Που μπορείς να πας χωρίς SafePass

Που μπορείς να πας χωρίς SafePass

Πότε ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό το SafePass

Νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. 

H εισαγωγή SafePass γίνεται πλέον υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

>>>>>>>>>>> Δείτε όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν - SafePass παντού

Παράλληλα η προσκόμιση SafePass είναι υποχρεωτική για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.

Τέλος θα υπάρξει απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

Δείτε αναλυτικά:

Σε ποιους χώρους απαιτείται η προσκόμιση SafePass;

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση SafePass. Στους χώρους όπου απαιτείται η παρουσίαση SafePass περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, κοκ.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο. Επιπλέον, επιβάλλεται όπως αναγράφεται σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, εάν απαιτείται ή όχι η προσκόμιση SafePass, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και των πελατών.

Που δεν απαιτείται το safepass;

Για παράδειγμα, δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass, εφόσον σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 15 πελάτες και υπάρχουν και 5 εργαζόμενοι. Σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου απαιτείται η προσκόμιση SafePass εφόσον, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, στον χώρο επιτρέπεται να βρίσκονται 16 πελάτες και 5 εργαζόμενοι. 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης SafePass, οι παραλίες, τα πάρκα και γραμμικά πάρκα, τα φράγματα, οι πλατείες, τα μονοπάτια της φύσης και οι εκδρομικοί χώροι.

Οφείλω να προσκομίζω SafePass σε χώρους όπως Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα;

Για οποιαδήποτε μορφής επίσκεψη σε Υπουργεία/Υπηρεσίες/Τμήματα/Γραφεία του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών επιβατικών σκαφών) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η προσκόμιση SafePass. 

Την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο εκάστοτε Προϊστάμενος του Υπουργείου/Υπηρεσίας/Τμήματος/Γραφείου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός. 

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός τους.

Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση SafePass στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές;

Η κατοχή SafePass είναι απαραίτητη στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές (λεωφορεία, ταξί, κτλ) τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους επιβάτες. Περισσότερες λεπτομέρειες και κατευθυντήριες οδηγίες θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Απαιτείται κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools;

Ναι, η κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.

Ποιος καταγγέλλεται σε περίπτωση που πολίτης αρνείται να παρουσιάσει SafePass στους χώρους που είναι υποχρεωτική η προσκόμισή του;

Πολίτης που δεν παρουσιάζει SafePass στους χώρους όπου η κατοχή του είναι υποχρεωτική και, παρά τις συστάσεις από τον υπεύθυνο του υποστατικού, αρνηθεί να αποχωρήσει από το υποστατικό/επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού έχει υποχρέωση να ενημερώσει την Αστυνομία για τις δέουσες ενέργειες από πλευράς της. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) για σκοπούς SafePass;

Ναι, επιτρέπεται η χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για σκοπούς SafePass στους χώρους όπου η προσκόμιση του SafePass είναι υποχρεωτική. Οι πολίτες θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, ACR) για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων.  

Home