρόληψης (παρότι αυτοί είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση ηλεκτρονικά), γιατί με την απουσία ενημέρωσης απέτυχαν να τους αφυπνίσουν για την συνεχή και επαναλαμβανόμενη βία στη οποία υπόκειντο η οικογένεια του Στυλιανού για σκοπούς διερεύνησης και οποιασδήποτε παρέμβασης έστω και καθυστερημένης, εφόσον η έγκαιρη είχε χαθεί προ πολλού».  

.

Home