Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Που χρειάζεται τεστ 24 ωρών & που 48 - Οι εξαιρέσεις

Offsite Team -
20.01.2022 - 16:00

Που χρειάζεται τεστ 24 ωρών & που 48 - Οι εξαιρέσεις

Ποιοι χρειάζονται τεστ για καφέ,γήπεδα,θέατρα & ποιοι εξαιρούνται - Όλες οι λεπτομέρειες

Μαζέψαμε και παρουσιάζουμε διευκρινίσεις για τα τεστ. Ποιοι έχουν δικαίωμα εισόδου σε διάφορους χώρους αλλά και τι ισχύει με τα τεστ που πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι. 

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Δήλωση Προδρόμου - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Πιο κάτω αναλυτικά τι ισχύει με τα τεστ και τα μέτρα:

Κατ' αρχάς τονίζουμε ότι σε χώρους εστίασης, γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης επιτρέπεται η είσοδος ΜΟΝΟ σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και σε περίπτωση διδοσικού δεν έχουν παρέλθει 35 μέρες από την 1η δόση. Δεν επιτρέπεται δηλαδή στους πιο πάνω χώρους είσοδος σε άτομα μη εμβολιασμένα. 

Και πάμε στις διευκρινίσεις για τα τεστ:

Τι ισχύει για καφέ, εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους:

Ποιοι χρειάζονται αρνητικό τεστ:

 • Άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και στην περίπτωση διδοσικού εμβολίου δεν έχουν παρέλθει οι 35 ημέρες χρειάζονται αρνητική εξέταση PCR διάρκειας 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test διάρκειας 48 ωρών. Ότι ισχύει δηλαδή για το Safe Pass. 
 • Άτομα για τα οποία έχει παρέλθει περίοδος 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων, και μία δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δικαιούνται να εισέρχονται στους χώρους αυτούς με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR 72 ωρών ή Rapidtest 48 ωρών. Ότι ισχύει δηλαδή για το Safe Pass. 

Ποιοι ΔΕΝ χρειάζονται αρνητικό τεστ

 • Άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων και μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, και δεν έχουν παρέλθει οι 7 μήνες, ΔΕΝ είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapidtest,
 • Άτομα που έλαβαν την 3η/ενισχυτική δόση εμβολίου ΔΕΝ είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapidtest,
 • Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 6 μηνών, ΔΕΝ είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapidtest.

Τι ισχύει για παιδιά

 • Παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, επιτρέπεται να εισέλθουν στους πιο πάνω χωρους νοουμένου ότι κατέχουν SafePass (εβδομαδιαίο τεστ).
 • Για παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός, δεν χρειάζονται τεστ για να εισέλθουν στους πιο πάνω χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι:

Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022,, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που δεν έχουν λάβει καμία δόση του εμβολίου, θα μπορούν να προσέρχονται σε χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία), σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, με την προσκόμιση αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 72 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που άρχισε ή ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα. Μετά τις 6/1 αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα μπορούν να εισέρχονται ανεμβολαίαστα άτομα 12-17 στους πιο πάνω χώρους. 

Τι ισχύει για κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, γάμους, βαπτίσεις

Τα πιο κάτω άτομα επιτρέπεται να προσέλθουν στους πιο πάνω χώρους ΜΟΝΟ με την προσκόμιση 24ωρου Rapid test:

 • α) άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και στην περίπτωση διδοσικού εμβολίου δεν έχουν παρέλθει οι 35 ημέρες
 • β) άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα. Είτε πέρασαν, είτε δεν πέρασαν οι 7 μήνες πρέπει να κάνουν 24ωρο τεστ
 • γ) άτομα που κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό νόσησης 
 • δ) άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν δύνανται να εμβολιαστούν και κατέχουν ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας.

ΔΕΝ χρειάζεται να κάνουν 24ωρο Rapid test οι πολίτες που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου. 

• Εξαιρούνται της απόφασης για 24ωρο Rapid test οι εργαζόμενοι των πιο πάνω χώρων. Ισχύει ότι ισχύει για χώρους εργασίας και safe pass. 

• Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου θα μπορούν να προσέρχονται στους πιο πάνω χώρους (γάμους, βαπτίσεις) με την προσκόμιση αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 24 ωρών, νοουμένου ότι συνοδεύονται από γονέα/κηδεμόνα που άρχισε ή ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα.

Τι ισχύει για παιδιά

 • Παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, επιτρέπεται να εισέλθουν στους πιο πάνω χωρους νοουμένου ότι κατέχουν SafePass (εβδομαδιαίο τεστ).
 • Για παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός, δεν χρειάζονται τεστ για να εισέλθουν στους πιο πάνω χώρους.

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home