Πρόστιμο για παράνομη διακίνηση, πώς μπορείς να καταλήξεις φυλακή

Πρόστιμο για παράνομη διακίνηση, πώς μπορείς να καταλήξεις φυλακή

Τι ισχύει με όσους έγραψαν μέχρι ψες

Τρεις ημέρες μετά την απόφαση για επιβολή ποινής 150 ευρώ σε όσους δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα της ελεγχόμενης διακίνησης το πρόστιμο θεσμοθετείται και νομοθετικά. Σήμερα Παρασκευή στη συνεδρία express της Ολομέλειας της Βουλής θα μπουν οι νομοθετικές νόρμες της ποινής και θα ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξουν φυλακίσεις. Πάντως το πρόστιμο με δικαστική απόφαση μπορεί να αγγίξει και το ποσό των 3000 ευρώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επιβολή προστίμου 150 ευρώ στους παρανομούντες και σήμερα θα βρεθεί με τη μορφή του κατ’επείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει τα χέρια της Αστυνομίας.

Το νομοσχέδιο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εγκριθεί ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι οι λεπτομέρειες. Ειδικότερα τι θα ισχύσει τελικά με δεδομένο ότι τρέχει ήδη ο νόμος Περί Λοιμοκάθαρσης. Στη βάση σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, η νομοθεσία επισύρει ποινή φυλάκισης  που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 685 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές της φυλάκισης και του προστίμου.

Νομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νόμος Περί Λοιμοκάθαρσης δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ αφού είναι αντισυνταγματικό. Άρα όσοι καταγγέλθηκαν για το Νόμο Περί Λοιμοκάθαρσης θα ετοιμαστεί ποινικός φάκελος και θα κατηγορηθούν με αυτό το νόμο. Απ’ εκεί και πέρα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι λόγω εκτάκτου ανάγκης ο νόμος για το πρόστιμο των 150 ευρώ  θα δημοσιευτεί άμεσα στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους και θα ισχύει από την Παρασκευή. Άρα, όσοι παραβιάσουν από σήμερα το νόμο της ελεγχόμενης διακίνησης θα καταβάλουν το ποσό των 150 ευρώ.Δεν αποκλείεται να γίνει νομοτεχνικό τρικ μέσω κανονισμών, κάτι που θα φανεί σήμερα. Όπως πληροφορούμαστε, θα γίνει προσπάθεια ο νόμος να έχει αναδρομικότητα.

Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι από σήμερα και μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, η Αστυνομία ίσως παραπέμπει τους παραβάτες ενώπιον Δικαιοσύνης όταν δεν εφαρμόζουν το νόμο μη τηρώντας τις προϋποθέσεις που τέθηκαν μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τη Δευτέρα και εφόσον αυτό γίνεται επανειλημμένα.

Όσον αφορά πότε μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι όλα εξαρτώνται από το Δικαστήριο και τις συνθήκες κάθε αδικήματος.

 

Home