Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτο κουδούνι με μάσκες & πρωτόκολλα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Offsite Team
- 14.09.2020

Πρώτο κουδούνι με μάσκες & πρωτόκολλα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Thumbnail

Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα και ποιοι όχι - Τι θα συμβεί εάν βρεθεί κρούσμα - Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Επιτέλους πρώτο κουδούνι. Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, κόντρες, συνεχείς διαβουλεύσεις, αναβολή μιας εβδομάδας αλλά και με ένα σωρό πρωτόκολλα, ανοίγουν σήμερα τα σχολεία για χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων. 

Οι συνθήκες είναι γνωστές και ιδιαίτερες λόγω του κορωνοϊού και τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ακολουθήσουν και να τηρούν μια σειρά από μέτρα προστασίας με βάση και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για την προστασία όλων μας. 

Είναι γνωστό ότι έγιναν διαρρυθμίσεις στις τάξεις για να κρατούνται αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές. Σε κάποια σχολεία ενώθηκαν θρανία με κομμάτια ξύλου, αλλού με συνδρομή και των συνδέσμων γονέων κατασκευάστηκαν μονά θρανία ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τοποθετήθηκαν πλεξιγκλας, πλαστικά δηλαδή ως διαχωριστικά ανάμεσα στους μαθητές. Η λύση της συνένωσης θρανίων όπως είπε ο Υπ. Παιδείας είναι προσωρινή και  θα αντικαθίστανται προοδευτικά όταν αρχίσει η παραλαβή μονοθέσιων θρανίων για όλα τα σχολεία. 

Θυμίζουμε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων καθώς και όλοι οι μαθητές Μέσης εκπαίδευσης υποχρεωτικά θα πρέπει να φορούν μάσκα στις τάξεις. Εάν κάποιο παιδί αρνηθεί να φορέσει μάσκα δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην τάξη.

Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα.  Δεν είναι υποχρεωτική επίσης για μαθητές κάτω των 12 ετών, μαθητές δηλαδή δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Εξαίρεση για μαθητές/μαθήτριες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου η χρήση της μάσκας δεν συστήνεται λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή /και άλλων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, για παιδιά κάθε ηλικίας με αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ειδικές ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από τη χρήση μάσκας, η χρήση μάσκας δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και θα πρέπει, εξατομικευμένα, να αξιολογείται από τον εκπαιδευτικό και/ή τον προσωπικό ιατρό/παιδίατρο του παιδιού.

Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Νοείται ότι κατά τις αθλητικές δραστηριότητές θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των παιδιών. 

Κατά την πρώτη μέρα της φοίτησης στα σχολεία θα γίνει ενημέρωση των παιδιών για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και τους κανόνες προστασίας, θα διανεμηθεί ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τους γονείς και οι μαθητές και μαθήτριες θα κατανεμηθούν σε τμήματα και θα παραλάβουν τα βιβλία τους.

Στις 9:30 σήμερα οι μαθητές Α’ Δημοτικού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Δημοτικού θα παρουσιαστούν μόνο σήμερα στα σχολεία την πρώτη ημέρα στις 9.30 π.μ. αντί στις 7.45 π.μ., προκειμένου να μπορέσουν όσοι γονείς/κηδεμόνες το επιθυμούν να συνοδεύσουν τα παιδιά τους εντός του σχολείου. Ανάλογη διευθέτηση θα γίνει και για τα παιδιά που θα φοιτήσουν πρώτη φορά στα νηπιαγωγεία, μετά από συνεννοήσεις που έγιναν ανάμεσα στα σχολεία και τους γονείς.  

Δηλώνει έτοιμο το Υπουργείο Παιδείας 

Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την έναρξη της χρονιάς. Έγινε μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα και τα σχολεία είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους μαθητές. Όπου προκύπτουν προβλήματα θα γίνονται διευθετήσεις για άμεση επίλυση τους. 

Ο Υπουργός Παιδείας την Παρασκευή πάντως δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη και για εκ περιτροπής πρωινή και απογευματινή φοίτηση «αν κάποια σχολεία, παρά τη συνένωση δύο θρανίων δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά»

«Και αυτό είναι οργανωμένο στο Υπουργείο και τους αριθμούς έχουμε, κι αν κάποιοι συνεχίσουν να επιμένουν, θα πρέπει να γίνει», είπε.  

Τα πρωτόκολλα, τα συμπτώματα και πιθανό κρούσμα

Στα πρωτόκολλα (αυτούσια όλα πιο κάτω) για όλες τις βαθμίδες αναγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι οδηγίες για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Ειδικό έντυπο θα δοθεί σε όλους τους γονείς. 

Τι γίνεται αν εντοπιστεί κρούσμα στην τάξη του παιδιού σας

Διαβάστε τι αναφέρει το Πρωτόκολλο για τον εντοπισμό κρούσματος σε σχολείο   

Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού το σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα σύμφωνα με τη «Λίστα Κλινικών Συμπτωμάτων για Καθημερινό Αυτοέλεγχο» (Παράρτημα 1) τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι. Το οικείο περιβάλλον (γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/μαθήτριας) προβαίνει αμέσως σε επικοινωνία με τον/την προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει τη Διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία καθορίζονται από τα πρωτόκολλα που ισχύουν για αυτά τα θέματα.

Οι γονείς/κηδεμόνες καθίστανται υπεύθυνοι για τη θερμομέτρηση και τον καθημερινό έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Σχετικές οδηγίες προς τους γονείς/κηδεμόνες υπάρχουν στον «Οδηγό για γονείς/κηδεμόνες για σωστή και ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία» στην ιστοσελίδα του Υ.Π.Π.Α.Ν.

Στο σχολείο υπάρχουν θερμόμετρα για δειγματοληπτική θερμομέτρηση των μαθητών/ ριών σε διαφορετική ομάδα μαθητών/ριών κάθε ημέρα, καθώς και για θερμομέτρηση σε περίπτωση παρουσίασης πυρετού.

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο θα πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας. Επισημαίνεται ότι το ιατρείο του σχολείου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως χώρος απομόνωσης αφού σε αυτό διενεργούνται κλινικές εξετάσεις και άλλες δραστηριότητες της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, οι οποίες δεν πρέπει να διακόπτονται, καθώς και για αποφυγή διασποράς του ιού.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας για τις περαιτέρω δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Διαβάστε Επίσης: Τι θα γίνεται με μαθητες που θα αρνούνται να φορέσουν μάσκα;

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα (λοίμωξη αναπνευστικού, πυρετός κ.ά.) παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας στη σχολική μονάδα ή διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα στο σχολείο, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του σχολείου, η οποία έχει οριστεί για τη ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε συνθήκες κορωνοϊού (όπως επεξηγείται στην παράγραφο «Προγραμματισμός των σχολικών μονάδων» του εν λόγω πρωτοκόλλου) πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες με ψυχραιμία, ηρεμία και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του ατόμουύποπτου κρούσματος, είτε αυτό είναι μαθητής/μαθήτρια είτε πρόκειται για μέλος του προσωπικού ή/και βοηθητικού προσωπικού:

Αντιμετώπιση ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος

Για αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος σε σχολική μονάδα, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί αυτά τα περιστατικά (υπεύθυνος και αναπληρωτής).

Μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί ή άλλο προσωπικό δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στη σχολική μονάδα αν:

  • οι ίδιοι έχουν συμπτώματα νόσου COVID19 ή/και είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • κάποιος από τα άτομα που μένουν σπίτι μαζί έχει συμπτώματα COVID19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • έχουν οι ίδιοι/ες έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 μέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
  • είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα για COVID19. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή τους στον χώρο του σχολείου θα γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση κρούσματος ως ύποπτο/πιθανό ή επιβεβαιωμένο είναι σύμφωνη με τον επικαιροποιημένο ορισμό κρούσματος λοίμωξης με ιό SARS-CoV-2 ημερομηνίας 15/07/2020 βάσει οδηγιών από το ECDC.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το σχολείο.

1. Διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο αναπτύσσει συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σχολείο:

  • Τοποθέτηση απλής χειρουργικής μάσκας στο ύποπτο κρούσμα.
  • Aν πρόκειται για μαθητή/μαθήτρια, απομόνωση σε ειδικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί εκ των προτέρων μέχρι την παραλαβή του/της από τη σχολική μονάδα από τους γονείς/ κηδεμόνες. Στον συγκεκριμένο χώρο συστήνεται η χρήση κάδων απορριμμάτων με κλειστό καπάκι. Ο χώρος του ιατρείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των ύποπτων κρουσμάτων για COVID-19 αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος για την Σχολιατρική Υπηρεσία και ως χώρος φιλοξενίας των παιδιών για άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. λιποθυμία, τραυματισμός).
  • Χορήγηση μάσκας στον/στη γονέα/κηδεμόνα όταν έρθει στο σχολείο, οδηγίες σε αυτόν/η για μεταφορά στο σπίτι με το αυτοκίνητο, ο/η μαθητής/μαθήτρια να κάθεται στο πίσω κάθισμα με ανοικτό παράθυρο και επικοινωνία με παιδίατρο/Προσωπικό Ιατρό (με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ήπια περιστατικά, αλλιώς καλείται το 1420).
  • Μετά την αποχώρηση του παιδιού από τον συγκεκριμένο χώρο, ο χώρος θα πρέπει να απολυμαίνεται άμεσα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείο Υγείας «Καθαρισμός και Απολύμανση Νο 2».
  • Αν πρόκειται για προσωπικό (ενήλικες) απομάκρυνση του ατόμου από τη σχολική μονάδα, παραπομπή στο σπίτι και άμεση επικοινωνία με Προσωπικό Ιατρό (ΠΙ ενηλίκων ή παιδίατρος) για παρακολούθηση και διενέργεια τεστ εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
  • Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού (μάσκα, γάντια, ορθή υγιεινή των χεριών).
  • Επικοινωνία του/της Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ ενηλίκων ή παιδίατρος) του ύποπτου περιστατικού με Σχολίατρο.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/μαθήτρια/προσωπικό παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τα άλλα άτομα στο σπίτι.
  • Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο/η μαθητής/μαθήτρια ήρθε σε στενή επαφή με ύποπτο περιστατικό (ισχυρή υποψία) τότε ο/η μαθητής/μαθήτρια πάλι παραμένει στο σπίτι του/της σε αναμονή του αποτελέσματος του εργαστηριακού ελέγχου του ύποπτου κρούσματος. Σε περίπτωση που ο/η μαθητής/μαθήτρια ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε ο/η μαθητής/μαθήτρια παραμένει στο σπίτι του/της για 14 ημέρες κάτω από τη φροντίδα του/της Προσωπικού του/της Ιατρού.

2. Διαχείριση ύποπτου κρούσματος που αφορά σε άτομο που βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες:

  • Αν ένας/μία μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός ή μέλος του προσωπικού είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού θα πρέπει να ενημερώνονται οι υπόλοιποι μαθητές/μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί/μέλη του προσωπικού για τη σημασία της συνέχισης των κανόνων υγιεινής μέχρι το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Οι υπόλοιποι μαθητές/μαθήτριες θα μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτηση τους. Αν οι ίδιοι/ες αναπτύξουν συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν τη γραμματεία του σχολείου.

3. Διαχείριση αρνητικού μοριακού τεστ για κορωνοϊό

  • Στην περίπτωση αυτή ο/η ενήλικας ή ο/η μαθητής/μαθήτρια θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση της συμπτωματολογίας.

4. Διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος που αφορά σε άτομο, το οποίο βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες

  • Σε περίπτωση που ένας/μία μαθητής/μαθήτρια ή προσωπικό του σχολείου βρεθεί θετικός/ή στον κορωνοϊό (επιβεβαιωμένο κρούσμα) ενημερώνεται άμεσα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν.) και θα ακολουθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ιχνηλάτησης για εντοπισμό των στενών επαφών και θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
  • Η Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν. θα ενημερώσει τη σχολική μονάδα, το Υ.Π.Π.Α.Ν., την Υγειονομική και Σχολιατρική Υπηρεσία. Θα πρέπει να δοθεί από το σχολείο η λίστα ονομάτων μαθητών/ριών της τάξης και εκπαιδευτικών που θα θεωρηθούν στενές επαφές, όπως επίσης λίστα με ονόματα μαθητών/ριών ή άλλου προσωπικού.
  • Τα άτομα αυτά θα πρέπει να μπουν σε απομόνωση για 14 ημέρες και να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό.
  • Το Υ.Π.Π.Α.Ν. θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες αντικατάστασης των εκπαιδευτικών και συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών εξ αποστάσεως στο σπίτι.
  • Η επιστροφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολείο (εκπαιδευτικός, παιδί ή στενές επαφές) θα γίνεται σύμφωνα με τις «Ενδιάμεσες οδηγίες αποδέσμευσης/άρσης απομόνωσης ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 (κρούσματος) που αντιμετωπίζονται σε χώρους εκτός των νοσηλευτηρίων».
  • Σε ό,τι αφορά στην απολύμανση, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση της τάξης και των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας «Καθαρισμός και Απολύμανση Νο 2»., αμέσως μετά την επιβεβαίωση θετικού περιστατικού.

Αν το παιδί σας έχει 1 από τα 13 συμπτώματα να μην πάει σχολείο

“Αν τα παιδιά σας νιώθουν άρρωστα ή έχουν ύποπτα συμπτώματα, κρατήστε τα στο σπίτι! Επικοινωνήστε αμέσως με τον/την γιατρό σας και ενημερώστε το σχολείο”, συμβουλεύει τους γονείς το Υπουργείο Παιδείας μέσα από ενημερωτικό Οδηγό που εξέδωσε για γονείς/κηδεμόνες για σωστή και ασφαλή φοίτηση των παιδιών στα σχολεία.

Λίστα κλινικών συμπτωμάτων για καθημερινό έλεγχο - Τα 13 σημεία 

LIS

Παράκλησή μας όπως ελέγχετε τα παιδιά σας καθημερινά με βάση την πιο κάτω λίστα συμπτωμάτων πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο.

Είναι υποχρέωση μας να προστατέψουμε τα παιδιά μας και τους συνανθρώπους μας.

  • Παρουσιάζει το παιδί σας πυρετό (>37.3οC σε τρεις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις) με ή χωρίς ρίγος;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας βήχα;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια);
  • Παρουσιάζει το παιδί σας απώλεια όσφρησης/ γεύσης ή διαταραχή στη γεύση και όσφρηση;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας ρινική καταρροή/συμφόρηση ή/και ερυθρότητα ματιών;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας μυαλγίες;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας καταβολή ή/και αδυναμία;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας κεφαλαλγία;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας πονόλαιμο;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας κοιλιακό άλγος;
  • Παρουσιάζει το παιδί σας συμπτώματα από το γαστρεντερικό (όπως ναυτία, εμετό ή/και διάρροιες);
  • Παρουσιάζει το παιδί σας εξάνθημα;
  • Είχε το παιδί ή εσείς κοντινή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο COVID-19 κρούσμα τις τελευταίες 14 ημέρες;

F

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο (έστω και ένα) από τα πιο πάνω συμπτώματα, παρακαλείστε να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι σε απομόνωση και να επικοινωνήσετε με το σχολείο. Στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας ιατρό/παιδίατρο.

Τηλεφωνικές γραμμές για απορίες για γονείς και εκπαιδευτικούς

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ανακοίνωσε τη λειτουργία, από την ερχόμενη Δευτέρα, των πιο κάτω τηλεφωνικών γραμμών με τις οποίες θα μπορούν να επικοινωνούν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς/κηδεμόνες και το κοινό ευρύτερα για πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ή και για άλλα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία στα σχολεία.

Οι γραμμές που θα λειτουργήσουν για γονείς/κηδεμόνες και το κοινό είναι:

Για τη Δημοτική Εκπαίδευση: 22800800

Για τη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση: 22800755

Οι γραμμές που θα λειτουργήσουν για τους εκπαιδευτικούς είναι:

Για τη Δημοτική Εκπαίδευση: 22800756

Για τη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση: 22800772

Στόχος του ΥΠΠΑΝ με τη λειτουργία των γραμμών είναι να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, αλλά και πληροφόρηση, να συνεργαστούμε όλοι και να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.

Οι γραμμές θα λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ.

Οι αριθμοί μαθητών και εκπαιδευτικών

Δημοτικά Σχολεία

Ο αριθμός των σχολείων που θα λειτουργήσουν είναι 331 δημοτικά σχολεία με 51.540 μαθητές/μαθήτριες, 273 νηπιαγωγεία με 11.705 μαθητές/μαθήτριες και 9 ειδικά σχολεία με 484 μαθητές/μαθήτριες.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αναμένεται να εργαστούν, ανέρχεται στους 4.553 εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, στους 824 εκπαιδευτικούς προδημοτικής εκπαίδευσης και στους 968 εκπαιδευτικούς ειδικής εκπαίδευσης.

Γυμνάσια και Λύκεια

Θα λειτουργήσουν 114 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 64 γυμνάσια, 38 λύκεια και 7 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο,  συμπεριλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Σε αυτά θα φοιτήσουν συνολικά  40.400 μαθητές και μαθήτριες, με 23.323 από αυτούς στα Γυμνάσια και 17.077 στα Λύκεια. Επίσης, θα λειτουργήσουν 5 εσπερινά γυμνάσια-λύκεια,  οι εγγραφές στα οποία  θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 5.532. 

Τεχνικές Σχολές

Τα προγράμματα της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ) θα στελεχώνουν 640 περίπου Εκπαιδευτές. 

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 4.640 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 350 περίπου στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές 198 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 295 σπουδαστές στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες. 

Home