Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδρόμου: Ζωτικός ο ρόλος των διευθυντών στην εκπαίδευση

Offsite Team -
20.05.2022 - 19:38

Προδρόμου: Ζωτικός ο ρόλος των διευθυντών στην εκπαίδευση

Ο ρόλος των διευθύνσεων των σχολείων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικής σημασίας, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας την ανάγκη για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο κ. Προδρόμου κήρυξε το πρωί την έναρξη του διήμερου πανευρωπαϊκού συνεδρίου διευθυντών σχολείων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ESHA (European School Heads Association), που ξεκίνησε στη Λεμεσό, με θέμα  «Σχολική Ηγεσία 2020+: Τάσεις και Προκλήσεις».

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται, για δεύτερη φορά στην Κύπρο – με πρώτη το 2010 –  από διευθυντές δημοτικών σχολείων, εκ μέρους της ΠΟΕΔ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τον ESHA.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός εξέφρασε τη χαρά του που η Κύπρος επιλέγηκε να φιλοξενήσει το σημαντικό αυτό συνέδριο, το πρώτο μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις διευθύνσεις των σχολείων της Κύπρου, να ανταλλάξουν διαδεδομένες πρακτικές και νέες ιδέες με τους συναδέλφους τους από όλη την Ευρώπη.

«Η Κύπρος εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες για συμμετοχή σε διεθνή διάλογο σε σχέση με τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες και το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει πρωτοβουλίες και προσπάθειες που συνεισφέρουν σε αυτό το διάλογο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το εκπαιδευτικό όραμα στην Κύπρο βασίζεται στις αξίες για προσωπική πρόοδο και ευτυχία, για κοινωνική συνοχή, για συλλογική πρόοδο και ανάπτυξη στη διεθνή αρένα, υπογραμμίζοντας ότι, στην προώθηση αυτού του οράματος, ο ρόλος των διευθύνσεων των σχολείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Μεταξύ άλλων είπε, επίσης, ότι οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων καλούνται να στηρίξουν την εκπαίδευση και βρουν τους τρόπους να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στο δύσκολο ρόλο που τους έχει ανατεθεί από την κοινωνία και το κράτος, υποδεικνύοντας προς τους σύνεδρους ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος σας στη βελτίωση της εκπαίδευσης που παρέχεται αλλά και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Το Υπουργείο Παιδείας, σημείωσε, πιστεύει στην αξία της συνεχούς επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξέλιξης και γι αυτό ενθαρρύνει τις διευθύνσεις των σχολείων να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που παρέχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την επαγγελματική τους ανέλιξη και επιμόρφωση.

Ως κυπριακή κοινωνία και ως κράτος, συμπλήρωσε ο ΥΠΠΑΝ, πάντα είχαμε υψηλές προσδοκίες στην εκπαίδευση των ανθρώπων και της χώρας γενικότερα και τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι οι προκλήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί».

Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κύπρο, συνέχισε, υιοθετήθηκε αριθμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ωστόσο η «η σκληρή εμπειρία της πανδημίας πρόσθεσε κάποιες νέες προτεραιότητες».

«Σε αυτούς τους καιρούς πρέπει να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και παράλληλα, να αντιμετωπίσουμε τις νέες πραγματικότητες στην προσπάθεια μας για προσαρμογή σε μια ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση», ανέφερε.

Ευχήθηκε, τέλος, καλή διαμονή σε όλους τους ξένους σύνεδρους στο νησί και εξέφρασε τη βεβαιότητα για τα παραγωγικά αποτελέσματα του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου θα παρουσιαστούν εργασίες από 23 πανεπιστημιακούς και εκπρόσωπους πολιτικών και επαγγελματικών οργανισμών από Αυστρία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία και Κύπρο καθώς και από τον ΟΟΣΑ, τη Microsoft και τη Διεθνή Οργάνωση Συνδέσμων Γονέων.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 400 σύνεδροι από χώρες της Ευρώπης, ενώ πέραν των 150 συνέδρων είναι Κύπριοι και προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Πέραν από την παρακολούθηση των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, οι σύνεδροι από το εξωτερικό θα λάβουν μέρος σε οργανωμένες επισκέψεις σε σχολεία όλων των τύπων, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση του ESHA.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home