Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πράσινα σημεία: Οι 23 κατηγορίες αποβλήτων - Πότε υπάρχει χρέωση

Offsite Team
- 23.10.2021

Πράσινα σημεία: Οι 23 κατηγορίες αποβλήτων - Πότε υπάρχει χρέωση

Καναπέδες, παλιά παιχνίδια, συσκευές και συσκευασίες έχουν τον δικό τους χώρο για απόσυρση

Γράφει η Ξένια Προδρόμου 

Στα 23 ανέρχονται τα σταθερά Πράσινα Σημεία στην Κύπρο, ενώ εξυπηρετούν τον κόσμο ακόμη 4 κινητές μονάδες, ώστε αντικείμενα που δεν είναι πλέον χρήσιμα ή θεωρούνται απόβλητα να μπορούν να τοποθετούνται εκεί, μέσα στο πλαίσιο της πράσινης στρατηγικής που ακολουθεί η Κύπρο, σύμφωνα με την καλεσμένη στην εκπομπή Offsite On Air, Αθηνά Παπαναστασίου, Λειτουργό Τμήματος Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των Πράσινων Σημείων, πως εξυπηρετείται ο κόσμος και από πού μπορεί να ενημερωθεί περισσότερο.

>>>>>>>>> Πράσινα σημεία: Που βρίσκονται - Τι μπορώ να πετάξω/Λεπτομέρειες

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air,Αθηνά Παπαναστασίου, Λειτουργό Τμήματος Περιβάλλοντος:

Τα πράσινα σημεία στην Κύπρο

Η Κύπρος διαθέτει σήμερα 23 πράσινα Σημεία και 4 κινητές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα η Λευκωσία διαθέτει 8, η Λεμεσός 4, στην Πάφο 5 και 6 στη Λάρνακα που φροντίζουν και για τη διαχείριση των αποβλήτων της επαρχίας Αμμοχώστου. 

Η ανταπόκριση του κόσμου

Ο κόσμος έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά να ανταποκρίνεται, σημείωσε προσθέτοντας ότι τα πράσινα σημεία πρωτολειτουργησαν το 2017 στην Πάφο. Ο κόσμος πλέον ανταποκρίνεται και καταλαβαίνει την ανάγκη να βρει χώρο να διαθέσει τα απόβλητα που δεν μπορεί να ρίχνει αυθαίρετα σε χωράφια.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι πετάμε στα πράσινα σημεία

Κληθείσα να αναφερθεί στο είδος αποβλήτων που πετιούνται στα πράσινα σημεία, η κα. Παπαναστασίου, σημείωσε ότι αυτά διαχωρίζονται σε 23 κατηγορίες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Αναλυτικά τα υλικά που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι ογκώδη αδρανή-μπάζα, έπιπλα, στρώματα, χαλιά, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κλαδέματα, πλαστικά δοχεία και άλλες πλαστικές συσκευασίες, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, μεταλλικά αντικείμενα όπως καλοριφέρ, ξύλο, υφάσματα ()υπάρχουν και ειδικοί κάδοι που μπορούν να τοποθετούνται πιο κοντά στα σπίτια μας) , παιχνίδια, ακτινογραφίες, θερμόμετρα, φάρμακα, λαμπτήρες, υλικά καθαρισμού, μπογιές, μελάνια, κόλλες, ρητίνες, τηγανέλαια, μπαταρίες οχημάτων και μπαταρίες οικιακής και βιομηχανικής χρήσης, μηχανέλαια.

Άλλος τρόπος διαχείρισης ρεύματος

Για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, υπεύθυνος είναι ο παραγωγός τους, σημείωσε η κα Παπαναστασίου ότι συλλέγονται και σε καταστήματα πώλησης τους, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει και η πρόνοια ότι αγοράζοντας νέα ηλεκτρική συσκευή μπορείς να πάρεις πίσω την παλιά.

Αντίστοιχα για τις πλαστικές συσκευασίες, υπενθύμισε η κα. Παπαναστασίου, υπεύθυνη είναι η Green Dot η οποία περνά έξω από την πόρτα του σπιτιού σου κάθε εβδομάδα για την περισυλλογή τους.

Πότε πληρώνεται για τα απόβλητά σας

Τα Πράσινα Σημεία λειτουργούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Κράτους για ορθολογική χρήση των αποβλήτων και απευθύνονται μόνο στους πολίτες, αλλά υπάρχουν περιορισμοί και αφορούν απόβλητα από ανακαινίσεις, εκσκαφές και κατεδαφίσεις που εκεί υπάρχει όριο €50 καθώς τίθεται σε ισχύ η Αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει», σημείωσε.

Η κα. Παπαναστασίου τόνισε ότι δεν πρόκειται για σκουπιδότοπους και οι πολίτες οφείλουν να τα ξεχωρίζουν ώστε να γίνεται ευκολότερα η  διαχείριση τους.

Το ωράριο λειτουργίας τους

Για τη Λευκωσία τα Πράσινα Σημεία λειτουργούν από τις 8:00 π.μ μέχρι τις 8:00 μμ ενώ κατά το χειμερινό ωράριο 8:00 – 6:00 μμ. Στη Λεμεσό το ωράριο λειτουργίας είναι 8:00 π.μ – 4:00 μ.μ. 

Όπως σημείωσε η κα. Παπαναστασίου, στη Λεμεσό υπήρχε πρόβλημα καθώς ήταν ανοιχτό μέχρι τη 1το μεσημέρι, ενώ τώρα υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση καθώς σε συνεργασία με τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης δίνονται καλύτερες λύσεις είτε με ραντεβού αν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα, μεγαλύτερη από την κανονική.

Επίσης, οι τοπικές αρχές, πρόσθεσε, έχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες όπου ο πολίτης με μικρό κόστος μπορεί να μεταφέρει εκεί τα απόβλητα του.

Κληθείσα να σχολιάσει τον λόγο που μαζεύονται σκουπίδια έξω από τα Πράσινα Σημεία, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι λόγω του ωραρίου, αλλά και λόγω συμπεριφοράς των πολιτών. «Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών στους δρόμους και στα νερά και ο παραβάτης διώκεται ποινικά» υπογράμμισε.

Τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης τα μαζεύουν και δεν τα αφήνουν εκεί

Σχετικά με τις αλλαγές του θεσμού αυτού στο μέλλον η κα . Παπαναστασίου σημείωσε ότι αν και ο θεσμός αυτός ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και οι πολιτικές αποφάσεις για επέκταση του δικτύου και να γίνουν κι άλλα σημεία σε άλλες περιοχές, να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτη της ποσότητας των αποβλήτων, ίσως με την τοποθέτηση ζυγαριάς και καλύτερη υλικοτεχνική ενίσχυση των σημείων κα τέλος καλύτερη εκπαίδευση του κόσμου μέσα από σεμινάρια και ενημέρωση με τη βοήθεια των τοπικών αρχών.

Ο κόσμος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τα τα πράσινα σημεία, στην ιστοσελίδα των τοπικών αρχών και στις ιστοσελίδες των Συμβουλίων Εκμετάλλευσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος και Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ανέφερε η κα. Παπαναστασίου.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, Αθηνά Παπαναστασίου, Λειτουργό Τμήματος Περιβάλλοντος

Home