Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προσπάθεια για να τα βρουν για απογευματινά νοσοκομεία αλλά...

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
20.10.2021 - 06:00

Προσπάθεια για να τα βρουν για απογευματινά νοσοκομεία αλλά...

Καθορίστηκε συνάντηση αλλά ίσως δεν πάνε οι γιατροί - Τι προνοεί η πρόταση ΟΚΥπΥ

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

«Δεν μπορεί το 2021 τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουν εξοπλισμό και άρτιο προσωπικό που ξεπερνά τις εφτά χιλιάδες ανθρώπους». Αυτή ήταν η δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Χρίστη Λοϊζίδη, ο οποίος στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης χθες Τρίτη (19/10) απάντησε στα πυρά που δέχεται ο Οργανισμός το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως «δεν μπορεί ο εργαζόμενος να αναγκάζεται να ζητά άδεια από την εργασία του για να επισκεφθεί τον γιατρό του». 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αύριο Πέμπτη (21/10) έχει ήδη καθοριστεί συνάντηση του κ. Λοϊζίδη με τον κ. Σωτήρη Κούμα (Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών) και τον κ. Μωυσή Λάμπρου (Μέλος της Κλαδικής Γιατρών ΠΑΣΥΔΥ) όπου θα συζητήσουν την πρόταση του ΟΚΥπΥ για τα απογευματινά ωράρια στα νοσηλευτήρια.

Αντιδρούν οι συντεχνίες των γιατρών

Σε δηλώσεις του στην Offsite ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως ο κ. Λοϊζίδης αποκάλυψε την συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης.

«Η συνάντηση ήταν καθορισμένη ως άτυπη. Ως ΠΑΣΥΚΙ μας λυπεί το γεγονός ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε την συνάντηση», δήλωσε ο κ. Κούμας.

Πρόσθεσε δε πως υπάρχει ad hoc επιτροπή υπό τον υπουργό υγείας της οποίας προεδρεύει η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου.

«Εάν ο Εκτελεστικός Διευθυντής θέλει να δημιουργήσει κλίμα επικοινωνιακό θα πρέπει να σκεφτεί και τις επιπτώσεις. Μπορεί να καταστραφεί η όλη προσπάθεια που γίνεται με το να δυναμιτίζει το κλίμα».

Σε ό,τι αφορά τα όσα δήλωσε στη διάσκεψη Τύπου ο κ. Λοϊζίδης, ο κ. Κούμας τόνισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα δώσει απαντήσεις για τα όσα δε γίνονται στα Νοσοκομεία. 

Πάντως ο κ. Κούμας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ότι την ερχόμενη Πέμπτη μπορεί και να μην παραστούν στη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ. 

Τι προνοεί η πρόταση του ΟΚΥπΥ

Όπως εξήγησε στην Offsite ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, η πρόταση του Οργανισμού χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τα εξωτερικά ιατρεία και το δεύτερο μέρος οι χειρουργικές επεμβάσεις. 

Για τις επεμβάσεις και τα απογεύματα ο κ. Χαριλάου τόνισε πως θα γίνονται εκεί και όπου υπάρχουν λίστες αναμονής. «Δεν είναι όπως παλιά που είχαν όλες οι ειδικότητες λίστες αναμονής, καθώς πλέον υπάρχει και το ΓεΣΥ».

Για την αποζημίωση που θα λαμβάνουν για τις επεμβάσεις ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως η κάθε ιατρική πράξη σήμερα, έχει και μια τιμή από τον ΟΑΥ.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Για παράδειγμα αν για μια επέμβαση η αποζημίωση είναι 1000 ευρώ για όλα (χειρουργείο, αναλώσιμα, φάρμακα, νοσηλεία ασθενή), ο ΟΚΥπΥ με την πρόταση του θα δίνει το 20% του ποσού το οποίο θα μοιράζεται η ομάδα που θα βρίσκεται εντός του χειρουργείου»

Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία η πρόταση του ΟΚΥπΥ προνοεί όπως ο κάθε γιατρός -όλες οι ειδικότητες- θα πρέπει να δουλεύει και ένα απόγευμα την εβδομάδα. 

«Αντί να ξεκινά στις 07:30 το πρωί δουλειά, για παράδειγμα ένας γιατρός θα πάει στις 10:00 και θα αποχωρεί στις 18:00 το απόγευμα», σημείωσε ο κ. Χαριλάου, για να τονίσει καταληκτικά πως δεν πρόκειται να προστεθούν επιπλέον ώρες εργασίας στους γιατρούς. 

Home