Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της ισότητας των φύλων»

Offsite Team
- 26.10.2021

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της ισότητας των φύλων»

 Ψηλά στην πολιτική ατζέντα θα κρατήσει την ισότητα των φύλων, λέει η Αννίτα Δημητρίου

Δεν είναι ισοζυγισμένη η πρόοδος στο θέμα της ισότητας των φύλων και περισσότερα θα πρέπει να γίνουν, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μπιόρν Μπερζ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλούσε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τίτλο «Ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής στην προώθηση της ισότητας των φύλων: Αντιμετώπιση των προκλήσεων, των αντιστάσεων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το ΣτΕ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια ένταξης της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Ο κ. Μπερζ είπε ότι όλα καταλήγουν στο θέμα της πολιτικής βούλησης ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημείωσαν ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ανέφερε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας εναντίον των γυναικών και τέθηκε σε ισχύ το 2014. Είπε ότι προσφέρει στις γυναίκες επιπρόσθετη προστασία την οποία δεν προσφέρει άλλο εξωτερικό εργαλείο, χαρακτηρίζοντάς την ως το καλύτερο και πιο σχετικό εργαλείο για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών ενώ προστατεύει τα θύματα και διασφαλίζει την ποινική δίωξη των δραστών.  

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν κωλύματα και μερικοί προσπαθούν «να υπονομεύσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»  ενώ είπε ότι άλλα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στη σύμβαση, το Λίχτενσταϊν και η Δημοκρατία της Μολδαβίας και ελπίζει ότι η Ουκρανία, η Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικυρώσουν τη σύμβαση.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο σε θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων με σχετική διακήρυξη το 2017 από τα κράτη μέλη καλώντας τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα θύματα και εκείνες που διακινδυνεύουν.

Για το δικαίωμα ίσης αμοιβής για όμοια εργασία ή εργασία ίσης αξίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε πρόοδος, αλλά σίγουρα όχι αρκετή. Ταυτόχρονα είπε, η τακτική υποβολή εκθέσεων από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στη διατήρηση της δυναμικής για αλλαγή.

Παράλληλα, η Στρατηγική για Ισότητα Φύλων 2018-2023 επικεντρώνεται στην ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στις αποφάσεις για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, στις αποφάσεις πολιτικής και στα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των προσφύγων και των γυναικών και κοριτσιών που ζητούν άσυλο, μια ομάδα που βρίσκεται ιδιαίτερα σε μειονεκτική θέση.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόοδος προς την ισότητα δεν είναι καν ισοζυγισμένη και ότι υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να ανατρέψουν τα όσα έχουμε κερδίσει αυτά τα χρόνια" δήλωσε ο κ. Μπερζ. Ωστόσο, τόνισε "πρέπει να κάνουμε το αντίθετο, ακόμα περισσότερα και αυτό συνοψίζεται στο θέμα της πολιτικής βούλησης. Ελπίζω ότι μέσω αυτής της διάσκεψης θα γίνουμε όλοι σοφότεροι και αποφασισμένοι από ποτέ, κατέληξε.  

Φιλοδοξία μας η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο στην περιοχή σε θέματα ισότητας των φύλων, λέει ο ΥΠΕΞ

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι φιλοδοξία μας είναι όπως η Κύπρος αποτελέσει στο εγγύς μέλλον πρότυπο στην περιοχή σε θέματα που άπτονται την ισότητα των φύλων.

Στον χαιρετισμό του είπε ότι μετά από δεκαετίες σταθερής προόδου στα θέματα της ισότητας των φύλων, η πανδημία δυστυχώς οδήγησε σε μια οπισθοδρόμηση στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και έχει αποκαλύψει αδυναμίες στους υπάρχοντες μηχανισμούς που αποσκοπούν στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών.

Ταυτόχρονα, οι συγκρούσεις, οι αναταραχές και οι φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχητικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, μια σκοτεινή υπενθύμιση της τρέχουσας πραγματικότητας.

Τόνισε ότι για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των γυναικών χρειαζόμαστε συλλογική δράση, σημειώνοντας ότι η ευθύνη για προώθηση και επιτάχυνση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ευθύνη των κρατών και επομένως αποτελεσματική δράση χρειάζεται σε διάφορα πλαίσια.

Η εξωτερική πολιτική, μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως διπλωματικό και πολιτικό εργαλείο στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας τις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και τόνισε την ανάγκη να τοποθετηθεί η σημασία της ισότητας των φύλων στον πυρήνα των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ενσωμάτωση του φύλου στην εξωτερική πολιτική είναι θεμελιώδης σημασίας για τη διαμόρφωση πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς, ενώ ταυτόχρονα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι πρωτίστως ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κύπρος, είπε, έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ισότητας των φύλων  ωστόσο «παρά την πρόοδο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και είμαστε αποφασισμένοι να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να επιτύχουμε το στόχο της ισότητας των φύλων και να εξαλείψουμε κάθε είδος διάκρισης».

Η ισότητα των φύλων και η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών πρέπει να είναι θέματα προτεραιότητας στην καθημερινότητά μας και να αντιμετωπιστούν ολιστικά και οριζόντια, μέσω δράσεων σε διάφορους τομείς, στην κυβέρνηση, και μέσα από την εξωτερική πολιτική, σημείωσε.

Στόχος μας, είπε, είναι όπως η Κύπρος αποτελέσει στο εγγύς μέλλον, πρότυπο στην περιοχή σε θέματα ισότητας των φύλων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.  

 Ψηλά στην πολιτική ατζέντα θα κρατήσει την ισότητα των φύλων, λέει η Αννίτα Δημητρίου

 

Στον χαιρετισμό της, η κ. Δημητρίου είπε ότι η υιοθέτηση μιας ολιστικής και οριζόντιας προσέγγισης στο θέμα της ενσωμάτωσης των φύλων στην εξωτερική πολιτική έχει ήδη αποδώσει θετικά αποτελέσματα με τον πρόσφατο διορισμό δύο πρέσβεων στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, κάτι το οποίο αποτελεί θετικό βήμα και απόδειξη για την πολιτική βούληση και δέσμευση στο θέμα αυτό.

Ωστόσο είπε ότι το «γυαλί έχει ραγίσει, αλλά δεν έχει σπάσει» για να προσθέσει ότι ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων στην εξωτερική πολιτική είναι μακρύς» και κάλεσε όλους να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή κινητικότητα για να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία και να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις, οι οποίες εμποδίζουν τις Κύπριες γυναίκες να χτίζουν μια καριέρα ως διπλωμάτες και να συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαδικασίες και διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων.

Παρά το γεγονός ότι ειρηνευτικές συμφωνίες είναι πιο περιεκτικές, βιώσιμες και ανθεκτικές, όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στις διαδικασίες, οι ιδιαίτερες ανάγκες, απόψεις και ανησυχίες των γυναικών παραγκωνίζονται στη διαμόρφωση και την εφαρμογή αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής.

Ο ρόλος, ανέφερε, των γυναικών εξακολουθεί να υποτιμάται στην οικοδόμηση της ειρήνης και στην ανοικοδόμηση μετά από συγκρούσεις.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Κύπρος κατατάσσεται 21η στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων με τις Κύπριες γυναίκες να μην έχουν επαρκή εκπροσώπηση σε δομές λήψης αποφάσεων και την ηγεσία και αντιμετωπίζουν πολλαπλούς περιορισμούς στην ανάληψη διπλωματικής σταδιοδρομίας.

«Οι γυναίκες στερούνται ίσων ευκαιριών για να εισέλθουν στο χώρο της διπλωματίας λόγω επίμονων στερεοτύπων φύλου και προκατάληψης», σημείωσε. Οι Κύπριες, ανέφερε, αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες και μη αμειβόμενη εργασία από τους άνδρες και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθιερωμένα ηγετικά δίκτυα.

Θα πρέπει, σημείωσε, να δοθεί μεγάλη έμφαση όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αλλά κυρίως να μεταμορφωθεί το θέμα του φύλου στη διπλωματία.

Δεσμεύθηκε ότι με τη διπλή ιδιότητά της ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Βουλής και Πρέσβειρα του WPL εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα διατηρήσει «την ισότητα των φύλων ψηλά στην πολιτική ατζέντα» και θα αρχίσει «προοδευτικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων».

Φιλοδοξώ να αποτελώ ένα θετικό γυναικείο πρότυπο που θα ηγηθεί της πορείας και άλλων γυναικών σε ηγετικές θέσεις και σε κέντρα λήψης αποφάσεων, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home