Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρέπει να γίνουν πολλά για να αλλάξουν τα ωράρια στα σχολεία

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
11.05.2022 - 06:30

Πρέπει να γίνουν πολλά για να αλλάξουν τα ωράρια στα σχολεία

Μέσα Ιουνίου οι τελικές αποφάσεις για αλλαγή ωραρίου στα σχολεία

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Συζητείται εκ νέου σήμερα (11/5) στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής το θέμα της αλλαγής των ωραρίων στα σχολεία. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, πρότεινε όπως η έναρξη των μαθημάτων στα δημοτικά να γίνεται στις 8:00 π.μ. και σε λύκεια και τεχνικές σχολές στις 8:30 π.μ. 

Πρότεινε, επίσης, όπως επεκταθεί η διδακτική ώρα στα 50 λεπτά από τα 45 που είναι σήμερα στη μέση και τεχνική εκπαίδευση, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η διδασκαλία.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι: του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της ΠΑΣΥΔΥ, της ΑΣΔΥΚ, της ΙΣΟΤΗΤΑ, της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, της ΠΕΟ, της ΣΕΚ, της ΔΕΟΚ, της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, της ΠΟΕΔ, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ. 

Σε δηλώσεις του στην Offsite ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς επανέλαβε την αναγκαιότητα αλλαγής των ωραρίων στα σχολεία. 

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τετάρτη (18/5) στη συνεδρίαση της επιτροπής Παιδείας θα παρευρεθεί ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ο οποίος θα παρουσιάσει μελέτη η οποία θα αφορά τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος τις ώρες αιχμής.

Ποια τα επόμενα βήματα

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως αν υπάρξει συναίνεση από ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΟΕΒ για ευέλικτο ωράριο στη δημόσια και ιδιωτική υπηρεσία, θα υπάρξει αίσια κατάληξη για την αλλαγή ωραρίου στα σχολεία.

«Εάν καταλήξουμε και σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση η αλλαγή ωραρίων στα σχολεία».

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει κάποιους κανονισμούς.

Καταληκτικά ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει απόφαση σε σχέση με την αλλαγή ωραρίων στα σχολεία. 

Σημειώνεται ότι η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, στην εκπομπή  Business Hour by Brief (Δείτε εδώ την εκπομπήανέφερε ότι σε σχέση με την συζήτηση που γίνεται για την αλλαγή ωραρίου στα σχολεία η ΟΕΒ είναι θετική τονίζοντας ότι θα μελετήσουν ότι χρειαστεί. «Από την μια να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στους δρόμους τις πρωινές ώρες, από την άλλη να δούμε την παραγωγικότητα των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και το τρίτο σημείο να δούμε πως εξυπηρετεί την οικονομία και τους εργαζομένους».

Home