Πότε θα «καθαρίσει» η Κύπρος από τον Covid19 - Μιλούν δυο ειδικοί

Πότε θα «καθαρίσει» η Κύπρος από τον Covid19 - Μιλούν δυο ειδικοί

Απαντούν σε καίρια ερωτήματα

Ο κορωνοϊός η αλλιώς ο Covid 19 όπως είναι η επιστημονική του ονομασία μαστίζει και την Κύπρο. Από τις 09 Μαρτίου τα κρούσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι συνεχή με την Κυβέρνηση να λαμβάνει τα πλέον αυστηρά μέτρα προστασίας μεταξύ των οποίων και η ελεγχόμενη κυκλοφορία. Η Offsite φιλοξενεί τις απόψεις δυο ειδικών του μικροβιολόγου, καθηγητή μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δρ Πέτρου Καραγιάννη και του ιολόγου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δρ Λεόντιου Κωστρίκκη. Οι δυο τυγχάνουν να βρίσκονται στην επιστημονική ομάδα συμβούλων του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Μιλώντας στην Offsite,οι δυο καθηγητές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η χώρα μας θα ελέγξει τον αόρατο εχθρό και θα περιοριστούν τα κρούσματα.

Π. Καραγιάννης: O πλέον μεταδοτικός ιός

Ο μικροβιολόγος, μοριακός ιολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Πέτρος Καραγιάννης τόνισε ότι ο «Covid 19 είναι ο πλέον μεταδοτικός ιός. Εάν λάβετε υπόψην ότι μια συνηθισμένη γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σε ένα πρόσωπο, ο κορωνοϊός μεταδίδεται σε τρία άτομα ταυτόχρονα, έστω και εάν δεν υπάρχει απευθείας επαφή. Κλασικό παράδειγμα αυτό που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όταν μολύνθηκε ταυτοχρόνως διψήφιος αριθμός ατόμων».

Η απομόνωση και ο περιορισμός στο σπίτι τόνισε ο δρ Καραγιάννης είναι το πλέον ορθό μέτρο, αφού σπάζουν οι αλυσίδες της μετάδοσης. Όπως είπε, τα συμπτώματα του Covid 19 μπορούν να εμφανιστούν σε 4 ακόμα και σε 11 ημέρες γι’αυτό ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι για περίοδο 14 ημερών είναι η ενδεδειγμένη περίοδος επώασης. Ο δρ Καραγιάνης τόνισε ότι τα ορφανά ή τα απροσδιόριστα κρούσματα είναι τα πιο επικίνδυνα αφού δεν μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση.

«Πολύ ορθά τα μέτρα»

O δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν ορθά και ειδικά ο κλιμακωτός τρόπος που ελήφθησαν με την ελεγχόμενη διακίνηση να αποφασίζεται σε βάθος χρόνου και αφού τα πρώτα μέτρα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αρχικά εντάχθηκε στην κατηγορία 3 ήταν ατυχής σκέψη, αφού πολλά κρούσματα σημειώθηκαν και στην Αθήνα άνκαι ο ιός αρχικά επηρέασε την Ηλεία, την Αχαϊα και τη Θεσσαλονίκη (στην ελλαδική συμπρωτεύουσα αντιμετωπίστηκε ο ιός). Όπως εξήγησε «εάν τα μέτρα τηρηθούν πιστά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και τα κρούσματα θα περιορίζονται αισθητά». 

Με βάση την εμπειρογνωμοσύνη του ο δρ Καραγιάννης υποστήριξε ότι εφόσον το μέτρο της απομόνωσης αποδώσει στο τέλος Απριλίου η επιδημία θα αντιμετωπιστεί στην Κύπρο και μέχρι τον Ιούνιο τα κρούσματα θα είναι μηδαμινά. Τα δεδομένα αυτά θα ισχύσουν εάν όντως ο ιός δεν επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Καραγιάννη, εφόσον οι επιδημιολόγοι κρίνουν ότι τα μέτρα πρέπει να χαλαρώσουν εντός Απριλίου, τα οδοφράγματα είναι απαραίτητο να παραμείνουν κλειστά αφού η Τουρκία όπου δέχονται επισκέπτες τα κατεχόμενα ίσως αποτελέσει τη νέα Κίνα σε θνησιμότητα από τον κορωνοϊό.

Προσοχή στον τουρισμό

Εφόσον μέχρι το καλοκαίρι η Κύπρος καθαρίσει από τον κορωνοϊό, η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Τουρισμού οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους, νοουμένου ότι δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι εάν δεχθούμε τουρίστες από χώρες με υψηλά επίπεδα Covid 19 να μεταδώσουν ξανά τον ιό στην Κύπρο.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο

Ο δρ Καραγιάννης τόνισε ότι γίνονται πολλές εργαστηριακές μελέτες και οι επιστήμονες εργάζονται για τον εντοπισμό του εμβολίου αντιμετώπισης του Covid 19 αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγους μήνες. Όσον αφορά στα φάρμακα, ο δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι η χρήση  ενός αντιρευτρικού φαρμάκου αντιμετώπισης του H1Ν1 δεν έφερε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που με βάση εργαστηριακές μελέτες μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, ωστόσο μόνο εάν χορηγείται σε βαριά ασθενείς.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια

Οι εκτιμήσεις που γίνονται για διενέργεια τέστ για τον κορωνοϊό σε ολους τους πολίτες, ο δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν είναι εφικτές, αφού δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αποδεκτή η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να γίνει το τεστ σε πιο ευρεία μορφή με τον κάθε ένα να αποτείνεται ίσως σε ιδιωτικά εργαστήρια για το τεστ. Οι ειδικοί λαμβάνουν επίχρισμα με sweep (βαμβάκι) από τη μύτη ή το λαιμό και κάνουν την εξέταση.

Εξηγώντας τέλος τη φιλοσοφία του ιού, ο δρ Καραγιάννης τόνισε ότι οι κορωνοϊοί όπως ο Sars, o Μers και ο Covid 19 εμφανίζονται και μένουν σε κάποιο οικόσιτο ζώο. Οι τρεις επικίνδυνοι ιοί ο Sars το 2003 (άρχισε από την Κίνα και επηρέασε την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή)  ο Μers (εμφανίστηκε στο Μεξικό και επηρέασε την Αμερική και τη Σαουδική Αραβία το 2012). αλλά και ο Covid 19 εμφανίστηκαν σε νυχτερίδες αρχικά. O Sars ευδοκίμησε σε αγριόγατες και ο Mers σε καμήλες. Για τον Covid 19 οι ειδικοί λένε ότι εμφανίστηκε και σε φίδια. Ο καθηγητής δρ Καραγιάννης καθησύχασε το κοινό λέγοντας ότι ο ιός δεν επηρεάζει τα κατοικίδια ζώα.

Λ. Κωστρίκκης: «Αποσυμφόρηση από τον ιό στα Νοσοκομεία»

O ιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Λεόντιος Κωστρίκκης μιλώντας στην Offsite εκτίμησε ότι εάν τα πολύ αυστηρά και ορθά μέτρα της Κυβέρνησης αποδώσουν τότε ο Covid 19 θα αντιμετωπιστεί και μετά το Πάσχα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. Μιλώντας με ποσοστά τόνισε ότι τα κρούσματα θα περιοριστούν αρχικά στο 50%, ακολούθως στο 80% και μέχρι τον Ιούνιο ίσως ο ιός να αντιμετωπιστεί στο 90%.

Ο δρ Κωστρίκκης τόνισε ότι εφόσον η επιστημονική ομάδα (βρίσκεται και ο ίδιος σε αυτή) κρίνει ότι τα μέτρα πρέπει να χαλαρώσουν μετά τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020, τα οδοφράγματα θα πρέπει να μείνουν κλειστά αφού η Τουρκία που δέχονται επισκέψεις τα κατεχόμενα θα αποτελέσει τη «νέα Κίνα».

Αποσυμφόρηση Νοσοκομείων

Ο έμπειρος καθηγητής και σύμβουλος του Υπουργού Υγείας τόνισε ότι «πρέπει να αποσυμφορήσουμε την πίεση των Νοσοκομείων αφού είναι απαράδεκτο τρία Νοσοκομεία να υπολειτουργούν λόγω κρουσμάτων σε νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό που είναι σε καραντίνα.

Η φιλοσοφία του κορωνοϊού εξήγησε ο δρ Κωστρίκκης, είναι ότι όταν κάποιος μολυνθεί σε τρεις - τέσσερις ημέρες μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα και από τότε σε περίοδο 7-10 ημέρες να αποθεραπευτεί. Άρα η περίοδος των 14 ημερών για επώαση, άρα και αυτοπεριορισμό είναι απαραίτητη και λογική.

Αναφερόμενος στο μέτρο της ελεγχόμενης διακίνησης ο δρ Κωστρίκκης εξήγησε στην Offsite ότι η απόφαση ήταν πολιτική αφού ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, αλλά με επιστημονική προτροπή. Ο δρ Κωστρίκκης είπε ότι τα μέτρα της ελεγχόμενης απαγόρευσης κυκλοφορίας θα έχουν θετικά αποτελέσματα εφόσον εφαρμοστούν πιστά και σε βάθος χρόνου μιας εβδομάδας. 

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΩΣΤΡΙΚΚΗΣ

Ο καθηγητής τόνισε ότι το μέτρο της ελεγχόμενης κυκλοφορίας  δίνει τη δυνατότητα σε όλους να μετακινηθούν αφού κάποιοι θα πρέπει να είναι στη δουλειά τους, οι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (Φαρμακεία) και τα καταστήματα τροφίμων (υπεραγορές) πρέπει να λειτουργούν, επιτρέπεται η μετακίνηση για τις ανάγκες των κατοικιδίων ενώ υπάρχουν οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό. Επίσης για λόγους υγείας και όχι μόνο το διάταγμα παρέχει την ευχέρεια άσκησης.

Ο δρ Κωστρίκκης υποστήριξε ότι το πρόστιμο των 150 ευρώ είναι χαμηλό, αφού θα έπρεπε να ήταν 500 ευρώ για να επιβαρύνει τις τσέπες των παρανομούντων.

Σύντομα τα φάρμακα - Το εμβόλιο

Ερωτηθείς πότε θα εμφανιστεί το περιβόητο εμβόλιο αντιμετώπισης του Covid 19 ο δρ Κωστρίκκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται αυτό προσδιορίζεται στο τέλος του έτους. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο φαρμάκων τόνισε ότι πολύ σύντομα ίσως και σε δυο εβδομάδες να προκύψουν νεότερα και να τα προμηθευτεί η Κύπρος. Όπως εξήγησε δεν είναι πατέντα, αλλά βρίσκονται σε άπειρες ποσότητες.

Home