Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πότε θα μπορούν να αφαιρούν την μάσκα οι εκπαιδευτικοί

Offsite Team -
16.09.2020 - 11:24

Πότε θα μπορούν να αφαιρούν την μάσκα οι εκπαιδευτικοί

Thumbnail
Η νέα οδηγία

Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα οδηγία για την αφαίρεση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Αυτούσια η επιστολή 

"Θέμα: Χρήση προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς

Σχετικά με τα ζητήματα που εγείρετε στην επιστολή σας ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2020, επιθυμώ να πληροφορήσω ότι οι θέσεις των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας έχουν ως ακολούθως:

1. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εκπαιδευτικοί δύνανται να αφαιρούν την προστατευτική μάσκα προσωρινά προκειμένου να γίνονται πιο κατανοητοί για τους μαθητές, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων από την πλησιέστερη σειρά των μαθητών. Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα συνιστά εξαίρεση σε μεμονωμένες περιπτώσεις και θα εναπόκειται στην κρίση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η γενική υποχρέωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ.

2. Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά νοσήματα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες, η εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης θα πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα κατά περίπτωση για κάθε ασθενή..Ειδικότερα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, η λοίμωξη με COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από τη δυσφορία που δύναται να προκαλέσει η χρήση της μάσκας. Η αξιολόγηση για την εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας συστήνεται να πραγματοποιείται από τον Ειδικό ή Προσωπικό Ιατρό που παρακολουθεί τον/την εκπαιδευτικό για το χρόνιο του πρόβλημα, με γραπτή και τεκμηριωμένη άποψη. Τονίζεται ότι ο Ειδικός ή Προσωπικός Ιατρός θα ενημερώνει τον ασθενή για τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη χρήση της μάσκας και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει.

3.  Όσον αφορά το αίτημα να ονομαστούν οι αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές, ώστε να γνωρίζουν οι παιδίατροι και να ακολουθούν την ίδια πολιτική για τους συγκεκριμένους μαθητές, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, υιοθετεί οδηγίες της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, οι οποίες επισυνάπτονται.

Αγαπητοί Κύριοι,

Με την ευκαιρία επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί την εκπαιδευτική κοινότητα ως πολύτιμο συνεργάτη στην εφαρμογή της στρατηγικής για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση και του μαθητικού πληθυσμού για αντιμετώπιση της πανδημίας. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Με θερμές ευχαριστίες

Ελισάβετ Κωνσταντίνου

 

Home