Πρωτιά για το κόμμα Τατάρ στις «βουλευτικές» - Ρεκόρ αποχής

Πρωτιά για το κόμμα Τατάρ στις «βουλευτικές» - Ρεκόρ αποχής

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  (ΩΡΑ 23:15)

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ πήρε την πρωτιά στις «Βουλευτικές» εκλογές στα κατεχόμενα και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τα τ/κ ΜΜΕ εκλεγεί 24 έδρες με ποσοστό κοντά στο 41%.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εκλεγεί 18 ή 19 έδρες με ποσοστό 31% περίπου. 

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της Αναγέννησης φαίνεται να εκλεγούν από 3 έδρες ενώ το Κόμμα του Λαού 1 ή 2 έδρες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ρεκόρ αποχής καταγράφηκε στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα.  

Με το κλείσιμο των καλπών ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή ήταν στο 58,23% ενώ στις «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 67,19%. Στους 203.792 ανέρχονται οι "εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι" και οι κάλπες ήταν 763. Κατήλθαν 403 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 131 ήταν γυναίκες, και οι 3 ανεξάρτητοι. Συμμετείχαν 8 κόμματα.

 

Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής καταγράφηκε σήμερα στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, όπου ζουν και οι περισσότεροι έποικοι, και το χαμηλότερο στη Λευκωσία, όπου διαμένει η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων και έχει περισσότερη δύναμη η αντιπολίτευση.  

Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε με το κλείσιμο των καλπών αλλά τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα, λόγω της καθυστέρησης και στην καταμέτρηση της μεικτής – οριζόντιας ψηφοφορίας.  

Με καταμετρημένες μόνο 21 κάλπες, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε πριν τις 20.30 τα εξής ποσοστά: ΚΕΕ 38,29%, ΡΤΚ 27,12%, ΔΚ 11,29%, ΚΛ 4,96%, ΚΚΔ 2,99%, ΚΑ 12,51% ΚΚΑ 1,84% και Δρόμος Ανεξαρτησίας 1%.  

Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν το ΚΚΔ να μένει εκτός «βουλής», ο ΓΓ του κόμματος, Χαλίλ Χιζάλ, εξέφρασε απογοήτευση.  

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτό είναι μια αποτυχία. Σημαίνει ότι δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε καλά", είπε.

Ο κ. Χιζάλ εκτίμησε, μιλώντας στο Κανάλι Σιμ, ότι τους επηρέασε η αποχή αλλά και ότι κάποιοι ψηφοφόροι τους για να εμποδίσουν τη νίκη του ΚΕΕ ψήφισαν το ΡΤΚ.  

Σε μια περίοδο κατά την οποία στη διεθνή σκηνή τα αριστερά κόμματα κερδίζουν εκλογές, το να γίνεται συζήτηση για το αν το ΚΚΔ θα μπει ή όχι στην «βουλή» δεν είναι ωραίο, πρόσθεσε.  

Ο κ. Χαζίλ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραιτήσεων στο ΚΚΔ.

ΚΥΠΕ

Home