Προχωρούν για κάμερες σε αστυνομικούς - Που θα χρησιμοποιούνται

Προχωρούν για κάμερες σε αστυνομικούς - Που θα χρησιμοποιούνται

Προχωρά το θέμα - Ζητήθηκαν οι απόψεις Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέα καινοτομία για τα κυπριακά δεδομένα είναι αρκετά πιθανό να δούμε στην Αστυνομία στο άμεσο μέλλον. Στο προσκήνιο βρίσκεται εκ νέου το ζήτημα της τοποθέτησης φορητών καμερών στις στολές των αστυνομικών. Η εν λόγω τακτική καταπολέμησης εγκληματικών ενεργειών ακολουθείται στο εξωτερικό π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και αλλού.

Το θέμα χρονολογείται όμως φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες προκύπτουν εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα οι θέσεις της Αστυνομίας κατατέθηκαν στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου - Νικολαϊδου. Σημειώνεται ότι  από το 2019 η Επίτροπος έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στην Αστυνομία ζητώντας να τεθεί νομικό πλαίσιο που να θέτει προϋποθέσεις και να καθορίζει συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα όπου θα χρησιμοποιούνται οι φορητές κάμερες στις στολές των αστυνομικών.

Mε βάση τη συζήτηση, οι φορητές κάμερες στις στολές των αστυνομικών είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, αλλά και αντιοχλαγωγικές δράσεις ή βίας κατά αστυνομικών.  Σημειώνεται ότι οι κάμερες θα καταγράφουν εικόνα και ήχο και μπορούν να βοηθούν στη συλλογή μαρτυρίας και άλλων ουσιαστικών πληροφοριών.  Ακόμα, στόχο έχει την προστασία των πολιτών αφού με αυτό τον τρόπο με διακριτικότητα θα καταγράφονται οι ενέργειες των αστυνομικών.

Ανώτερη αστυνομική πηγή ανέφερε ότι το θέμα χρονολογείται προτού διοριστεί ο νυν Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το θέμα τυγχάνει μελέτης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  

Home