Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προχωρά ο σχεδιασμός για τραμ ή Bus Rapid Transit στη Λευκωσία

Offsite Team -
27.06.2022 - 06:20

Προχωρά ο σχεδιασμός για τραμ ή Bus Rapid Transit στη Λευκωσία

Από ποιες περιοχές θα περνά - Τι είναι τα Bus Rapid Transit - Σημαντικές πληροφορίες - Πότε αναμένονται ανακοινώσεις

Της Κυπριάνας Σταύρου

Λύσεις προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν οι ειδικοί για τo κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λευκωσία, ένα πρόβλημα που ταλανίζει εκατοντάδες οδηγούς καθημερινά. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, υπεγράφη το συμβόλαιο για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην ευρύτερη αστική περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας, μέσω του οποίου αναμένεται να υλοποιηθούν τρεις βασικές αλλαγές (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά)

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός λεωφορειολωρίδων που μελλοντικά θα οδηγεί σε τραμ.

>>> Διαβάστε επίσης: Θέλουν μείωση 49% στην χρήση οχημάτων μέχρι το 2030 στην Κύπρο <<<

Ειδικότερα, θα σχεδιαστεί άξονας που θα περιλαμβάνει αποκλειστικές λωρίδες κίνησης λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες), συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας και κάθετης οδικής σήμανσης και της βελτιστοποίησης της φωτεινής σηματοδότησης (bus priority) στις διασταυρώσεις, ο οποίος μελλοντικά θα μετατραπεί σε ένα άξονα για σύστημα ταχείας διέλευσης λεωφορείων (BRT) ή τραμ.

Καθοριστικό ότι θα γίνει το τραμ

Μιλώντας στην OffsiteNews, η προϊστάμενη του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας Λευκωσίας, Εύη Αναγιωτού, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός γραμμών του τραμ είναι μέσα στα πρώτα παραδοτέα του ΣΒΑΚ Λευκωσίας.

δ

Ερωτηθείσα αν είναι δεδομένο ότι θα γίνει το τραμ, η κα. Αναγιωτού απάντησε ότι είναι καθοριστικό ότι θα γίνουν οι γραμμές, αλλά μένει να αποφασιστεί αν ο σχεδιασμός  θα αφορά λεωφορεία BRT (Bus Rapid Transit) ή  τραμ. 

>>> Διαβάστε επίσης:  Προχωρά το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας Λευκωσίας <<<

«Είναι καθοριστικό ότι θα γίνει και είναι στρατηγική απόφασης της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο προωθεί αποφασιστικά τις δημόσιες μεταφορές ως ένα μέτρο για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό που μένει είναι να αποφασιστεί αν θα είναι τραμ ή λεωφορεία BRT, και τα δύο όμως θα είναι σε σταθερή τροχιά», είπε συγκεκριμένα.

Να σημειώσουμε ότι, τα λεωφορεία BRT ή αλλιώς λεωφορεία ταχείς διέλευσης είναι ηλεκτρικά χαμηλοδάπεδα λεωφορεία, τα οποία έχουν μια σταθερή τροχιά. 

F

Στο τελικό στάδιο οι χάρτες - Από που θα περνά

Όπως ανέφερε η κα. Αναγιωτού, στο τελικό στάδιο σχεδιασμού τους βρίσκονται οι χάρτες, με τις  λεωφορειολωρίδες που έχουν γίνει στην Μακαρίου να αποτελούν την πρώτη φάση και προπομπό του τραμ. Οι υπόλοιπες φάσεις, σημειώνεται, θα υλοποιηθούν σταδιακά.

Όσο αφορά την διαδρομή που θα ακολουθεί το τραμ, η κα. Αναγιωτού ανέφερε ότι, ως μια πρώτη όδευση, η αφετηρία θα είναι παρά τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες Αθαλάσσας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά θα κατευθύνεται στην είσοδο της Λευκωσίας από τον αυτοκινητόδρομο, θα πορεύεται προς το κέντρο της Λευκωσίας και από εκεί μέσω αξόνων θα πηγαίνει στην περιοχή του Δημοτικού Θέατρου Λευκωσίας, στην λεωφόρο Προεδρικού και λεωφόρο Στροβόλου. 

Καταληκτικά, ερωτηθείσα για το πότε αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις, η προϊστάμενη του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας Λευκωσίας  σημείωσε ότι μόλις είναι έτοιμα τα παραδοτέα θα γίνουν παρουσιάσεις και μέσα στο 2023 θα γίνουν ανακοινώσεις.

Home