Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πότε θα δούμε την βενζίνη στην Κύπρο να πέφτει κάτω από €0,90

Του Χαράλαμπου Ζάκου -
23.04.2020

Πότε θα δούμε την βενζίνη στην Κύπρο να πέφτει κάτω από €0,90

Thumbnail
Τι γίνεται με καύσιμα & λογαριασμούς της ΑΗΚ – Τι λέει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών στην Offsite

Η πτώση στη τιμή του πετρελαίου επηρεάζει και τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, κάτι που παρατηρείται από τον Μάρτιο, με την τιμή της Αμόλυβδης 95 και πετρελαίου κίνησης στην Κύπρο να έπεσε τον συγκεκριμένο μήνα στα 0,999 και 1,069 ευρώ αντίστοιχα.

Πληρώνουν για να το «ξεφορτωθούν»

Παράλληλα, τον Απρίλιο το αμερικανικό πετρέλαιο είναι τόσο φθηνό που οι παραγωγοί πληρώνουν αυτούς που το συγκεντρώνουν για να πάρουν τα βαρέλια.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (20/4) το πετρέλαιο βυθίστηκε κάτω από το 0 δολάρια σε μία αγορά καταβαράθρωσης της ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του πετρελαίου άγγιξε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη των συναλλαγών το 1983. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολάρια.

Μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε κάποια φάση, λέει ο Μάριος Δρουσιώτης

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, κληθείς από την Offsite να σχολιάσει τη νέα πτώση του πετρελαίου και το τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές αρκέστηκε στο να αναφέρει πως αυτή τη μείωση οι καταναλωτές θα την πληρώσουν αργότερα σε αυξήσεις, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε σε περιβάλλοντα που υπάρχουν μονοπώλια τις ζημιές που υφίσταται μια εταιρεία, θα έρθει να τις καλύψει με την πρώτη ευκαιρία και σε βάθος χρόνου.  

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Δρουσιώτης στην Κύπρο υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε την τιμή πώλησης της Αμόλυβδης 95 να πέφτει και κάτω από τα 0,90, ωστόσο, όπως σημείωσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν οι τιμές του πετρελαίου για ακόμη περίπου ένα μήνα να βρίσκονται περί τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Τώρα όσον αφορά τις μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, λόγω των φθηνότερων καυσίμων, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως στους επόμενους λογαριασμούς οι καταναλωτές θα πρέπει να δουν μια μείωση πέραν του 10% - καθώς η ΑΗΚ προχώρησε σε μείωση κατά 10% - καθώς σε αυτό το 10% θα πρέπει να προστεθούν και οποιεσδήποτε άλλες μειώσεις λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. «Αν δούμε μόνο 10% μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ τότε κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών.

Να υπενθυμίσουμε πως η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, σε προηγούμενες δηλώσεις της στην Οffsite είχε αναφέρει πως «αυτή η μείωση - λόγω χαμηλών τιμών καυσίμων - θα έρθει να προστεθεί στη μείωση του 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που εφάρμοσε η ΑΗΚ και αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ανά διμηνία.

Στη Λευκωσία τα φθηνότερα πρατήρια

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Καυσίμων, η μέση τιμή της Αμόλυβδης 95 στην Κύπρο την Τετάρτη (22/4) ήταν στα €1,007, με την φθηνότερη παγκύπρια να πωλείται στα €0,955 (Σε δυο πρατήρια στη Λευκωσία), ενώ η ακριβότερη τιμή της έφθανε μέχρι το €1,099 (Στον Κάτω Πύργο).

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης – και πάλι με τα ίδια στοιχεία – η μέση τιμή πώλησης του ήταν στα €1,070, με το φθηνότερο παγκύπρια να πωλείται στα €1,022 (Σε δύο πρατήρια στη Λευκωσία), ενώ η ακριβότερη τιμή του έφθανε στα €1,196 (Σε δύο πρατήρια στη Λευκωσία).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή πώλησης του ήταν στα €0,698, με το φθηνότερο παγκύπρια να πέφτει στα €0,644 (σε πρατήριο στη Λευκωσία), ενώ η ακριβότερη τιμή του έφτασε στα €0,899 (Στον Κάτω Πύργο).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία πατώντας εδώ!

Η τιμές των καυσίμων στην Κύπρο ένα ολόκληρο χρόνο πριν

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία μας παρέθεσε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, στις 22 Απριλίου 2019 η τιμή της Βενζίνης 95 στην Κύπρο ήταν στα €1.235 παγκύπρια. Ένα χρόνο μετά, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 η τιμή ήταν στα 1.007, δηλαδή παρατηρείται μία μείωση της τάξεως των 0,228.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, στις 22 Απριλίου 2019 η τιμή του παγκύπρια ήταν στα 1,249, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 η τιμή ήταν στα 1,070. Δηλαδή παρατηρείται μια μείωση της τάξεως των 0,179.

Το πετρέλαιο θέρμανσης στις 22 Απριλίου 2019 είχε τιμή πώλησης παγκύπρια τα 0,840, ενώ στις 22 Απριλίου 2020 η τιμή πώλησης του στην Κύπρο ήταν στα 0,698. Δηλαδή παρατηρείται μια μείωση της τάξεως των 0,142.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα καθημερινά στοιχεία από το 2019 μέχρι και σήμερα πιο κάτω:

  • Για Αμόλυβδη 95 ΕΔΩ
  • Για Πετρέλαιο Κίνησης ΕΔΩ
  • Για Πετρέλαιο Θέρμανσης ΕΔΩ
Home