Πρωταράς: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες του bar

Πρωταράς: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες του bar

Τι αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τις εικόνες σε μπαρ και άλλα κέντρα διασκεδάσεως

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις σκηνές που διαδραματίστηκαν σε κέντρα διασκέδασης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, σημειώνοντας πως οι ιδιοκτήτες συγκεκριμένου κέντρου αναψυχής ηθελημένα αγνόησαν τις συνεχείς καταγγελίες, αφού, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η εν λόγω επιχείρηση φέρεται να λειτουργούσε χωρία άδεια και παραβιάζοντας τον περί Λοιμοκάθαρσης νόμο. 

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, η Αστυνομία καταχώρισε εννέα υποθέσεις σε βάρος των ιδιοκτητών: οι πέντε αφορούν παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και οι άλλες τέσσερις αφορούν το γεγονός ότι το υποστατικό λειτουργούσε χωρίς άδεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Αυτούσια η δήλωση του Υπουργού:

"Τις τελευταίες μέρες είδαμε απαράδεκτες σκηνές ασύγγνωστης ανευθυνότητας από κέντρα διασκέδασης. Οι σκηνές αυτές θορύβησαν τόσο την Κυβέρνηση όσο και τον υγιώς σκεπτόμενο κόσμο. Τον κόσμο που με περισσή πειθαρχία και υπευθυνότητα συμμορφώθηκε και τήρησε τον δύσκολο εγκλεισμό και τα άλλα μέτρα που η προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού επέβαλλε.

Η Αστυνομία πιστεύω έπραξε το καθήκον της μέσα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που η Κυβέρνηση ζήτησε να αλλάξει για να προβλέπει σοβαρότερες κυρώσεις στις περιπτώσεις εκείνες όπου ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραλείπουν το αυτονόητο για την προστασία της υγείας των πολιτών, δηλαδή να συμμορφώνονται στα ξεκάθαρα και απλά πρωτόκολλα και οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς χρειάστηκε να γίνουν αρκετές καταγγελίες. Για κάποιες εκδόθηκαν εξώδικα, ενώ άλλες θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και υποδείξεις της Αστυνομίας για τήρηση των μέτρων και των διαταγμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας και ευρύτερα του συνόλου, συνέχισαν να παρανομούν. Οι ιδιοκτήτες ενός συγκεκριμένου κέντρου αναψυχής ηθελημένα αγνόησαν τις συνεχείς καταγγελίες, αφού, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η εν λόγω επιχείρηση φέρεται να λειτουργούσε χωρία άδεια και παραβιάζοντας τον περί Λοιμοκάθαρσης νόμο. Σήμερα το πρωί, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας, εξέδωσε Διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της επιχείρησης αυτής μέχρι την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης λόγω της λειτουργίας της χωρίς άδεια. Σημειώνω ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί διάταγμα αναστολής της προσωρινής λειτουργίας της επιχείρησης με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως νόμο, κάτι που προνοείται στο νομοσχέδιο που υπέβαλε προς ψήφιση η Κυβέρνηση και εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

 Το Διάταγμα επιδόθηκε στους ιδιοκτήτες του κέντρου αναψυχής αυθημερόν και οι υποθέσεις ορίστηκαν για περαιτέρω εκδίκαση στις 16 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία καταχώρισε εννέα υποθέσεις σε βάρος των ιδιοκτητών: οι πέντε αφορούν παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και οι άλλες τέσσερις αφορούν το γεγονός ότι το υποστατικό λειτουργούσε χωρίς άδεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση και τις απαράδεκτες εικόνες που όλοι είδαμε, δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω εκ νέου τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που άνοιξαν ή ανοίγουν σύντομα, σε πλήρη συμμόρφωση με το διάταγμα που εκδόθηκε και το οποίο διαλαμβάνει τους όρους λειτουργίας τους και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Τυχόν μη συμμόρφωση στα μέτρα με τα οποία επιτράπηκε η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και όσα με θυσίες και στερήσεις η κοινωνία πέτυχε και που έθεσαν τα θεμέλια για να είναι σε θέση να επανεκκινήσει η οικονομία σε ελεγχόμενο πλαίσιο.

Παρακαλώ με την ευκαιρία αυτή τους συμπολίτες μας, σαν θαμώνες στις επιχειρήσεις αυτές, να είναι υποψιασμένοι και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις, συναθροίσεις ή συμπεριφορές οι οποίες να μην συνάδουν με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζω ότι η Αστυνομία, σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια Τμήματα των Υπουργείων που εμπλέκονται, συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους στη βάση των διαταγμάτων και θα είναι αυστηρή στην πλήρη εφαρμογή και συμμόρφωση προς αυτά.

Τέλος, την ίδια ώρα, παρακαλώ την αρμόδια Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μέλη της οποίας έκριναν ως «εξοντωτική» την αύξηση των ποινών και των προστίμων που η Κυβέρνηση εισηγήθηκε, να κάνει δεύτερες σκέψεις για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της και να τα προωθήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια το συντομότερο. Ο ίδιος θέτω τον εαυτό μου οποιαδήποτε ώρα στη διάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για περαιτέρω συζήτηση της πρότασής μας."

Home