Πρόεδρος Αναστασιάδης: Τα μουσεία έχουν να προσφέρουν πολλά

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Τα μουσεία έχουν να προσφέρουν πολλά

Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί φορείς σε καιρούς κρίσης και σε ένα κλυδωνιζόμενο κόσμο μπορούν και έχουν να προσφέρουν πολλά στη διατήρηση αξιών και παραδόσεων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην αποψινή εκδήλωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα 30χρονα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πρωτοβουλία ανέγερσης του ιστορικού μουσείου ανάγεται στο 1984, όταν ο τότε Δήμαρχος της Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης, συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός Ιστορικού Μουσείου για την πόλη, το οποίο θα παρουσίαζε την ιστορική και την κοινωνική εξέλιξη της Λευκωσίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.

 

Όπως είπε, ενστερνιζόμενος το όραμά του, ο αείμνηστος και μέγας ευεργέτης Κωνσταντίνος Λεβέντης, υπήρξε απόλυτος συμπαραστάτης στην προσπάθειά του αυτή, συμβάλλοντας καθοριστικά μέσα από τη γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια μίας αξιόλογης ομάδας συνεργατών με επικεφαλής την κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, στην υλοποίηση της ιδέας του Μουσείου.

 

Αναντίλεκτα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το 1989 όταν το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στην παλιά εντός των τειχών πόλη, πρωτοπορεί ανάμεσα στα Κυπριακά Μουσεία, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ταυτότητας και τη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της πρωτεύουσας, αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα.  

«Μέσα από τις μοναδικές συλλογές και τα εκθέματα που παρουσιάζει, όπως αρχαία ευρήματα, πολύτιμες συλλογές χαρτών της Λευκωσίας, παλιών βιβλίων ξένων περιηγητών και μιας εξαίρετης συλλογής κοσμημάτων, κεντημάτων και άλλων σπάνιων αντικειμένων, αποκαλύπτει σε μία αναδρομική πορεία από το παρελθόν στο παρόν, με ισορροπημένο και αντικειμενικό τρόπο, πτυχές της μακραίωνης καθημερινής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής πορείας του τόπου», συμπλήρωσε.  

Είπε, παράλληλα, ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως συγκεντρώνει διαχρονικά πλήθος επισκεπτών από την Κύπρο και το εξωτερικό, λαμβάνοντας μάλιστα το 1991 την ιδιαίτερα τιμητική βράβευση ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς», καταξιώνοντας το ως ένα από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά Μουσεία της Ευρώπης και επιτυγχάνοντας πλήρως το σκοπό του, της δημιουργίας του Μουσείου, όπως ο ίδιος ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λεβέντης τον είχε καθορίσει: «Να συνδέσει την κοινότητα με το παρελθόν της, να αφυπνίσει το ενδιαφέρον της για αυτό και να διατηρήσει ζωντανές τις ρίζες».  

«Σήμερα τιμούμε ένα σπουδαίο επίτευγμα, μία υπέροχη πρωτοβουλία που πήρε σάρκα και οστά πριν 30 χρόνια και αποτέλεσε σημείο καμπής για τη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας και ταυτότητας της Λευκωσίας. Η Πολιτεία, αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μας αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι και ευγνώμονες για τη συμβολή του Ιδρύματος Λεβέντη και του Κωνσταντίνου Λεβέντη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και ο οποίος με την πνευματική καλλιέργεια και οξυδέρκεια του διείδε την εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική προστιθέμενη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει ένα σύγχρονο μουσείο», επεσήμανε.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρότρυνε τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο, καθώς, όπως είπε, η σύγχρονη παιδαγωγική εκπαίδευση οφείλει να περιλαμβάνει την εικαστική αγωγή μέσω, μεταξύ άλλων, επισκέψεων στα μουσεία και εξοικείωσης με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.  

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως το Λεβέντειο Μουσείο θα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία και όχι μόνο», πρόσθεσε.  

Η Διευθύντρια του Λεβέντειου Μουσείου, Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή, σε χαιρετισμό της είπε ότι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας και ολόκληρης της Κύπρου, γιορτάζει φέτος τα 30χρονα του.  

 

«Το Λεβέντειο Μουσείο στα 30 αυτά χρόνια, μέσα από τις εκθέσεις του, μόνιμες και περιοδικές, και άλλες πολλές εκδηλώσεις προσέφερε και προσφέρει μια καλά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα γοητευτική περιήγηση στην ιστορία του τόπου μας. Παράλληλα, με τα συναφή εκπαιδευτικά του προγράμματα παρέχει παιδεία στις νέες γενεές», πρόσθεσε.  

 

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι ο Δήμος της Λευκωσίας όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα στο Μουσείο και υποστήριξε τον εμπλουτισμό και τη λειτουργία του.  

«Χωρίς εξαίρεση όλοι οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, ο κ. Λέλλος Δημητριάδης, ο αείμνηστος Μιχαλάκης Ζαμπέλας, η κα. Ελένη Μαύρου, και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και Δημοτικοί Σύμβουλοι υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές και αρωγοί των αναγκών του Μουσείου μας. Εμείς σήμερα συνεχίζουμε και επιμένουμε, θεωρώντας το Λεβέντειο Μουσείο ουσιαστικό παράγοντα στην πολιτιστική προσπάθεια του τόπου μας. Οι ρίζες μιας κοινότητας όπως και ενός δέντρου είναι ζωτικής σημασίας», συμπλήρωσε.  

Εκ μέρους του Ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντη, ο κ. Χάρης Λεβέντης, σε χαιρετισμό του είπε ότι το μουσείο είχε ξεχωριστή θέση στη συνείδηση του κόσμου.  

«Το Λεβέντειο κατάφερε να λειτουργήσει και ως ένας ζωντανός πυρήνας πολιτισμού. Το Μουσείο μπήκε στη ζωή της πόλης με ποικίλες δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα με συνέπεια και συνέχεια από το προσωπικό του Μουσείου και την τωρινή Διευθύντρια, την Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή. Με τις πολλές περιοδικές εκθέσεις και άλλες ιστορικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το Μουσείο κρατά ζωηρό το διάλογο του με την κοινωνία. Είμαστε περήφανοι στο Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη που είμαστε κομμάτι αυτής της ιστορίας. Ευχόμαστε από καρδιάς τα επόμενα 30χρόνα να είναι εξίσου δημιουργικά», κατέληξε.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε φιλμάκι για την 30χρονη πορεία του Μουσείου.   

Home