Πραγματοποιείται το Σάββατο η Σύνοδος της ΕΟΑΚ (Βίντεο)

Πραγματοποιείται το Σάββατο η Σύνοδος της ΕΟΑΚ (Βίντεο)

Με θέμα «Ολυμπισμός - Εκεχειρία - Εκπαίδευση - Ειρήνη»

Πραγματοποιείται το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, στις 09:00, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, η 31η Ετήσια Σύνοδο με κύριο θέμα «Ολυμπισμός – Εκεχειρία -  Εκπαίδευση - Ειρήνη», την οποία διοργανώνει η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου (ΕΟΑΚ).

Παρουσιάζοντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το Πρόγραμμα της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκαθίδρυσης, τους σκοπούς και τους στόχους της ΕΟΑΚ, και αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος της Συνόδου.

«Απώτερος στόχος του Ολυμπισμού, είναι δια μέσου της γνωριμίας, της επικοινωνίας, της φιλίας, του αλτρουϊσμού και της κατανόησης, η επίτευξη της Παγκόσμιας Ειρήνης. Η σχέση και η συμβολή του Ολυμπισμού και κατ΄επέκταση στην πρακτική του έκφραση δηλαδή του Αθλητισμού και μέσω της εκπαίδευσης (παιδείας) στην αποδοχή, κατ΄ αρχήν της εκεχειρίας ως αφετηρίας, με τελικό στόχο την Παγκόσμια Ειρήνη. Στόχος υπό τις περιστάσεις ανέφικτος, αλλά τόσο χρήσιμος και ελπιδοφόρος για τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Διεθνές Ίδρυμα Εκεχειρίας.

«Με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γεωργίου Παπανδρέου ιδρύθηκε το Διεθνές Ίδρυμα Εκεχειρίας με σκοπό την εφαρμογή εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, Διευθυντής του Ιδρύματος είναι ο εκλεκτός φιλοξενούμενος μας Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος θα αναπτύξει αναλυτικά τους στόχους και τις προοπτικές του Ιδρύματος. Αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά καθόλα ρομαντική», σημείωσε.  

Όπως είπε, ο θεσμός της εκεχειρίας κατά την αρχαία εποχή, αποτελούσε ένα πολιτικοκοινωνικό και ιδεολογικό θεσμό που διατηρήθηκε για 1200 χρόνια.  

«Στην εποχή που ζούμε, εκείνο που επικρατεί είναι η κρίση αξιών, η αμφισβήτηση των θεσμών, το ντόπινγκ, η εμπορευματοποίηση και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα οι αγώνες δεν είναι ιεροί, ούτε υπεράνω θεσμών. Σήμερα είναι θέαμα, εμπόριο και προπαγάνδα. Η αντικατάσταση του κλάδου ελαίας με τις ράβδους χρυσού, δεν μας πείθει ότι υπάρχει ηθικό έρεισμα, ώστε η εκεχειρία να καταστεί θεσμός και να γίνει σεβαστή», συμπλήρωσε.  

Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, η σύνοδος θα ξεκινήσει με τον Ολυμπιακό Ύμνο και ύστερα από το καλωσόρισμα του Προέδρου της ΚΟΕ Ντίνου Μιχαηλίδη, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Καθηγητής Δρ Κώστας Γεωργιάδης, και ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.  

Ομιλητές στη Σύνοδο θα είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα αναπτύξει το θέμα «Η σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή», ο Δρ Γεώργιος Δημοσθένους, Πρύτανης Πανεπιστημίου Φρέντερικ, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η συμβολή της Εκπαίδευσης στην κατανόηση των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού», και Δρ Κώστας Γεωργιάδης που θα αναπτύξει το θέμα «Ολυμπισμός–Ολυμπιακή Παιδεία».

Θα ακολουθήσει συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στην οποία θα συμμετέχουν ο Δρ Φίλης, ο Δρ Δημοσθένους, ο Δρ Γεωργιάδης καθώς και Δρ Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ

Home