Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόταση: Έξτρα χρέωση σε ποτά & επιστροφή από μηχανές ανακύκλωσης

Του Σωτήρη Νικηφόρου -
28.04.2019 - 06:44

Πρόταση: Έξτρα χρέωση σε ποτά & επιστροφή από μηχανές ανακύκλωσης

Thumbnail
Θα πληρώνουμε έξτρα χρήματα για ποτά και θα παίρνουμε πίσω τα χρήματα από μηχανές ανακύκλωσης (Βίντεο)

Να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών στην Κύπρο επιχειρεί το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μαζί με ομάδα εταιρειών που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν εγγυοδοτικό σύστημα ανακύκλωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευασιών. 

Συγκεκριμένα βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση και γίνονται διάφορες συζητήσεις και επαφές όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να μπουν στη ζωή μας μας μηχανές ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών. 

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με πρωτοπόρο την Γερμανία, στην Αμερική αλλά και σε χώρες της Ασίας.

*Έτσι λειτουργούν οι μηχανές ανακύκλωσης

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε επαφή λοιπόν με ομάδα εταιρειών και προς το παρόν το θέμα είναι προς διερεύνηση κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο και εξετάζεται στα πλαίσια της ευρύτερης επικαιροποίησης και αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. 

mixan

Επιπλέον χρέωση στα μπουκάλια και επιστροφή χρημάτων με ανακύκλωση

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί ως ακολούθως. Στα διάφορα ποτά που βρίσκονται σε ανακυκλώσιμα υλικά, (πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, τενεκεδάκια) θα υπάρχει επιπλέον χρέωση. Σε χώρες της ΕΕ είναι από 8 μέχρι και 25 σεντ, αναλόγως του υλικού. Αυτό το ποσό θα επιστρέφεται στον πελάτη, εφόσον επιστρέψει το μπουκάλι για ανακύκλωση σε συγκεκριμένες μηχανές που θα βρίσκονται σε όλες τις υπεραγορές και σε άλλες σημεία στις πόλεις. Η μηχανή θα βγάζει απόδειξη για τα μπουκάλια που θα τοποθετούμε και αυτή η απόδειξη θα ανταλλάζεται με χρήματα σε διάφορα σημεία, π.χ. στις υπεραγορές.

Το ύψος του ποσού δεν θα είναι ευκαταφρόνητο και αυτό είναι σημαντικό για να ‘’αναγκάζει’’ ουσιαστικά τον πελάτη να επιστρέψει το μπουκάλι.

 

Παράδειγμα

Εάν ένα αναψυκτικό στοιχίζει σήμερα 1.00 ευρώ, θα υπάρχει έξτρα χρέωση π.χ. 15 σεντ. Άρα ο πελάτης θα αγοράζει 1.15 ευρώ το ποτό του, και θα παίρνει πίσω τα 15 σεντ εάν και εφόσον επιστρέψει το άδειο μπουκάλι στις μηχανές ανακύκλωσης. 

Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση λοιπόν, το παρακολουθούμε για τυχόν εξελίξεις που θα προκύψουν. 

Home