Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προανήγγειλε ανάληψη ευθυνών ο ΠτΔ – Αντιδρούν οι Αστυνομικοί

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
27.04.2019 - 06:00

Προανήγγειλε ανάληψη ευθυνών ο ΠτΔ – Αντιδρούν οι Αστυνομικοί

Thumbnail
Κοινό μέτωπο κομμάτων - πολιτών για ανάληψη ευθυνών

Συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινωνία αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ η δράση του 35χρονου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς και κατά ομολογία δολοφόνου7 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά.

Με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, φούντωσε και η αγανάκτηση της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων, όπου με κοινό μέτωπο ζητούν άμεση ποινική έρευνα για τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και άμεση ανάληψη ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

Από την Κίνα όπου και βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αφορμή το Β΄Φόρουμ Κορυφής για τον Δρόμο του Μεταξιού, προανήγγειλε αναθεωρήσεις και διορθώσεις , καθώς και απόδοση τυχόν ευθυνών. 

Συγκεκριμένα, ο ΠτΔ, στην πληροφόρηση της νέα τροπής των δεδομένων μετά και την ομολογία του 35χρονου ότι σκότωσε 7 ανθρώπους, δήλωσε πως είναι «συγκλονισμένος από την αποκάλυψη τόσων στυγερών δολοφονιών εις βάρος αθώων αλλοδαπών γυναικών και μικρών παιδιών».

Παράλληλα, ο ΠτΔ σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, έχει δώσει από την πρώτη στιγμή οδηγίες, ούτως ώστε οι διωκτικές Αρχές να πράξουν το παν για την πλήρη εξιχνίαση των εγκλημάτων, και απαίτησε όπως τυχαίνει συνεχής ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών.

Επιπλέον, ο ΠτΔ, δήλωσε πως συμμερίζεται πλήρως τα αισθήματα της κοινής γνώμης και τον αποτροπιασμό απέναντι στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα. Σημειώνει παράλληλα «και την πηγαία αγανάκτηση της κυπριακής κοινωνίας για δολοφονίες που φαίνεται να είχαν επιλεκτικά στόχο αλλοδαπές γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα μας για να εργασθούν, αφού τέτοια ένστικτα είναι αντίθετα με την παράδοση και τις αξίες του πολιτισμού μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συστήνει ψυχραιμία μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, και ακολούθως θα εξετασθούν υπό το φως αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας όλες οι σχετικές διαδικασίες, να γίνουν οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και διορθώσεις και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Αδικημένοι δηλώνουν οι Αστυνομικοί 

Στο μεταξύ, αναφορά στις κατηγορίες που δέχεται η Αστυνομία, έκανε με χθεσινές του δηλώσεις και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης.

Σε ότι αφορά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως «με βάση τον νόμο του 183(Ι) του 2007 δεν επιτρέπεται η εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από την Αστυνομία στις περιπτώσεις εξαφάνισης προσώπων», ανέφερε. Αυτό, πρόσθεσε, επιτρέπεται ρητά μόνο σε περιπτώσεις διάπραξης σοβαρών αδικημάτων που προνοούν ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και άνω.

Αναφορικά με την άρση της ιδιωτικής επικοινωνίας ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι, ο σχετικός νόμος τροποποιήθηκε το 2015 και δεν καλύπτει τις περιπτώσεις εξαφανίσεων αλλά μόνο στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονίας, εμπορίας προσώπων, εμπορίας, προμήθειας, καλλιέργειας ναρκωτικών, αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα, αδικήματα διαφθοράς όπου προβλέπεται φυλάκισης 5 ετών και άνω ή όταν κριθεί αναγκαίο για το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατία.

Σε σχέση με επικρίσεις ότι θα έπρεπε να ληφθούν τραπεζικοί λογαριασμοί, ανέφερε ότι η νομοθεσία δεν προνοεί την έκδοση  για διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών παρά μόνο όταν σε περιπτώσεις που διερευνάται ποινικό αδίκημα.

Στο μεταξύ, αδικημένοι δηλώνουν οι Αστυνομικοί μέσω του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, για την κριτική και την απαξίωση που δέχονται σχετικά με τους χειρισμούς τους σε σχέση με τις εξαφανίσεις των θυμάτων του «Ορέστη». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Κυριάκο Χαραλάμπους, τα μέλη της Αστυνομίας αδίκως κατηγορούνται, καθώς όπως αναφέρει έδρασαν όπως τους επέτρεπε η νομοθεσία. 

Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Το ζήτημα της άρσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων θα συζητηθεί εκτάκτως την Πέμπτη 2 Μαΐου, στην Επιτροπή Νομικών, μετά από πρόταση του προέδρου της επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργου Γεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανέλθει στην Βουλή η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προνοούσε άρση του απορρήτου για εξαφανισμένα πρόσωπα εφόσον εξασφαλιστεί δικαστικό ένταλμα εντός 48 ωρών.

Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο αίτημα της Αστυνομίας για άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων σε περίπτωση εξαφανισμένων προσώπων απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο φορές, το 2007 και το 2008 αντίστοιχα. Ωστόσο, είχε υιοθετηθεί πρόνοια που αφορά τις απαγωγές.

Home