Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προβληματισμοί για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας

Offsite Team -
04.06.2019 - 14:37

Προβληματισμοί για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας

Thumbnail
Προβληματισμοί Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων επανέλαβε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Νίκο Αναστασιάδη τη θέση του ότι δεν διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας και εισηγείται πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες και οι στρεβλώσεις που προέκυψαν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, για να μην επαναληφθούν.

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, του Προέδρου της Αρχής Λιμένων και υπηρεσιακών παραγόντων, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου κατέθεσε με λεπτομέρεια τις θέσεις του.

Μεταξύ άλλων, εκφράστηκαν ανησυχίες για πιθανό σοβαρό πλήγμα στο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, όπως και στη λιμενική εξυπηρέτηση σημαντικών για την οικονομία φορτίων, εάν η μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λάρνακας δεν διασφαλίσει τον εμπορικό  χαρακτήρα του λιμανιού. Ιδιαίτερα, μέχρι να λειτουργήσει εμπορικό λιμάνι στο Βασιλικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος υπέδειξε πως οι εμπορικές δραστηριότητες στο λιμάνι της Λάρνακας θα πρέπει να εξασφαλιστούν αδιάλειπτα, χωρίς αυξήσεις χρεώσεων και περιορισμούς όγκων φορτίων, δεδομένου και του γεγονότος ότι είναι άγνωστο το πότε και υπό ποιες συνθήκες κάποια από τα φορτία και εργασίες θα εξυπηρετούνται από τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν να κατασκευαστούν στο Βασιλικό.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Λιμανιού της Λεμεσού και σαφώς δεν θα πρέπει να επαναληφθούν  στην περίπτωση της Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου του ύψους και της ποιότητας των επενδύσεων στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι οι αυθαίρετες ταρίφες και αυξήσεις στις  χρεώσεις, χωρίς να υπάρχει πραγματικός έλεγχος και επιβολή προστίμων.  

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων βρίσκει ικανοποιημένο τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη σε όλα τα θέματα που ήγειρε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ευχαριστεί τόσο για τη συνάντηση, όσο και για την κατανόηση που επέδειξε.  

Ο Σύνδεσμος σημειώνει με ικανοποίηση την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Συνδέσμου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας, με την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων στα πλαίσια της Τεχνικής Επιτροπής που θα συσταθεί με υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Home