Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης της Στάλως Χατζηγιάννη

Offsite Team
- 17.05.2022

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης της Στάλως Χατζηγιάννη

Στόχος η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης, είπε η νέα Δικαστής του Ανωτάτου Σ. Χατζηγιάννη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου κας Στάλως Χατζηγιάννη Χριστοδούλου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενασκώντας τις εκ του Συντάγματος παραχωρηθείσες εξουσίες, προχωρώ στον διορισμό της κας Στάλως Χατζηγιάννη Χριστοδούλου ως μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόφαση του διορισμού της εδράστηκε στο άριστο επίπεδο της νομικής της κατάρτισης, στην καταγεγραμμένη πείρα και εμπειρία που αποκόμισε κατά την ευδόκιμη και πολυετή θητεία της και στο ήθος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα της ως λειτουργός της δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαι απολύτως βέβαιος ότι, ασκώντας τα καθήκοντά της με μεγίστη ευσυνειδησία, που τη χαρακτηρίζει, και αντικειμενικότητα, θα συμβάλει στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και εντιμότητας του Δικαστικού Σώματος, ως επίσης του κύρους της Δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Στόχο, τον οποίο θέσαμε στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, εφαρμόζοντας μία σειρά τομών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής απόδοσης της δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά και μόνο, ως κυριότερες δράσεις εκσυγχρονισμού των δομών και του όλου πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο, αναφέρω:

(i)        Τη σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού Δικαστηρίου,  του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ προσφάτως  ψηφίστηκαν οι νόμοι για τη δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

(ii)       Τη δρομολόγηση Ίδρυσης Σχολής Δικαστών μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

(iii)      Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς συστάθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και ρύθμισης του lobbying.

(iv)      Την προώθηση της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το λεγόμενο  e-Justice, όπου  από τον Ιούλιο 2021 εφαρμόζεται το ενδιάμεσο σύστημα, το λεγόμενο i-justice με την ηλεκτρονική καταχώρηση δικαστικών εγγράφων και η Ακουστική Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίου.

(v)       Τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας δικαστηρίων για εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις και αξιόγραφα, καθώς και για εκδίκαση υποθέσεων μικρών αξιώσεων.

(vi)      Τη σημαντική αύξηση του αριθμού των Δικαστών, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο ανάληψης της εξουσίας μέχρι σήμερα, με τον παράλληλο καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση και προαγωγή τους.

(vii)     Την ολοκλήρωση αλλά και την εν εξελίξει υλοποίηση σημαντικών έργων κτηριακής υποδομής, με συνολικές δαπάνες πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή:

(i)        Έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια για επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και δημιουργίας ξεχωριστού Εφετείου για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Εύχομαι ότι εντός του τρέχοντος ή το αργότερο του επόμενου μήνα η Βουλή επιτέλους θα αποφασίσει έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, ώστε επιτέλους και να είναι και να απονέμεται ταχέως η δικαιοσύνη.

(ii)       Όπως επίσης έχουν κατατεθεί σειρά νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση του δικαίου, περιλαμβανομένου του οικογενειακού με την κατάθεση οκτώ σχετικών νομοσχεδίων, κάτι που επίσης εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής.  

(iii)      Βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες για τη δημιουργία – πάρα πολύ σημαντικό για τους δικαστές - της Υπηρεσίας των Δικαστηρίων, το λεγόμενο Court Service, για την αποτελεσματική διοικητική λειτουργία των δικαστηρίων, απελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο από το δικαστικό Σώμα που αυτή τη στιγμή, πέραν των δικαστικών καθηκόντων του, αναλώνεται και σε θέματα διοίκησης.

Τα όσα έχω αναφέρει αποτελούν ένα μόνο μέρος της πολιτικής που υιοθετούμε προς την ενίσχυση του κύρους του θεσμού της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.

Ωστόσο, είναι αρκούντως ενδεικτικά της αποφασιστικότητάς μας προς την κατεύθυνση αυτή. Μια αποφασιστικότητα για ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων και την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως αυτό καταδεικνύεται και από τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων στο Σχέδιο «Κύπρος- το Αύριο», με τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων που υπερβαίνουν τα 20 εκ. ευρώ.

κα Χατζηγιάννη Χριστοδούλου είναι σε αυτή την προσπάθεια που καλείστε να συνεισφέρετε, δηλαδή στην προσπάθεια όλων μας, Ανωτάτου Δικαστηρίου, του δικαστικού Σώματος, της Πολιτείας, του νομοθετικού Σώματος, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε αλλά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, πέραν του εκσυγχρονισμού, να απονέμεται επιτέλους ταχέως η δικαιοσύνη και να  αντιμετωπίζονται οι μόνες κριτικές που ακούγονται, όχι για το κύρος ή για την ακεραιότητα, αλλά για την καθυστέρηση, και βεβαίως ευθύνη της πολιτείας και όλων μαζί συνεργαζόμενοι να το επιτύχουμε.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη υπηρεσία στο δικαστικό Σώμα, πως ο διορισμός σας, αλλά και η ενάσκηση των καθηκόντων σας θα είναι απόλυτα επιτυχής».

Από την πλευρά της η κα Χατζηγιάννη Χριστοδούλου, αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός της σηματοδοτεί το τέλος μιας 26ετούς πορείας σε όλες τις βαθμίδες και δικαιοδοσίες της πρωτόδικης απονομής δικαιοσύνης, καθώς και την έναρξη μιας νέας πορείας από το βάθρο της δευτεροβάθμιας απονομής δικαιοσύνης «μέσα σε ένα επικίνδυνα διαμορφούμενο περιβάλλον» που θα επηρεάσει τους πολίτες και τις κοινωνίες.

Επεσήμανε ότι τα όσα τραγικά συμβαίνουν τώρα στον κόσμο είναι προϊόν παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την οποία υποφέρει και η Κύπρος εδώ και δεκαετίες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ως κράτος έχουμε αποτύχει να ανταποκριθούμε πλήρως στο ύψιστο καθήκον της εμπέδωσης και επικράτησης σε όλους τους τομείς, των αρχών που αποδίδουν τη σύγχρονη έννοια του κράτους δικαίου. Και αυτό, κυρίως, διότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν απονέμεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, στοιχείο που πλήττει την αποστολή κάθε ευνομούμενης πολιτείας».

Επεσήμανε ακόμα ότι, για αυτό, ουσιαστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η οποία διαχρονικά δεν επένδυσε τα στοιχειώδη στον τομέα της δικαιοσύνης, «παράλειψη που η παρούσα Κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει με την εξαγγελθείσα εδώ και χρόνια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

Εξέφρασε την ευχή αυτή η προσπάθεια να δώσει λύση στο πρόβλημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα των δικαστηρίων.

Είπε ακόμα ότι και οι φορείς απονομής της δικαιοσύνης φέρουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, αφού παρέλειψαν να προβούν έγκαιρα στις κατάλληλες ενέργειες προς το κράτος για επίλυση των προβλημάτων και δεν αξιοποίησαν όσο θα έπρεπε τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ώστε να εισαχθούν απλές και ευέλικτες διαδικασίες για απονομή της δικαιοσύνης.

Τέλος εξέφρασε θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση της Υπουργού Εργασίας.

Δηλώνοντας την πρόθεσή της να εργαστεί για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η Στάλω Χατζηγιάννη ορκίστηκε σήμερα στη θέση Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατά την τελετή διαβεβαίωσης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην παρουσία της οικογένειάς της, συνεργατών και στελεχών της κυβέρνησης, η Στάλω Χατζηγιάννη ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αποφάσισε και τον διορισμό της στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Από το βήμα της τελετής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι προχώρησε στον διορισμό της κ. Χατζηγιάννη ως μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου, «λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της νομικής της κατάρτισης, την καταγεγραμμένη πείρα κατά την ευδόκιμη και πολυετή θητεία της, αλλά και ο ήθος που επέδειξε και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της ως λειτουργός της δικαιοσύνης». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι θα φέρει εις πέρας τα νέα της καθήκοντά με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε επτά δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των δομών που αφορούν στη απονομή δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, στη δρομολόγηση Ίδρυσης Σχολής Δικαστών, στη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς καθώς και στους νέους νόμους για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, για Διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και για το lobbying. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ψηφιοποίηση των δικαστηρίων μέσω του e-Justice και i-justice, με την ηλεκτρονική καταχώρηση δικαστικών εγγράφων, καθώς και στην Ακουστική Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίου.

Μίλησε, ακόμα, για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας δικαστηρίων για εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις και αξιόγραφα, καθώς και για τη αύξηση του αριθμού των Δικαστών και για την υλοποίηση έργων κτηριακής υποδομής, με συνολικές δαπάνες πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξέφρασε, δε, την ευχή ότι θα ψηφιστούν το αργότερο εντός Ιουνίου από τη Βουλή και τα νομοσχέδια για επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και δημιουργίας ξεχωριστού Εφετείου για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Υπενθύμισε ότι εκκρεμούν στη Βουλή και οχτώ νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση του δικαίου, περιλαμβανομένου του οικογενειακού, ενώ ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της Υπηρεσίας των Δικαστηρίων, το λεγόμενο Court Service, που θα απελευθερώσει πολύτιμο χρόνο από το δικαστικό Σώμα. Στόχος των πιο πάνω κινήσεων, όπως είπε, είναι «να έχουμε μια πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, ώστε επιτέλους και να είναι και να απονέμεται ταχέως η δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε για την «αποφασιστικότητα για ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων και την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως αυτό καταδεικνύεται και από τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων στο Σχέδιο «Κύπρος - το Αύριο», με τη συμπερίληψη σχετικών δράσεων που υπερβαίνουν τα 20 εκ. ευρώ». Απευθυνόμενος προς την κ. Χατζηγιάννη, πρόσθεσε ότι στο έργο αυτό καλείται να συνεισφέρει και η ίδια, «ώστε να απονέμεται επιτέλους ταχέως η δικαιοσύνη και να αντιμετωπίζονται οι μόνες κριτικές που ακούγονται, όχι για το κύρος ή για την ακεραιότητα, αλλά για την καθυστέρηση, και βεβαίως ευθύνη της πολιτείας και όλων μαζί συνεργαζόμενοι να το επιτύχουμε».

Η Στάλω Χατζηγιάννη, μιλώντας με τη σειρά της κατά την τελετή, είπε ότι αντιλαμβάνεται τον διορισμό της «στο ύψιστο σκαλοπάτι της δικαστικής πυραμίδας», ως το τέλος μίας πορείας 26 ετών σε όλες τις βαθμίδες και δικαιοδοσίες της πρωτόδικης απονομής δικαιοσύνης, καθώς και την αρχή μίας νέας πορείας στη δευτεροβάθμια απονομή δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία διαμορφώνεται ένα επικίνδυνο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο, όπως είπε, αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις κοινωνίες. Πρόσθεσε ότι οι τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αντίστοιχη της παραβίασης από την οποία υποφέρει και η Κύπρος, από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την απαξίωση από πλευράς των πολιτών. «Η δικαιοσύνη που δεν απονέμεται γρήγορα, δεν είναι δικαιοσύνη» είπε, εξηγώντας ότι «ως κράτος έχουμε αποτύχει να ανταποκριθούμε πλήρως στο ύψιστο καθήκον της εμπέδωσης και επικράτησης σε όλους τους τομείς, των αρχών που αποδίδουν τη σύγχρονη έννοια του κράτους δικαίου».

Ανέφερε ακόμα τις ευθύνες που φέρει διαχρονικά η Πολιτεία, η οποία διαχρονικά δεν επένδυσε τα στοιχειώδη στον τομέα της δικαιοσύνης και σημείωσε ότι «την παράλειψη αυτή η παρούσα Κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει με την εξαγγελθείσα εδώ και χρόνια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται άμεσες ενέργειες για την λύση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και το στεγαστικό ζήτημα των δικαστηρίων, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις προσπάθειες που γίνονται όσον αφορά τη στέγαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, οι οποίες, όπως είπε, δε θα επιλύσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.

Είπε, επίσης, ότι και οι φορείς απονομής της δικαιοσύνης φέρουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, αφού παρέλειψαν να προβούν έγκαιρα στις κατάλληλες ενέργειες προς το κράτος για επίλυση των προβλημάτων και δεν αξιοποίησαν όσο θα έπρεπε τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη λειτουργική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ώστε να εισαχθούν απλές και ευέλικτες διαδικασίες για απονομή της δικαιοσύνης. «Παρά τις όποιες αδυναμίες του συστήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη, ο δικαστής οφείλει να εξεύρει τρόπους ώστε να τα υπερβεί και να ανταπεξέλθει στην αποστολή του», κατέληξε η κ. Χατζηγιάννη, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα καθήκον που οφείλει το Σώμα στη νέα γενιά.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και τους οικείους τους και ιδιαίτερα τους γονείς της, που παρακολούθησαν την τελετή συγκινημένοι.

Επιπρόσθετα, από το βήμα της τελετής, η κ. Χατζηγιάννη απηύθυνε και ευχές για ταχεία ανάρρωση της Υπ. Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, λέγοντας ότι «τα δυσάρεστα νέα για την υγεία της με έχουν συγκλονίσει και προσθέτω τις ευχές μου σε αυτές χιλιάδων άλλων ανθρώπων».

Home