Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Προτεραιότητα η ασφάλεια πολίτη και η καταπολέμηση εγκλήματος"

Offsite Team -
27.06.2019 - 17:46

"Προτεραιότητα η ασφάλεια πολίτη και η καταπολέμηση εγκλήματος"

Thumbnail
Τι λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Η ασφάλεια του πολίτη και η καταπολέμηση του εγκλήματος αποτελούν ουσιώδεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι διαχρονική υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης είναι η συνεχής αναβάθμιση των σωμάτων ασφαλείας, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, με μεταβαλλόμενες και επιτακτικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Σε ομιλία του κατά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία και τους επικεφαλής Διευθύνσεων και Τμημάτων της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «αυτή η Κυβέρνηση έχει πράξει πολλά μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει ουσιαστικά ανοίξει το δρόμο, τόσο του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, όσο και της Πυροσβεστικής», σημειώνοντας ότι έχουν τροχοδρομηθεί ήδη πολύ σημαντικές δράσεις για την αναβάθμιση τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης «απτά παραδείγματα αποτελούν η κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της, η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες με απώτερη επιδίωξη τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, την εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και τη θεσμοθέτηση του ορθού πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».

 

«Στόχος», είπε, «παραμένει η ολοκλήρωση του έργου της αναδιοργάνωσης μέχρι τις αρχές του 2022.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τη δημιουργία της Ακτοφυλακής η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία δύσκολή πρόκληση, αυτήν της φύλαξης των συνόρων σε περίοδο έξαρσης της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα».

Ανέφερε, επίσης, πως «ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Αστυνομίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις προτεραιότητες μας, όμως παράλληλα, θα πρέπει να εστιάσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, στα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού η αξιοκρατία είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας».

Είπε εξάλλου ότι έγιναν και θα γίνουν σημαντικά βήματα σε θέματα αξιοκρατίας, όπως η αναθεώρηση των κριτηρίων πρόσληψης, η θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις, η θέσπιση διαδικασιών για επιλογή υποψηφίων για εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στα κριτήρια προαγωγής, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί μελέτη η οποία περιέχει σημαντικές διαπιστώσεις και εισηγήσεις και για την οποία έχουμε τοποθετηθεί ως Υπουργείο, για να προσθέσει ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να οριστεί μια Επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τα όσα έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, έχοντας παράλληλα υπόψη ότι το θέμα εμπίπτει και στο πλαίσιο  της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας στον πυλώνα, που αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού».

Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης

Αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχει ήδη τροχοδρομηθεί η πρόσληψη 200 αστυνομικών, 30 ειδικών αστυνομικών και 56 πυροσβεστών φέτος, και άλλων 200 αστυνομικών και 30 ειδικών αστυνομικών το έτος 2020.

Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι αναμένονται τα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης για το θέμα του προσωπικού.

Διαφθορά και καταπολέμηση εγκλήματος

Για το θέμα  της διαφθοράς, ο Υπουργός είπε η σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και τα πολύ καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εργασίας της αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τον σκοπό αυτό, για να επαναλάβει ότι θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή στην διαφθορά και ότι «οι διεφθαρμένοι δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο αστυνομικό σώμα».  

Σχετικά με το θέμα της καταπολέμησης του εγκλήματος, είπε πως «θα πρέπει όλοι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας τόσο για πρόληψη όσο και καταπολέμηση κάθε μορφής σοβαρού εγκλήματος που ταλανίζει την σημερινή κοινωνία όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα, με έμφαση στα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος παιδιών όπως είναι η παιδική πορνογραφία, αλλά και ευρύτερα κάθε αδίκημα που συνιστά κάθε μορφής κακοποίηση παιδιού».  

Οδική Ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά στην οδική ασφάλεια, ο κ. Σαββίδης είπε πως είναι πραγματικά λυπηρό να θρηνούμε τόσους πολλούς ανθρώπους στην άσφαλτο τόσο άδικα, σημειώνοντας ότι «φέτος μόνο χάσαμε 19 συνανθρώπους μας.»

«Από πλευράς Υπουργείου», είπε, «έχουν προωθηθεί πολλά μέτρα όπως είναι η δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, η εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής, η σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, κ.ά., ενώ έχουμε καταθέσει σαν Υπουργείο, δέσμη νομοσχεδίων για την αύξηση των ποινών στις οδικές παραβάσεις».  

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, λέγοντας πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβε την Αρχηγία είναι γνωστές. Είπε ότι η Αστυνομία, ενώ βρισκόταν σε μια πολύ καλή πορεία εκσυγχρονισμού και βελτίωσης, βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτοφανές έγκλημα, για το οποίο κρίνεται από την πολιτεία, την κοινωνία και την κοινή γνώμη σε δύο καίρια ζητήματα της αποστολής της, τον επαγγελματισμό της και την αποτελεσματικότητά της.

«Είμαι αποφασισμένος ως Αρχηγός Αστυνομίας με την στενή συνεργασία της λοιπής ηγεσίας, να ρίξω όλο το βάρος των γνώσεων και εμπειριών μας, για να επιτύχουμε την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την ανάκτηση του κύρους της Αστυνομίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτήν. Τα συγκλονιστικά συμβάντα έχουν γίνει η αιτία και η αφορμή για ανασύνταξη δυνάμεων. Θεωρώ ως ελάχιστο δείγμα γραφής της άμεσης αντίδρασής μας, το γεγονός ότι ο στυγερός εγκληματίας Νίκος Μεταξάς, που αφαίρεσε τη ζωή 7 ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. Το Δικαστήριο του επέβαλε την πιο βαριά ποινή ισοβίτη στα ιστορικά της Δικαιοσύνης, από την εποχή της κατάργησης της θανατικής ποινής», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή, υπήρξε προϊόν της σκληρής και επίπονης προσπάθειας, που ανέλαβαν οι ανακριτές μας, κάνοντας το πρώτο σημαντικό έμπρακτο βήμα, αναστροφής των εντυπώσεων και της εικόνας που δημιουργήθηκε, για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας».  

«Μιας εικόνας που την αδικεί, σε σχέση με το πολύπλευρο έργο της. Και αδικεί κυρίως την πλειοψηφία των μελών μας, αλλά μας υποχρεώνει να παραδεχθούμε ότι κρινόμαστε σε κάθε πράξη ή παράλειψή μας» συνέχισε.  

Σύμφωνα με τον Αρχηγό, πρέπει να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά, αξιοποιώντας με τον βέλτιστο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους Αστυνομικούς. «Το όραμά μας, η αποστολή και οι προτεραιότητές μας λοιπόν, ενώ παραμένουν ακέραιες, επαναξιολογούνται με ενισχυμένο κέντρο βάρους την λήψη μέτρων και την περαιτέρω αξιοποίηση των ανθρώπινων και άλλων πόρων μας, με απώτερο στόχο την προστασία των πολιτών», ανέφερε.  

Ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης της και γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, για να εκφράσει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες τους προσδοκίες και το πράττει άμεσα.  

Είπε ακόμη πως το όραμα, οι προτεραιότητες και οι στρατηγικοί στόχοι της Αστυνομίας, δεν διαφοροποιούνται με την αλλαγή του Αρχηγού, γιατί έχουν καθοριστεί από καιρό και με συλλογική προσπάθεια, για να σημειώσει ότι «στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας είναι η καταπολέμηση του Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος, της διαφθοράς, της τρομοκρατίας, της εξάπλωσης των ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης, η μείωση των τροχαίων σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων, η αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και αλλού, ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, η εφαρμογή της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «μέσα από αυτές τις προτεραιότητες και αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, ρίχνουμε το βάρος στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, στην ενίσχυση των μελών μας στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος για πάταξη του εγκλήματος και άλλων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς, στην καλύτερη στελέχωση των Τμημάτων Ανίχνευσης του Εγκλήματος, της Τροχαίας, των Αστυνομικών Σταθμών και στην αναβάθμιση της φυσικής παρουσίας της Αστυνομίας στους δρόμους και δίπλα στον πολίτη».

 «Παράλληλα έχουμε εφαρμόσει σειρά από μέτρα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διερεύνηση υποθέσεων για τα ελλείποντα πρόσωπα. Η Αστυνομία διά μέσου του έργου της, θέλει να δώσει το μήνυμα, ότι αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες και κατοίκους του νησιού μας, χωρίς διακρίσεις, ρατσιστικά ή φυλετικά σύνδρομα, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί σεβασμό στους Νόμους και Κανονισμούς της χώρας. Επιδιώκουμε να δώσουμε το πραγματικό μήνυμα, ότι ενεργούμε με αμεροληψία, σοβαρότητα, επαγγελματισμό και γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έχοντας αυξημένη ευαισθησία απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Home