Προβλήματα στην επάνδρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Προβλήματα στην επάνδρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Οι ΜΕΘ είναι υπερπλήρεις, κάθε μέρα τα περιστατικά αυξάνονται και το νέο προσωπικό που προσλαμβάνεται είναι ανειδίκευτοι νοσηλευτές

Γράφει Γιώργος Μιχαηλίδης

Aλυσιδωτά προβλήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλων των νοσοκομείωνφέρνουν οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις διαδικασίες  των προσλήψεων από τον ΟΚΥπΥ.

Πληροφορίες της Offsite αναφέρουν πως οι ΜΕΘ είναι υπερπλήρεις, κάθε μέρα τα περιστατικά αυξάνονται και το νέο προσωπικό που προσλαμβάνεται είναι ανειδίκευτοι νοσηλευτές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ειδικότερα για τη νέα ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που έχει επανδρωθεί με καινούργιο εξοπλισμό και νοσηλεύει ασθενείς με COVID – 19. Να σημειωθεί ότι, το κτήριο της νέας Μονάδας στο ΓΝΛ ανεγέρθηκε σε χρόνο ρεκόρ, όμως δεν έγιναν οι απαραίτητες πρόνοιες για να προσληφθούν και να εκπαιδευτούν νοσηλευτές για αντιμετώπιση της πανδημίας Έτσι, όπως πληροφορούμαστε, το βάρος της πανδημίας το επωμίζονται οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές οι οποίοι έχουν αναλάβει και την εκπαίδευση των νέων συναδέλφων τους, νοσηλεύουν τους βαριά πάσχοντες και εργάζονται επίσης διπλές βάρδιες χωρίς ανάπαυση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Επίσης με οδηγίες της διοίκησης του ΟΚΥπΥ δεν δικαιούνται ούτε μια ημέρα άδεια ενώ καλούνται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται με τη νέα εντατική, με αποτέλεσμα να μειώνεται το εξειδικευμένο προσωπικό από την άλλη μονάδα. Επίσης ο ΟΚΥπΥ μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει για μείωση των ασθενών της ΜΕΘ με παραπομπή περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα ή με τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων καρδιάς που στη συνέχεια χρήζουν εντατικής νοσηλείας.

«Επιπόλαια στάση»

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. Σάββας Ιακώβου αναφέρει πως

«παρακολουθούμε με αγωνία την προβληματική και επιπόλαια αντιμετώπιση του ΟΚΥπΥ στο θέμα της στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων από νοσηλευτές.

Καθημερινά μέσω εκπρόσωπου τους αντί να αναλάβουν την ευθύνη και να

υλοποιήσουν όσα συμφώνησαν με τις συντεχνίες τον περασμένο Ιούνιο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν την ανεπάρκειά τους και να παζαρέψουν αριθμούς με βάση την πληρότητα. Αποφεύγουν να στελεχώσουν τα νοσηλευτήρια με το προσωπικό που συμφωνήθηκε και καλύπτουν μόνο τις εντατικές μονάδες».

Ο κ. Ιακώβου εξηγεί ακόμη πως «τα νοσηλευτήρια λειτουργούν κανονικά και εξυπηρετούν ασθενείς πάνω από το 80% της πληρότητάς τους, αντίθετα με το πρώτο κύμα όπου όλες οι επείγουσες εισαγωγές κατευθύνονταν στο ιδιωτικό τομέα και δεν γίνονταν προγραμματισμένα χειρουργεία».

«Θεωρούμε πως οι προφάσεις του ΟΚΥπΥ ότι έχει εκπαιδεύσει προσωπικό δεν ωφελεί κανέναν. Δεν είναι ορθό και επωφελές να γίνεται επίκληση ότι οι νοσηλευτές εκπαιδεύονται για ΜΕΘ σε τρεις ημέρες και να προβάλλεται η εκπαίδευση 140

νοσηλευτών για τις μονάδες αυτές ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Είναι σημαντικό να ξέρουν πόσοι εξειδικευμένοι νοσηλευτές χρειάζονται για κάθε ασθενή βαριά πάσχοντα σε ΜΕΘ και πόσης διάρκειας πρέπει να είναι εκπαίδευσή τους.

Κανένας νοσηλευτής δεν διαθέτει γνώσεις μονάδας με το βασικό πτυχίο του, αλλά μόνο με χρόνια εμπειρίας σε αυτές τις Μονάδες, ή εξειδίκευση, ακόμη με μεταπτυχιακό εντατικής νοσηλείας» καταλήγει ο Σάββας Ιακώβου.

Home