Πρόεδρος Επ. Παιδείας: Θέλουν στήριξη οι θεατρικοί συγγραφείς

Πρόεδρος Επ. Παιδείας: Θέλουν στήριξη οι θεατρικοί συγγραφείς

"Ζητήσαμε να γίνει ένας θεατρικός διαγωνισμός για να ενισχυθούν και αυτοί οι άνθρωποι"

Θέλουν στήριξη οι θεατρικοί συγγραφείς, «διότι είναι αυτοί που ενισχύουν και τη διατήρηση της κυπριακής διαλέκτου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης .  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε σήμερα, μεταξύ άλλων, το θέμα της αποκοπής σημαντικών κονδυλίων από δημόσιους φορείς, όπως το ΡΙΚ και τον ΘΟΚ, όσον αφορά νέες θεατρικές δημιουργίες (π.χ. κυπριώτικο σκετς), με αποτέλεσμα τη μείωση νέων παραγωγών και την έλλειψη κινήτρων.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης για το θέμα των θεατρικών συγγραφέων, ως Επιτροπή ανέλαβαν να διερευνήσουν κατά πόσο τα πνευματικά δικαιώματα των θεατρικών συγγραφέων διασφαλίζονται μέσα από τις επαναλήψεις των έργων, όπως γίνεται με τα τραγούδια και άλλα.

 

«Ζητήσαμε να γίνει ένας θεατρικός διαγωνισμός για να ενισχυθούν και αυτοί οι άνθρωποι. Θέλουν στήριξη οι θεατρικοί συγγραφείς διότι είναι αυτοί που ενισχύουν και τη διατήρηση της κυπριακής διαλέκτου», σημείωσε.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει την εισδοχή ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολέγια και για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την πολιτική για ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.  

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, η συζήτηση για το πιο πάνω θέμα θα συνεχιστεί.  

Σημείωσε ότι συζήτησαν σήμερα ως προς την πτυχή της εργοδότησης τους.  

«Η Επιτροπή προβληματίστηκε ως προς το ότι πρέπει να έχουν μια δυνατότητα εργοδότησης για δουλειές, οι οποίες δεν επηρεάζουν τους ντόπιους εργαζομένους», πρόσθεσε.  

Ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.  

«Θεωρούμε εμείς ότι πρέπει οπωσδήποτε να το δει διαφορετικά η Κυβέρνηση το θέμα τούτο με τρόπο που να δώσει λύση και να κάνει πιο ελκυστικό τον προορισμό της Κύπρου για να σπουδάζει κάποιος εδώ», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home