Προτάσεις για διαχείριση συνόρων θα καταθέσει ο Νουρής

Προτάσεις για διαχείριση συνόρων θα καταθέσει ο Νουρής

Στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

Ανησυχίες για τον προτεινόμενο κανονισμό για τους ελέγχους στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προανήγγειλε πως θα εγείρει μαζί με τις άλλες τέσσερις χώρες της ομάδας Μεσογειακών κρατών μελών MED5 (την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα) ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.  

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι τα κράτη πρώτης γραμμής θα καταθέσουν πρόταση στη βάση της αρχής πως η αλληλεγγύη και ο διαμοιρασμός ευθύνης για τις μεταναστευτικές ροές θα πρέπει να διασυνδέονται με όποια μέτρα αποφασιστούν. Στην πρόταση περιλαμβάνεται το θέμα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και η προώθηση συμφωνιών με τρίτες χώρες για τις επιστροφές.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι το Συμβούλιο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Αφγανιστάν και την πρόοδο στις ενέργειες που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών.

 

«Το ανθρωπιστικό ζήτημα μας απασχολεί όλους ιδιαίτερα και φυσικά θα είναι μακρά η συζήτηση για το πώς προχωρούν τα πράγματα».  

«Όμως την ίδια στιγμή θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους μου πώς να αποτρέψουμε την όποια νέα μαζική εισροή μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.  

Επισημαίνοντας πως «η Κύπρος έχει μακρά εμπειρία, με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία», πρόσθεσε πως «με τους εταίρους των MED5, των Μεσογειακών χωρών, θα εγείρουμε το ζήτημα και τη μεγάλη ανησυχία μας για τον προτεινόμενο κανονισμό για τους ελέγχους στα σύνορα».  

Όπως είπε, «για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, οι αρχές της αλληλεγγύης και ευθύνης πρέπει να είναι αλληλοσυνδεδεμένες τόσο με όποιο μέτρο αποφασιστεί όσο και με το νέο πακέτο» για τη μετανάστευση και το άσυλο.  

«Για αυτό σήμερα θα προτείνουμε τρία συγκεκριμένα μέτρα και φυσικά θα επιδιώξουμε συμφωνία για αυτά, για τη διαχείριση των συνόρων και για την ανάγκη να υπάρχουν κεντρικά συμφωνημένες διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τρίτων χωρών ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των επιστροφών», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home