Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για εφαρμογή της μεταρρύθμισης ΤΑ

Offsite Team
- 05.03.2022

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για εφαρμογή της μεταρρύθμισης ΤΑ

Δουλειά βουνό… μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το 2024

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και δύο μήνες για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά και την ψήφιση της από την Βουλή  υπογράμμισε ο βουλευτής ΔΗΠΑ –Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας στην εκπομπή Offsite On Air, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.

«Μέχρι τον Μάιο του 2024 υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει από σήμερα να ενσκήψουν στα νομοσχέδια και κατά οντότητα να δουν πως ενοποιούνται τα λογιστικά συστήματα, τα μηχανογραφικά, τις υπηρεσίες, ποιες είναι οι υποδομές και η περιουσία των υπό ένταξη οντοτήτων. Όλα αυτά θα πρέπει να εντοπιστούν να διαμορφωθούν ώστε τον Μάιο του 2024 οι κοινότητες να δουλέψουν ομοιογενώς», σημείωσε σχετικά ο κ. Μουσιόυττας.

Όπως ανέφερε, για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε συνέβαλαν πάρα πολλοί. «Το Υπουργείο υπηρεσιακοί του υπουργείου, η Ένωση δήμων, η Ένωση κοινοτήτων, οι συνάδελφοι στην επιτροπή Εσωτερικών, Ένωση κοινοτήτων, οι συνάδελφοι στην επιτροπή Εσωτερικών αλλά και η προηγούμενη επιτροπή Εσωτερικών αλλά και η βοήθεια στα γραμματειακά από τη γραμματεία της επιτροπής», πρόσθεσε.

Μετά από τόσους κόπους τότε διαμάχες κατάφεραν, όπως σημείωσε, να ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, ανέφερε πως είναι μεν ικανοποιημένος που έφτασνα στο τέλος, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί θα μπορούσαμε να ήμασταν καλύτερα. 

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως υπήρχαν διάφορες προτάσεις που η ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θεωρούσανε ότι ήταν σωστές και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο και θα έδιναν λύση, αλλά δεν μπόρεσαν να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. «Ως παράδειγμα αναφέρω κάτι είχαμε βάλει κάποια θέσεις που διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων όπως είναι ο έλεγχος της ηχορύπανσης, ο έλεγχος της στατικής επάρκειας των οικοδόμων και κυρίως των οικιών, πράγματα τα οποία βιώνει ο καθένας μας καθημερινά, όμως δεν ήταν έτοιμη η πλειοψηφία να τα αποδεχτεί. Την προσπάθεια την κάνουμε ξανά» ανέφερε.

Όπως ανέφερε στον αριθμό των 20 Δήμων που ψηφίστηκαν, (5 στην Λευκωσία 5 στη Λεμεσό 2 στην Αμμόχωστο και 4 στην Πάφο και 5 στην Λάρνακα) ενώνονται  63 κοινότητες . Οι υπόλοιπες 300 περίπου κοινότητες δημιουργούν γύρω στα 30 συμπλέγματα. «Οι προτάσεις ΔΗΠΑ –Συνεργασίας που βασίζονταν στις έρευνες ειδικών μιλούσαν για 14 δήμους, με την εκτίμηση  ότι με λιγότερους Δήμους και μεγαλύτερες οντότητες θα υπήρχε καλύτερη οικονομία της κλίμακας και θα δουλεύαν σωστότερα».  

«Αυτό όμως  έχουμε τώρα ενώπιων μας και πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε για να λειτουργήσει», σημείωσε.

Τι ακολουθεί για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης

Μέχρι όμως τον Μάιο του 2024 που θα μπουν όλα αυτά σε πράξη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σημείωσε. Υπάρχει ανέφερε, το κοινό συμβούλιο που απαρτίζεται από υπηρεσιακούς του υπουργείου εσωτερικών και από εκπροσώπους του υπό ένωση κοινοτήτων, οντοτήτων οι οποίοι θα πρέπει από σήμερα να ενσκήψουν στα νομοσχέδια και κατά οντότητα να δουν πως ενοποιούνται τα λογιστικά συστήματα, τα μηχανογραφικά, τις υπηρεσίες, ποιες είναι οι υποδομές και η περιουσία των υπό ένταξη οντοτήτων. Όλα αυτά θα πρέπει να εντοπιστούν να διαμορφωθούν ώστε τον Μάιο του 2024 οι οντότητες να δουλέψουν ομοιογενώς.  «Είναι δεδομένο ότι αυτά πρέπει να γίνουν και οφείλουν να τα κάνουν διότι είναι πλέον νομοθεσία», ανέφερε. 

Δουλειά βουνό… μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης

Δεν ακούγονται αλλά είναι βουνό όσα πρέπει να γίνουν, γι αυτό πρέπει να ξεκινήσει τώρα η δουλειά, σημείωσε και χρειάζεται θέληση, όλοι είτε συμφωνούσαν ή όχ. Μάλιστα ανέφερε ότι όπου χρειάζονται βοήθεια θα την έχουν. «Εκεί που θα υπάρχουν προβλήματα πρακτικά  και αναφύονται στον δρόμο και χρειάζεται η Βουλή να κάνει διαφοροποιήσεις, που δεν αλλάζουν την φιλοσοφία, θα τις κάνει ούτω ώστε όλοι να υποδεχτούν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης με τις εκλογές του 2024», σημείωσε.

Γιατί δεν πέρασε η τροπολογία για δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στην τροπολογία ΔΗΣΥ – ΔΗΠΑ Συνεργασίας για τη μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ο κ. Μουσιούττας σημείωσε πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε δήμου να ήθελε να εκφράσει την άποψη του με δημοψήφισμα, όμως υπάρχουν τρια στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη και δεν ψηφίστηκε. Αρχικά σύμφωνα με την  γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σημειώνεται πως δεν γίνεται αυτό που ψηφίστηκε ως νομοθεσία να τίθεται υπό την αίρεση δημοψηφίσματος. «Μιλάμε για συνταγματικότητα», σημείωσε.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι δεν γίνεται μετά από όλη η προεργασία που χρειάζεται να γίνει και αφού θα ξεκινούσε να υλοποιείται, να κάνουμε δημοψήφισμα στο ενδιάμεσο του. «Εάν με δημοψήφισμα κάποια οντότητα δήλωνε πως δεν συμφωνεί με την ένταξη της, τι θα συμβεί με την οικονομία της κλίμακας και την προεργασία που προηγήθηκε;» διερωτήθηκε ο κ. Μουσιούττς. Τρίτο στοιχείο, σημείωσε, είναι ότι αν ένας δήμος δεν ενταχθεί στην στιγμή που η νομοθεσία η υφιστάμενη θα καταργηθεί, θα δημιουργούνταν δήμοι δύο ταχυτήτων.

Επομένως, σημείωσε ο κ. Μουσιούττας, για όλους αυτούς τους λόγους και για να μην χαλάσει το οικοδόμημά που θα κτιστεί, θεωρήσαμε ότι υπό τις περιστάσεις ήταν πιο σωστή η μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

«Εκλεχθήκαμε από τον λαό πριν από 9 μήνες για να υπερασπιστούμε νομοθεσίες και κανονισμούς. Έχουμε την ευθύνη αφού ακούσαμε τον κόσμο να παίρνουμε αποφάσεις που μπορέι μερικές φορές θα είναι ευχάριστες και κάποιες άλλες δυσάρεστες. Είναι ευθύνη μας», σημείωσε.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air μετά το 11:12:

Home