Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόσφυγες…στην προσφυγιά:Χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας 48 χρόνια μετά

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 05.07.2022

Πρόσφυγες…στην προσφυγιά:Χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας 48 χρόνια μετά

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ζητεί στοιχεία και αναζητεί λύσεις. Ο κανονισμός για τα πιστοποιητικά μίσθωσης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το προσφυγικό απασχολεί σε διάφορες περιόδους τη Βουλή αφού τα ζητήματα που αναφύονται ταλαιπωρούν τις ζωές των προσφύγων. Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βάζει σήμερα Τρίτη προς συζήτηση τη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους πρόσφυγες. Πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων  48 χρόνια μετά, παραμένουν χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά μίσθωσης  με την Επιτροπή Προσφύγων να θέλει να βάλει ένα τέλος.

Όπως πληροφορούμαστε εκπρόσωποι του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο «δεν υπάρχουν  κτηματολογικοί κατάλογοι ή όπως αλλιώς ονομάζονται και οι πρόσφυγες μένουν ξεκρέμαστοι».Ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι «θα ζητήσουμε τα στοιχεία και τον αριθμό των προσφύγων που επηρεάζονται». Η Offsite News ρώτησε τον κ. Κέττηρο ποιες σκέψεις θα κάνει η Επιτροπή με αφορμή το θέμα λέγοντας ότι «πρόκειται για την πρώτη συνεδρία. Αφού ακούσουμε τις θέσεις των αρμοδίων θα  δώσουμε ένα  εύλογο περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο για να δοθούν λύσεις. Εάν μέχρι τότε δεν το πράξουν τότε θα λάβουμε μέτρα μεταξύ των οποίων και σταύρωμα κονδυλιού».

Έχουν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη 9.000 οικιστικές μονάδες. Για νομικούς και άλλους λόγους οι πρόσφυγες χρήστες δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίες και τους εκδίδονται Πιστοποιητικά Μίσθωσης. 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι πρόσφυγες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα Πιστοποιητικά Μίσθωσης αν δεν παρέλθουν 5 χρόνια από την έκδοση τους.

>>>>Διαβάστε επίσης:Συναντήθηκε με Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου η Αννίτα<<<<

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite News ότι όντως επηρεάζονται πάρα πολλοί πρόσφυγες, αφού λόγω ενός κανονισμού που χρειάζεται άμεσης αναθεώρησης τα πιστοποιητικά μίσθωσης μπορούν να εκδοθούν αλλά θα έχουν ισχύ 5… χρόνια μετά.  Όπως αναφέρθηκε, «πριν 35 περίπου χρόνια σταμάτησε η ανέγερση κατοικιών σε ΤΚ γη. Δηλαδή οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τις κατοικίες για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών. Όταν σήμερα το κράτος μετά από 35 χρόνια τους εκδώσει Πιστοποιητικά Μίσθωσης χρειάζονται ακόμα 5 έτη για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν. Δηλαδή στα 35 χρόνια αναμονής προστίθενται χωρίς κανένα νόημα ακόμα 5 χρόνια. Ζητούμε την άμεση απάλειψη αυτού του αχρείαστου όρου σε βάρος των προσφύγων. Πριν 35 περίπου χρόνια σταμάτησε η ανέγερση κατοικιών σε ΤΚ γη. Δηλαδή οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τις κατοικίες για περίοδο τουλάχιστον 35 ετών.

Όταν σήμερα το κράτος μετά από 35 χρόνια τους εκδώσει Πιστοποιητικά Μίσθωσης χρειάζονται ακόμα 5 έτη για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν. Δηλαδή στα 35 χρόνια αναμονής προστίθενται χωρίς κανένα νόημα ακόμα 5 χρόνια. Ζητούμε την άμεση απάλειψη αυτού του αχρείαστου όρου σε βάρος των προσφύγων». 

 

Η Πολιτεία να δώσει λύσεις

O εκπρόσωπος των προσφυγικών χωριών στην  Ένωση Κοινοτήτων Μιχάλης Τζιώρτας (θα βρεθεί στη Βουλή)  μιλώντας στην Offsite News ανέφερε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, αφού επηρεάζονται πάρα πολλοί πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση, με ένα τίτλο στο χέρι οι πρόσφυγες θα μπορούν να διαχειριστούν την περιουσία τους. Ένα εύλογο ερώτημα είναι τι θα γίνει στις περιπτώσεις των αποθανόντων. Θέλουμε να βρεθούν λύσεις και η Πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες των προσφύγων».

>>>>Διαβάστε επίσης: Πληρώνουν πρόστιμο επανεγκατασταθέντες στα κατεχόμενα<<<<

Στη συνεδρία κλήθηκαν να βρεθούν οι: Eκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ), ο Ανάπλ. Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, εκπρόσωποι του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του ίδιου υπουργείου, των Επαρχιακών Διοικήσεων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.

 

Home