Προσοχή: Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην αγορά

Προσοχή: Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην αγορά

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τα παιχνίδια

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν  στις  αγορές  διαφόρων  κρατών-μελών της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης επικίνδυνα προϊόντα τα πλείστα εκ των οποίων αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

 

Η Υπηρεσία παραθέτει κατάλογο με τα επικίνδυνα προϊόντα και καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεση τους και να ειδοποιήσουν  την Υπηρεσία.  

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν  τα  πιο  κάνω  προϊόντα  να  σταματήσουν  να  τα  χρησιμοποιούν και  να  τα επιστρέψουν  στον  πωλητή,  δηλαδή  από  το  κατάστημα  από  τα  οποία  τα  έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να την ενημερώσουν σχετικά.

 

Τα επικίνδυνα προϊόντα στα οποία αναφέρεται η Υπηρεσία είναι τα ακόλουθα :

 

Παιχνίδια τζελ με φωτεινή πηγή LED, μάρκας Crazy  Aarons, μοντέλα Cosmics και Phantoms, με  γραμμοκώδικες  019962872143  και 019962873447  και  με  χώρα  κατασκευής  τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης στην όραση από την υψηλή ακτινοβολία  που  εκπέμπει  η  φωτεινή  πηγή LED.

 

Παρκοκρέβατο,  μάρκας 4BABY,  μοντέλο  4 baby Vegas, με γραμμοκώδικα 5901691951617 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος  τραυματισμού λόγω  του  ότι  το παρκοκρέβατο  δεν  συμμορφώνεται  με  το σχετικό πρότυπο ασφαλείας.  

Παρκοκρέβατο,  μάρκας Beticco,  μοντέλο Beticco  Change, με γραμμοκώδικα 59354444και με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και ασφυξίας λόγω του ότι το παρκοκρέβατο δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφαλείας.  

Μαλακό  παιχνίδι  με  μαγνήτη,  που προσομοιάζει με γλύκισμα, άγνωστης μάρκας, μοντέλο B7-02 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος  πνιγμού από  πιθανή  κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από τα παιχνίδια γιατί  μπορεί  να  εκληφθούν  σαν τρόφιμα από τα παιδιά.  

Παιχνίδι  δραστηριοτήτων,  μάρκας BamBam, μοντέλο   FP025,   με   γραμμοκώδικα 5902012716359 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος  πνιγμού από  πιθανή  κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από το παιχνίδι.  

Παιχνίδι  δραστηριοτήτων,  μάρκας Lorelli, μοντέλο Paradise    Art.    No.    1030031,  με γραμμοκώδικα 3800151916147και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος  πνιγμού  από  πιθανή  κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από το παιχνίδι.  

Μαλακό  παιχνίδι  με  μαγνήτη,  που προσομοιάζει με γλύκισμα, άγνωστης μάρκας, μοντέλο B7-03 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπάρχει  κίνδυνος  πνιγμού από  πιθανή  κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από τα παιχνίδι γιατί  μπορεί  να  εκληφθούν  σαν τρόφιμα από τα παιδιά.  

Αναπτήρες, μάρκας Unilte, μοντέλο 11944-01 και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Υπάρχει κίνδυνος  πυρκαγιάς  και  εγκαυμάτων λόγω απουσίας  μηχανισμού ασφαλείας  στον αναπτήρα.  

Φωτεινός  δείκτης  λέιζερ,  μάρκας G.M.T, μοντέλο  18064,  με  κωδικό  1200916,  με γραμμοκώδικα 8000012009161και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης στην όραση από την υψηλή ακτινοβολία  που  εκπέμπει  η  φωτεινή  πηγή λέιζερ.  

Από την ΥΠΚ σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Ορισμένων Πτυχών της Πώλησης Καταναλωτικών Αγαθών  και  των  Συναφών  Εγγυήσεων  Νόμο,  σε  περίπτωση  αγοράς  μη  ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης.  

Διευκρινίζεται πως αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο 2 ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

 

Home