Προσωρινά ελεύθερος ο Κορκμάζ με εγγυήσεις €110.000

Προσωρινά ελεύθερος ο Κορκμάζ με εγγυήσεις €110.000

Κούρδοι αιτητές πολιτικού ασύλου και λίγοι Ελληνοκύπριοι συμπλήρωσαν το ποσό που χρειαζόνταν ο Κούρδος αγωνιστής

Ελεύθερος αφέθηκε γύρω στις 11 σήμερα το πρωί ο εκζητούμενος από τις Γερμανικές αρχές, Κούρδος Τσερκέζ Κορκμάζ ο οποίος τελούσε υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.  

Σύμφωνα με την Αστυνομία, φίλοι του Κορκμάζ προσήλθαν το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και κατέθεσαν το χρηματικό ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ και αξιόχρεες εγγυήσεις ύψους 80 χιλιάδων ευρώ που είχαν τεθεί ως εγγύηση από το Δικαστήριο σε προηγούμενη δικάσιμο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι 30 χιλιάδες ευρώ συγκεντρώθηκαν από έρανο που διενήργησαν φίλοι και υποστηρικτές του εκζητούμενου ενώ οι τραπεζικές αξιόχρεες εγγυήσεις ύψους 80 χιλιάδων ευρώ κατατέθηκαν από δύο επιχειρηματίες.

 

Μετά την εκπλήρωση των εγγυήσεων ο Κορκμάζ αφέθηκε ελεύθερος και παραλήφθηκε από φίλους του για να τον μεταφέρουν σε κατοικία που θα διαμένει από τώρα και στο εξής.  

Ο Κορκμάζ θα πρέπει επίσης να παρουσιάζεται καθημερινά σε Αστυνομικό σταθμό στη Λεμεσό ενώ έχει ήδη καταθέσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.  

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη του Τσερκέζ Κορκμάζ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση του στη Γερμανία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.  

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δικάσιμο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Αμβούργου είχε κριθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου Λάρνακας, ως μη αρμόδια Δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κορκμάζ.  

Μετά την εξέλιξη αυτή οι Γερμανικές αρχές απέστειλαν νέο ένταλμα έκδοσης του Τσερκέζ Κορκμάζ, αυτή τη φορά υπογεγραμμένο από Δικαστήριο της χώρας, βάσει του οποίου επανασυνελήφθη.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ και διαφόρων οργανώσεων, διοργανώνεται το Σάββατο (15.06) στη Λευκωσία, εκδήλωση συμπαράστασης προς τον ίδιο και προς τον κουρδικό αγώνα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και βουλευτών από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι στην δικάσιμο της περασμένης Δευτέρας (03.06), παρότι αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερος μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, εντούτοις επανασυνελήφθη μετά από νέο ένταλμα έκδοσης που εξέδωσαν οι γερμανικές αρχές.

Home