Πρόταση για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα πανεπιστήμια

Πρόταση για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα πανεπιστήμια

Τι λέει στην Offsite ο βουλευτής Χ. Θεοπέμπτου

Την πρόταση να προσφέρεται το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα πανεπιστήμια έκανε με επιστολή του σε όλους τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Κύπρου, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό. 

Σύμφωνα, με την επιστολή του κ. Θεοπέμπτου προτείνεται η διδασκαλία του μαθήματος αυτού να γίνεται την πρώτη εβδομάδα που παρουσιάζονται οι πρωτοετείς φοιτητές στο πανεπιστήμιο, την λεγόμενη εβδομάδα προσανατολισμού (Induction week). 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Όπως ανέφερε στην Offsite ο βουλευτής, αφορμή της πρότασης αυτής από μέρους του ήταν οι πολλές εκτρώσεις που παρατηρούνται στο νησί μας αλλά και η εφαρμογή της πρακτικής αυτής στο εξωτερικό. “Στην Κύπρο γνωρίζουμε ότι γίνονται αρκετές εκτρώσεις, όταν συζητούσαμε το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι γυναικολόγοι παραδέχτηκαν ότι είναι αρκετές οι εκτρώσεις, παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο επίσημο νούμερο. Ξέρουμε όμως ότι είναι πολλές χιλιάδες κάθε χρόνο. Επιπλέον, είχα κάνει μια πρόταση νόμου για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να είναι υποχρεωτική και τι πρέπει να κάνει μια κοπέλα σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ωστόσο υπήρχαν ενστάσεις από γυναικείες οργανώσεις. Έχω δουλέψει σε Πανεπιστήμια και ξέρω τι συμβαίνει με τους νεαρούς σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Επίσης και από την εμπειρία μου στις σπουδές μου στην Αγγλία, η πρακτική αυτή υπάρχει κατά την πρώτη εβδομάδα ξενάγησης στο Πανεπιστήμιο"

Όπως τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου η παρουσίαση αυτή στους νεαρούς φοιτητές είναι αρκετά σημαντική. “Η συζήτηση του θέματος 1-2 ώρες με κάποιον ειδικό μπορεί να προλάβει αρκετά, είναι η εποχή που οι φοιτητές πλέον είναι μόνοι τους στο πανεπιστήμιο και ξεκινούν οι αντιδράσεις”. 

Αυτούσια η επιστολή του βουλευτή στους πρυτάνεις

2

Τι συμβαίνει όμως στα σχολεία με την σεξουαλική διαπαιδαγώγιση 

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου στα σχολεία υπάρχουν πολύ καλά εγχειρίδια για το θέμα αυτό, αλλά αρκετοί καθηγητές δεν κάνουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ο λόγος είναι η ανησυχία που επικρατεί στην τάξη και το ότι οι μαθητές δεν δίνουν την σημασία που θα έπρεπε. “Ο εκπαιδευτικός πρέπει να ξέρει να χειριστεί τα παιδιά σε τέτοιες καταστάσεις για να γίνει σωστά ένα τέτοιο μάθημα”.

Ερωτηθείς αναφορικά με την ανταπόκριση της επιστολής του ο κ. Θεοπέμπτου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια επίσημη απάντηση από τα πανεπιστήμια, ωστόσο ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι οι πρυτάνεις δε θα αρνηθούν την πρόταση του. 

 

Home