Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδρόμου: Δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης

Offsite Team -
24.08.2022 - 21:08

Προδρόμου: Δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης

Τη δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Εκπαίδευσης στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου στο πλαίσιο σεμιναρίου προς τις Διευθύνσεις των Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που διεξήχθη στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Γ, στη Λευκωσία.

Όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου, το Αρχείο θα εδρεύει σε χώρους του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και για τη συγκρότησή του έχει ήδη συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή που θα συνεργαστεί με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου. Ανέφερε ότι στην επιτροπή αυτή συμμετέχει και ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Χαραλάμπους, που είναι κυπριακής καταγωγής και ειδικεύεται στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του εν λόγω σεμιναρίου, ο Υπουργός ευχαρίστησε τις διευθύνσεις των σχολείων και απέδωσε τα εύσημα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και όλης της περιπλοκής στη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Αναφερόμενος στη νέα σχολική χρονιά, 2022-23, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι θα είναι μια καινούργια χρονιά με προσδοκίες και με ελπίδες. Ανακοίνωσε ότι προχωρά η υλοποίηση του ηλεκτρονικού μετασχηματισμού του σχολείου, η οποία θα φέρει μια ριζική αλλαγή στην εμπειρία της λειτουργίας των σχολείων, σηματοδοτώντας ένα άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας διάγνωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Λειτουργικού Αλφαβητισμού που διενεργείται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το ποσοστό των μαθητών/-τριών Στ’ τάξης Δημοτικού που βρίσκονταν στην περιοχή του κινδύνου λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Ελληνική και τα Μαθηματικά, έχει μειωθεί. Δηλαδή οι μαθητές/-τριες που εισάγονται φέτος στα γυμνάσια φαίνεται να έχουν κάπως καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες καινοτομίες που θα εφαρμοστούν με τη νέα σχολική χρονιά, όπως είναι η διαδικασία διάγνωσης από την Προδημοτική εκπαίδευση, η καθιέρωση διαγωνιστικής διαδικασίας στην Α’ τάξη δημοτικού σχολείου, οι νέες διαδικασίες για την υποδοχή και ένταξη των μαθητών και μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία κ.α.

Ο κ. Προδρόμου σημειώσε ότι για το 2022-23 παραμένει ως στόχος η ευαισθητοποίηση και η γνωριμία των μαθητών με τη μακραίωνη και πολυσχιδή συνεισφορά του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και τη μετέπειτα συμβολή των Μικρασιατών στο σύγχρονο πολιτισμό μας.

Ακόμη, ανέφερε ότι σε μερικές εβδομάδες από τώρα θα διοργανωθεί στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, με αντικείμενο την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. «Με την ευκαιρία αυτή θα διατυπωθούν οι στρατηγικοί στόχοι της ατζέντας του 2030 και θα δοθεί έτσι μια πρόσθετη πρώτης τάξης ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση και στο χώρο του σχολείου», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Τέλος, ο κύριος Προδρόμου σχολίασε ότι παρά τη διεθνή υποχώρηση της πανδημίας, «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε». Η νόσος, δήλωσε, δεν έχει εξαφανιστεί.

ΚΥΠΕ

Home