Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόσφυγες σε ΕΕ: Καμία αλλαγή σε ιδιοκτησιακό καθεστώς περιουσιών

Offsite Team
- 17.05.2019

Πρόσφυγες σε ΕΕ: Καμία αλλαγή σε ιδιοκτησιακό καθεστώς περιουσιών

Thumbnail
Τι αναφέρει η επιστολή προσφύγων στην ΕΕ

Η αποζημίωση που υποχρεούται να καταβάλει η Τουρκία για απώλεια χρήσης της κατεχόμενης περιουσίας τους δεν συνεπάγεται καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των περιουσιών, λένε Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες με επιστολή τους προς το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην ομαδικής προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη», τις οποίες θα εξετάσει εκ νέου η Επιτροπή Υπουργών στη συνεδρίαση της, μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου, στο Στρασβούργο.

 

Σε επιστολή τους, δια του δικηγόρου τους Αχιλλέα Δημητριάδη, οι πρόσφυγες υπενθυμίζουν ότι παρά την υποχρέωση για καταβολή αποζημιώσεων, η Άγκυρα συνεχίζει να αγνοεί τις αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών, όπως και τις τρεις ενδιάμεσες αποφάσεις του 2008, 2010 και 2014.

 

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημίωσης αφορά την απώλεια χρήσης των περιουσιών των αιτητών για διάφορες περιόδους μεταξύ 1990 και 2012.  

Πρέπει να τονιστεί, συνεχίζουν, ότι η απόφαση για αποζημίωση δεν αφορά στην απαλλοτρίωση της περιουσίας, η οποία, όπως λένε, παραμένει δική τους και έχουν δικαίωμα στην ειρηνική απόλαυσή της.  

Καμία καταβολή αποζημίωσης για απώλεια χρήσης δεν μπορεί να μεταβάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω περιουσίων, λένε. «Με απλά λόγια, η καταβολή ενοικίου δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας» συμπληρώνουν.  

Σε σχέση με τα ατομικά μέτρα των αιτητών, στην επιστολή γίνεται αναφορά στην αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, στη βάση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου.  

40 υποθέσεις για αναποτελεσματικότητα επιτροπής ενώπιον ΕΔΑΔ

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ενώπιον του ΕΔΑΔ εκκρεμούν περίπου 40 υποθέσεις σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, τρεις εκ των οποίων έχουν κοινοποιηθεί πρόσφατα στην Τουρκία. Η περίοδος για φιλικό διακανονισμό των υποθέσεων αυτών, που ο δικηγόρος ονομάζει «υποθέσεις-κλώνοι της Ιωάννου» λήγει στα μέσα Ιουνίου.  

Ο δικηγόρος αναφέρεται τέλος στην επιστολή του στην αποτυχία της Τουρκίας να αναγνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αιτητών για περιουσίες εντός της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ κάνει λόγο για παρελκυστική τακτική της Τουρκίας, που καθιστά την επιτροπή στα κατεχόμενα αναποτελεσματική.  

Με ξεχωριστή επιστολή της στο Στρασβούργο, η Τουρκία παραπέμπει την ομάδα των υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» στις προσφορές που έχουν υποβληθεί από τις αρχές του ψευδοκράτους. Λέει επίσης ότι θα πρέπει να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους ενώπιον της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας, όπου θα διευθετηθεί και η απώλεια χρήσης.  

Η Άγκυρα διαχωρίζει τις υποθέσεις αυτές από την υπόθεσης Λοϊζίδου, για την οποία επανήλθε ζητώντας το κλείσιμο των ατομικών μέτρων, μετά από σχεδόν ένα έτος αποχής του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Ζητά τέλος να υιοθετηθούν τελικές αποφάσεις για κλείσιμο των υποθέσεων Αλεξάνδρου και Τύμβος, για τις οποίες υπήρξε φιλικός διακανονισμός.  

 

Home