Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προχωρά το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας Λευκωσίας

Offsite Team -
19.05.2022 - 20:50

Προχωρά το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας Λευκωσίας

Έχουν ήδη εκπονηθεί σχέδια για τις πόλεις Λεμεσού και Λάρνακας ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών

Την ενεργό στήριξη του Υπουργείου του για την εκπόνηση σχεδίων βιώσιμης αστικης κινητικότητας σε ολόκληρη την Κύπρο, εξέφρασε ο ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν ήδη εκπονηθεί σχέδια για τις πόλεις Λεμεσού και Λάρνακας, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση σχεδίων για την πόλη της Λευκωσίας, την επαρχία Αμμοχώστου και το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Χερσαίων Μεταφορών, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και το αντίστοιχο για την πόλη της Πάφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καρούσος μιλούσε κατά τη διάρκεια της 1ης δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Λευκωσίας (ΣΒΑΚ), που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη.

Βασικός στόχος του ΣΒΑΚ, είπε «είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής, επιτυγχάνοντας τη στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα».

«Όπως τόνισε, τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στηρίζουν ενεργά την εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για όλες τις πόλεις της Κύπρου», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, έχουν ήδη εκπονηθεί από τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και φορείς, αντίστοιχα Σχέδια για τις πόλεις της Λεμεσού και Λάρνακας και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση Σχεδίων για την πόλη της Λευκωσίας, την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Χερσαίων Μεταφορών, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και το αντίστοιχο για την πόλη της Πάφου.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Λευκωσία, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως, σε αντίθεση με τις άλλες αστικές περιοχές, ήδη από το 2010 είχε εκπονηθεί αντίστοιχο Σχέδιο γνωστό ως Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας, το οποίο ήταν η αρχή μιας ολοκληρωμένης μακρόχρονης προσπάθειας για τη βελτίωση της κινητικότητας στη πόλη. Μέσα από το Σχέδιο αυτό προτάθηκε μια σειρά από έργα και δράσεις, αρκετά από τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα από κοινή προσπάθεια των Δήμων και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι το ΣΒΑΚ είναι το πιο σημαντικό μέσο για να κάνουμε τις πόλεις μας ομορφότερες, ασφαλέστερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους χρήστες και κάλεσε όλους τους Δήμους της Λευκωσίας, τα αρμόδια Τμήματα, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του Υπουργείου για την επιτυχή εκπόνηση του ΣΒΑΚ Λευκωσίας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στα εμπόδια που κατέγραψε ο Δήμος Λευκωσίας κατά την υλοποίηση των έργων που προτάθηκαν μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας. Πρόσθεσε πως "αποδείξαμε και πείσαμε ότι θέλουμε αυτή την αλλαγή και είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε».

Ο Υπεύθυνος Συντονιστής του Έργου Αριστοτέλης Σάββα στην παρουσίασή του με τίτλο «Βήματα για την Λευκωσία του αύριο – Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», αναφέρθηκε στη σημασία των στρατηγικών σχεδιασμών, στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας και στα επόμενα βήματα μέσα από το ΣΒΑΚ Λευκωσίας. Ανέφερε, επίσης, ότι παράλληλα με το ΣΒΑΚ Λευκωσίας, υλοποιείται ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Επικοινωνίας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας μέσα από ξεχωριστή  σύμβαση.

Οι Σύμβουλοι του ΣΒΑΚ Λευκωσίας στην παρουσίασή τους ανέφεραν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μελέτης, την πολιτική της πόλης για το μέλλον με προσανατολισμό την βιώσιμη αστική κινητικότητα και τις κύριες δράσεις σχεδιασμού προς ικανοποίηση της πολιτικής αυτής. 

ΚΥΠΕ

Home