Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προσφυγικές κατοικίες μένουν χωρίς κληρονόμους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
11.10.2022

Προσφυγικές κατοικίες μένουν χωρίς κληρονόμους

Θέμα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής - Πάει Ολομέλεια το 0.4% στην αγοραπωλησία ακινήτου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Χωρίς κληρονόμους μένουν προσφυγικές κατοικίες αποθανόντων πριν το 2006. Το δεδομένο αυτό θορυβεί τη Βουλή η οποία συζητεί σήμερα το πρωί το θέμα. Η συζήτηση θα λάβει χώρα στην Επιτροπή Προσφύγων με στόχο να δοθούν εξηγήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε την κληρονομική διαδοχή των προσφυγικών κατοικιών αποθανόντων ιδιοκτητών εδώ και 16 χρόνια. Είναι ανεπίτρεπτο οι κατοικίες αυτές να μην μεταβιβάζονται σε κληρονόμους. Θέλουμε να μάθουμε πόσες είναι οι κατοικίες αυτές».

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι «σε περίπτωση που μας λεχθεί ότι στο νόμο δεν υπάρχει αναδρομικότητα έχουμε απάντηση. Η αναδρομικότητα πρέπει να συμβαδίζει με το δημόσιο συμφέρον εφόσον δεν το εξυπηρετεί όπως σε αυτή την περίπτωση τότε δεν πρέπει να ισχύει».

>>>>Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε λύση: Τίτλοι ιδιοκτησίας με υποσημείωση για πρόσφυγες<<<

Στατικός έλεγχος όλων των τουρκοκυπριακών περιουσιών

Η Επιτροπή Προσφύγων θα συζητήσει σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022  το θέμα που τιτλοφορείται: «Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, «θέλουμε όλες οι τουρκοκυπριακές περιουσίες προτού καν παραχωρηθούν να περνούν από στατικό έλεγχο. Τρέμουμε στην ιδέα να παραχωρήσουμε κάποιο σπίτι και να γίνουμε μάρτυρες κατεδάφισης μπαλκονιών και όχι μόνο».

Η Επιτροπή Προσφύγων θα συζητήσει και την καταβολή 0.4% λόγω αγοραπωλησίας ακινήτου στο Κτηματολόγιο αφού εάν γινόταν αυτό ο Φορέας θα εξασφάλιζε 25-30 εκ. που θα πήγαιναν στους πρόσφυγες. Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Home