Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πού πάνε & τι κυνηγούν οι Κύπριοι στο εξωτερικό-Μεγάλο ενδιαφέρον

Του Σωτήρη Νικηφόρου
- 08.11.2019

Πού πάνε & τι κυνηγούν οι Κύπριοι στο εξωτερικό-Μεγάλο ενδιαφέρον

Thumbnail
Μαζικά στο εξωτερικό οι Κύπριοι κυνηγοί - Που πάνε και τι κυνηγούν - Οι διαδικασίες, οι απαιτούμενες άδειες & το κόστος

Είναι γνωστό ότι το κυνήγι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κύπρο και ο αριθμός των κυνηγών είναι πολύ μεγάλος σε αναλογία πληθυσμού. 

Σαφώς και μιλάμε για το αγαπημένο… χόμπι μεγάλου αριθμού ανδρών στην Κύπρο αλλά και λιγοστών γυναικών που σπάζουν τον… κανόνα.

Οι Κύπριοι κυνηγοί λοιπόν περιμένουν πώς και πώς τις ανά το έτος επιτρεπόμενες περιόδους για να εκδράμουν σε βουνά και λαγκάδια. Άλλοι προτιμούν τα... ιπτάμενα, πέρδικες, τζίκλες τρυγόνια κτλ και άλλοι το κυνήγι του λαγού.

Σε… μπουλούκια στο εξωτερικό οι Κύπριοι κυνηγοί

Πάρα πολλοί Κύπριοι κυνηγοί πάντως φαίνεται ότι δεν ικανοποιούνται με το κυνήγι και το  θήραμα ίσως που έχουμε στην Κύπρο, και ταξιδεύουν και στο εξωτερικό για να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι. 

Όπως πληροφορούμαστε λοιπόν είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των Κυπρίων κυνηγών που οργανώνονται σε παρέες και μεταβαίνουν οργανωμένα το εξωτερικό για κυνήγι. Που πάνε όμως και τι κυνηγούν οι Κύπριοι; Ποιες είναι οι διαδικασίες;

Η offsite αναζήτησε πληροφορίες για το θέμα και επικοινωνήσαμε με αρμόδιους για να μας ενημερώσουν.

Απαραίτητο το διαβατήριο όπλου

Κατ’ αρχάς, για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει με το όπλο του, χρειάζεται να εκδώσει από την Αστυνομία διαβατήριο όπλου. Όπως ανέφερε στην offsite ο αστυφύλακας Λοΐζος Ερμογένους από το  γραφείο όπλων Λευκωσίας, για να ταξιδέψει κανείς με το όπλο του σε χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εκδώσει Ευρωπαϊκό δελτίο πυροβόλου όπλου. ''Εκδίδεται συγκεκριμένα από τα επαρχιακά γραφεία πυροβόλων όπλων. Συμπληρώνεται σχετική αίτηση, χρειάζεται φωτογραφία και 40 ευρώ. Εκδίδεται ουσιαστικά διαβατήριο όπλο. Μπορείς να μεταφέρεις το όπλο σου σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημερώνεις σχετικά και την αεροπορική σου εταιρεία και ταξιδεύεις κανονικά με το όπλο σου. Η άδεια αυτή ισχύει για 10 χρόνια. Γενικά πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κυνηγετικά Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία και άλλες χώρες. Για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαδικασία είναι διαφορετική και το όπλο πρέπει να σταλεί μέσω τελωνείου''.

β

Τι λέει στην offsite διοργανωτής κυνηγετικών ταξιδιών 

Εντοπίσαμε και επικοινωνήσαμε με τον κ. Τζιοβάνη Σαββίδη ο οποίος είναι συντονιστής και διοργανωτής κυνηγετικών ταξιδιών και μας ανέφερε περισσότερα στοιχεία για το θέμα. 

Μεγάλο ενδιαφέρον

‘’Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για κυνήγι στο εξωτερικό επειδή στην Κύπρο υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί θα έλεγα και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι κυνηγοί. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των κυνηγών, οι περιοχές είναι περιορισμένες, ενώ είναι και περιορισμένο το θήραμα. Στο εξωτερικό το κυνήγι είναι πιο ασφαλές, γίνεται σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις.Έξω κάνεις κυνήγια που δεν μπορείς να τα κάνεις στην Κύπρο. Το ευχαριστιούνται περισσότερο''.

Που πάνε και τι κυνηγούν

‘’Οι περισσότεροι πάνε σε χώρες της Ευρώπης αλλά αρκετοί πάνε και στην Νότιο Αφρική. 

Πάρα πολλοί μεταβαίνουν στην Ελλάδα και κυνηγούν τζίκλες. Στα Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία κυνηγούν τρυγόνια. Στην Ουγγαρία και Σερβία κυνηγούν λαγούς. Επιπλέον σε Εσθονία, Σερβία και Ρουμανία κυνηγούν χήνες και πάπιες.

 

Στην Νότιο Αφρική την οποία προτιμούν κάποιοι, υπάρχει ένα είδος τρυγονιού διαφορετικό από το δικό μας το αφρικάνικο όπως το λέμε καθώς και ένα είδος φάσσας. Στη Νότιο Αφρική κυνηγούν επίσης  φραγκόκοτες, πάπιες και χήνες’’,

Οργανώνονται σε παρέες. Έχω συνεργάτες σε κάθε χώρα και συμβουλεύω τους κυνηγούς που θα πάνε και τι θα κάνουν μέσα και των συνεργατών μας. Πάντα κάποιος θα παραλάβει τους κυνηγούς και θα τους υποδείξει που θα πάνε, τι θα κυνηγήσουν κτλ. Συνήθως πάνε Αύγουστο, Οκτώβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Δεκέμβριο''.

ω

Οι διαδικασίες, οι άδειες, το κόστος

Κατ’ αρχάς όπως προαναφέραμε χρειάζεται το διαβατήριο όπλου για χώρες ΕΕ ή οι απαιτούμενες διαδικασίες εκτελωνισμού του όπλου σε χώρες εκτός ΕΕ. Στη συνέχεια γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για να εκδώσει ο κάθε κυνηγός άδεια κυνηγίου στη χώρα που θα μεταβεί. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαββίδης στην Ελλάδα π.χ. το κόστος άδειας κυνηγίου είναι από 120 μέχρι 160 ευρώ και ισχύει για ένα χρόνο. Τα δεδομένα αλλάζουν από χώρα σε χώρα. Κάποιες χώρες εκδίδουν ημερήσιες άδειες κυνηγίου που στοιχίζουν περίπου 50 ευρώ την ημέρα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έξοδα, όλα εξαρτώνται από την χώρα, τα αεροπορικά, τα ξενοδοχεία, τις μέρες παραμονής κτλ. 

γ

Φέρνουν Κύπρο το θήραμά τους

‘’Το θήραμα το φέρνουν πίσω από χώρες της Ευρώπης. Από Αφρική όχι. Αν είναι κοντινό ταξίδι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι μακρινό ταξίδι υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει το θήραμα. Από χώρες που είναι κοντά φέρνουμε το θήραμα και πουλιά και λαγούς’’ σημείωσε κ. Σαββίδης.

Μαζικά λοιπόν πάνε στο εξωτερικό για κυνήγι οι Κύπριοι. Εάν είστε κυνηγός δεν έχετε παρά να οργανωθείτε με την παρέα σας, να κάνετε τις απαραίτητες διαδικασίες και να δοκιμάσετε την τύχη σας απολαμβάνοντας το αγαπημένο σας χόμπι και εκτός Κύπρου.

 

Home