Πότε θα χτυπήσει καμπανάκι για νέα μέτρα...

Πότε θα χτυπήσει καμπανάκι για νέα μέτρα...

Θετικά τα νέα από τους εμβολιασμούς την τελευταία εβδομάδα

Δεν λένε να πέσουν τα κρούσματα που εδώ και αρκετές μέρες είναι μεταξύ 800-1000 (849 χθες Κυριακή) κάτι που ολοένα και δυσχεραίνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Χιλιάδες ενεργά κρούσματα αλλά και στενές επαφές είναι υπό περιορισμό, ενώ η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων καθίσταται σχεδόν ανέφικτη  λόγω των πολύ ψηλών αριθμών. 

Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος είναι τώρα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είναι στο βαθύ κόκκινο σύμφωνα με το ECDC κάτι που σημαίνει ότι ολοένα και λιγοστεύουν οι ελπίδες για να έχουμε κάποια υποφερτά νούμερα στον τουρισμό. 

Από την περασμένη Παρασκευή το safepass είναι υποχρεωτικό σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει κοσμοσυρροή είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς ενώ και στους χώρους εργασίας όσοι δεν εμβολιάστηκαν θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κάθε 72 ώρες και όχι εβδομαδιαίως. Οι αρμόδιοι ευελπιστούν ότι με τα νέα μέτρα θα καταφέρουν να βάλουν φρένο στη νέα έξαρση. 

Οι νοσηλείς και οι ανάγκες σε ΜΕΘ θα κρίνουν τα νέα μέτρα

Τα αυξημένα κρούσματα έφεραν και αύξηση στις νοσηλίες. Σήμερα νοσηλεύονται 139 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 34 οι 13 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 20 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Απ’ εδώ και πέρα πάντως τα πάντα θα εξαρτώνται από τις νοσηλίες και τους ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε Μονάδες εντατικής θεραπείες. Εάν πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας τότε θα αρχίσει η συζήτηση για νέα αυστηρότερα μέτρα.

Μέχρι και 400 κλίνες - 65 ΜΕΘ

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΚΥπΥ για τον Covid, μπορεί να αναπτύξει περίπου 400 κλίνες σε κοινούς θαλάμους και 65 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για να καλύψει αυτές τις ανάγκες φυσικά ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να ‘’παγώσει’’ ξανά όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία, να αδειάσει ξανά θαλάμους από άλλες νοσηλίες για να μετατραπούν ξανά σε θαλάμους covid. 

Αν οι αριθμοί κρουσμάτων συνεχίσουν να αυξάνονται αναμφίβολα το ίδιο θα γίνει και με τις νοσηλείες και δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. 

Το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιτροπή αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση ενώ γίνονται συνεχώς ενέργειες για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Τα νέα των τελευταίων ημερών είναι θετικά αφού φαίνεται ότι αρκετοί νέοι προχωρούν τελικά με τον εμβολιασμό τους ενώ ικανοποίηση υπάρχει και για τους ξενοδοχουπαλλήλους αφού αρκετοί εμβολιάστηκαν το προηγούμενο διήμερο σε κινητές μονάδες εμβολιασμού. Οι κινητές μονάδες αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθούν και για άλλες ομάδες πολιτών σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση των πολιτών στους εμβολιασμούς. 

Home