Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόσω ολοταχώς για δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 17.04.2022

Πρόσω ολοταχώς για δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο

Αναμονή για το νομοσχέδιο - Τι δηλώνει στην Offsite ο Πρύτανης το ΠΚ

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή κλινικών στην Κύπρο αφού αυτό θα επιφέρει πολλά οφέλη. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή κλινικές.

Παρ’όλα αυτά όμως, το νερό ξεκίνησε να μπαίνει στο αυλάκι. Στις 24 Μαρτίου η επιτροπή Υγείας συζήτησε το νομοσχέδιο περί συνεργασίας των Πανεπιστημίων και Οργανισμού/Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο του 2020, το οποίο θα δημιουργήσει τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. 

Μάλιστα δόθηκε επιπλέον παράταση 2 μηνών ώστε αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, το νομοσχέδιο να πάρει την τελική του μορφή, να κατατεθεί στην επιτροπή Υγείας και ακολούθως να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στην επιτροπή Υγείας. 

Γιατί πρέπει να έχει η Κύπρος πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή κλινικές

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης μίλησε στην Offsite και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει η Κύπρος να αποκτήσει πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια, τονίζοντας αρχικά πως η «η ύπαρξη πανεπιστημιακών κλινικών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ιατρικής σχολής».

«Η Ιατρική Σχολή του ΠΚ στελεχώνεται από ακαδημαϊκούς γιατρούς οι οποίοι έχουν ερευνητικό έργο, δηλαδή στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται και η έρευνα και η διδασκαλία και η εξάσκηση του επαγγέλματος». 

Με την δημιουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή κλινικών, όπως σημείωσε ο Πρύτανης, οι ακαδημαϊκοί γιατροί θα μπορούν να ασκούν το κλινικό τους έργο και παράλληλα το ακαδημαϊκό-ερευνητικό τους έργο

«Μέχρι τώρα πολλοί Κύπριοι πήγαιναν στο εξωτερικό για επεμβάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαιναν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε νοσοκομεία τα οποία στελεχώνονται, εποπτεύονται από ακαδημαϊκούς γιατρούς», σημείωσε.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε πως πρέπει οι κλινικές που θα δημιουργηθούν να είναι όντως πανεπιστημιακές. «Θα πρέπει να υπάρχει η διεύθυνση -ως προς το επιστημονικό κομμάτι τουλάχιστον- να ανήκει στους καθηγητές της ιατρικής σχολής και θα απαιτείται η συνεργασία με τους υπόλοιπους γιατρούς των νοσηλευτηρίων. Και οι γιατροί του δημοσίου θα επωφεληθούν από την παρουσία των ακαδημαϊκών γιατρών, αλλά και οι ακαδημαϊκοί γιατροί θα επωφελούνται από την συνεργασία τους με τους γιατρούς που υπάρχουν στα νοσηλευτήρια». 

Ερωτηθείς ο Πρύτανης απάντησε ότι επί του παρόντος εκείνο που είναι εφικτό να γίνει, είναι να λειτουργήσουν πανεπιστημιακές κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Για παράδειγμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Μακάρειο Νοσοκομείο να μπορεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου να λειτουργήσει πανεπιστημιακές κλινικές σε κάποιες ειδικότητες. Δε θα έχουμε κλινικές σε όλες τις ειδικότητες αλλά σε βασικές ειδικότητες όπως είναι για παράδειγμα η καρδιολογία, η παθολογία, η παιδιατρική». 

0
Home